Followers

Monday, January 13, 2014

BOM#1 January 2014 : 12.5" Flying Geese

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Kedeboommmm...

Dah mula BOM = Block of the Month kat FB Quilt Group
Tahniah to Zura Lovemelot for organising this... meriah rasanya, semangat berkobar bila tengok block kawan2 yang cun cun belaka..

Saya plak macam biasalah.. tak boleh nak tinggal blog kesayangan nih..
Instead of showing off my block jer, ada baiknya buat nota terus kan, buat ingatan masa depan


I am making 12.5 inch block, need 8 pieces 6.5x3.5 inch flying geese block
The fabric cut:
2 pieces 7.25 inch square (7 1/4)
8 pieces 3.875 inch square (3 7/8)

Cara nak kira different block size boleh tengok kat sini 

(Refer above pic.) First - jahit 2 pieces of small square as in A
Cut in to 2 as in B

(Refer above pic.) Then take another small square, and sew it as in A
Cut into 2 as in B
Open it up and here is my "angsa" hihi

Different arrangement *****


Tadaaaa
My final block!
Angsa berterbangan di awan biruuuu

Till next block....
Adiozzz
opsss wassalam


Regards;
 

13 comments:

  1. owh... cara akak ni mcm lagi senang la... hihihi...
    tema biru ke kak? *wink.wink.wink *

    ReplyDelete
  2. Akak suka ikut tuto patchpieces ni.. boleh ikut suka nak saiz apa... yg penting betul "maths"nyer hihi
    tu dia.. peminat biru hihihii... boleh bayangkan tak... angsa berterbangan diawan biru

    ReplyDelete
  3. Kalau dah expert pusing lagu mana pun cantik jadinya.
    Cutting pilihan pun cantik dan padan dgn background tu yg tambah menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini tenung kain jer sekian lama ni kak... hihi

      Delete
  4. mmm sempat ehh dia.. kami nie lagi tak resign off my kerja hakiki.. sampai ke mlm la kekadang tu kejar date line.. QA yg ngalah kan accountant di hari2 banyak customer complaint.. huhuhuhu.. sudah nya.. MANDANG ajer lah... mana tak HYPERTENSION nyer dari HYPOTENSION selalu nyer... kikiki... sebetul nya.. tiada kaitan.. yg ada kaitan.. sendri mau ingat... alarm clock sudah bunyi... anda sudah hampir memasuki alam "DEWASA" ... bersiap siaga lah diri... kikiki.. membebel laks kat blog owang..

    soklan nya... t kita senang kita suka2 join buat BOM ketinggalan ketapi.. tapi ikut tutor blog mila (dgn syarat mila share sini la progress BOM)... boleh tak?? buat sensorang lah kita nanti.. boleh tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... terbebel plak yer

      u r most welcome Azue... in shaa Allah saya akan update setiap bulan.. tak banyak pun, 9 blok jer :-)

      Delete
  5. Memang lawa. Rindu pula nak quilt

    ReplyDelete
  6. Very nice! Can't wait to see the final quilt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its a long way to go Zara, each month 1 block, up to 9 blocks... one year project hihi

      Delete

Love your comments...