Followers

Wednesday, December 04, 2013

Our healthy breakfast

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Dah pun nak makan tengahari kan..
Tapi saya nak cerita pasal sarapan pagi jugak!

Cara ringkas yang saya rasakan amat kena dengan selera saya, dan cara sihat juga!


wholegrain oat + barley + low fat milk + honey + mixed dry fruit & nuts

Bagi yang tak suka makan oat sebab lembik2 dan berlendir tuh kan.. bolehlah try rolled oat ataupun wholegrain oat. Arituh saya terjumpa oat ni..
Just basuh 1 cup oat, masukkan dalam slow cooker, then masukkan lebih kurang 3 cawan air. Kalau nak lebih sedap boleh masukkan pisang yang di potong2. Masak about 3 4 hours.
Dah masak, boleh disimpan for few days dalam fridge. Just add hot water jer dan apa2 jer lah yg anda suka.. honey.. milk.. mixed nut etc.
OPsss saya patut minta bayaran dari quaker oat kut untuk posting ni kikiki..
Now tengah hunting for organic wholegrain oat, kut ada kat JJ or cold storage, tapi lom jumpa lagi.

Untuk barli pun saya masak cara yang sama, guna slow cooker, memang lembut. Kalau nak minum air barli, just keluarkan dari peti sejuk, masuk air panas dan honey, then perahkan limau kasturi or lemon, fuh! tak pandang dah kedai punya yg kekadang agak keras barleynya.. skit plak tuh.
Cara murah dah mudah.. barli ni cuma berharga RM1 untuk 100 grams, banyak dah tuh. Kalau organic barli mahal skitlah, about RM2 untuk 100grams.

Moga bermanfaat buat kawan2 semua..
Terkesan nak share ni sebab pagi tadi dengar Motivasi Pagi... kita kena ada minda & fizikal yang kuat untuk meneruskan perjuangan kita. 
Wassalam


Regards;
 

3 comments:

  1. akak!!! i like.. aii kan nak kurangkan kegebuan aiii... hihih.. harus ku cari oats for rice itu... :)

    ReplyDelete
  2. cari jgn tak cari. Oat yg ni lebih kurang mcm barley tu jer bentuknya, takde lembik2 tuh. makan pun kena kunyah2 bukan mcm instant oat yg lembik n sticky tuh.

    ReplyDelete

Love your comments...