Followers

Monday, April 14, 2014

Aktiviti hujung minggu... CERITA PENAT!


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Berhujung minggu impian saya sebenarnya adalah... just lepak kat rumah depan mesin jahit miahahaha. Sungguh mementingkan diri sendirikan!
Tapi this week memangnya a tiring weekend... semua tuh (lepak ngan mesin jahit) hanyalah sekadar angan-angan
Nak menjeling mesin jahit pun tak sempat adohaiii

Izzah plak bizi dengan kelas tambahan on Saturday and attending seminar on Science and Maths kat UM on Sunday.
But sempat jugaklah ber "family outing" malam2 minggu.. menunaikan hajat anak dara nak tengok...
Best tengok dah last2... satu panggung kami punya hahahha. Yupppp  sesukahatilah nak duduk kat mana..rasanya not more than 20 people in the room. Beli tiket pun just before the show. Kalau time baru2 keluar, kenalah beratur panjang, kalau lambat dok mendongak ler jawabnyerr
Uihh hensem ler captain america nih, tapi udah tuo gitu...

Sempat jugak attending department outing kat ecurve
Seronoklah kat laser war zone nih... recommended!
Sempat mokcik berposing ngan machine gun tuh walaupun bateri phone nih dah nyawa2 ikan kihkih

Hari Ahad pepagi dah hantar Izzah kesekolah.. bas disediakan untuk ke UM
Kami mak bapak nih, terus ke taman tasik dating kikiki... rutin weekend kami memang walking and jogging satu round Tasik Metropolitan Kepong.. kalau Izzah ada, dia takmo.. unless ke Taman Tasik Titiwangsa sahaja..

Otw balik kami shopping barang dapur kat Giant..

Dan jangan tak caya, hubby beriya plak ler nak pergi membeli nihhhh
Photo : http://www.portable-bathtub.com/
Besar gedabak untuk rumah yang comel lote macam rumah kami nih tau.. Mana nak letakler ntah!
Ok lepas nih kita boleh berendam, mandi bunga, mandi buih.. apa2 je lah.
Percaya tak? kami dapat dengan harga RM350 jer? Clearance stock yerrr... asalnya RM400++, sesaja tanya kut dapat discount, terus jer ownernyer bg RM350.00.. angkut je lerrr.
Yang terlebih excited adalah si minah kecik tu ler hahaha, tunggu ler ayah rasmikan yer... jangan lebih2 dari tuannya hihi

Petang plak join sessi slimming & shaping kat terimee.... dah ada orang sponsor sesi menguruskan perut nih, ikut je lerrrr

Adehhh penat penat (korang baca penat dak erks).. rasa macam nak ambik extra cuti jer, nak duduk rumah tak buat apa2.. tido jer hahaha

Uikk tetiba teringat isu semasa, isu tudung senteng bertingkek-tingkek hihi..
saya bukanlah nak komen pasal sesiapa pun, setakat muhasabah diri sendiri
Perasan tak?
kita sebenarnya mampu membeli apa sahaja, at what price pun kalau kita berkemampuan, tapi kita tak mampu membeli keimanan kepadaNya tanpa hidayah & taufikNya, 
sebab itu kekadang kita mampu membeli pakaian mahal2 tapi belum mampu menutup aurat dengan sempurna.
Dan sebenarnya, menutup aurat dengan sempurna pun adalah rezeki dariNya. Rezeki yang Allah berikan pada yang terpilih, rezeki yang memerlukan kita berusaha mencarinya, sama seperti kita mencari duit, kena ada usaha. Sebab itu ramai yang dapat rezeki duit yang halal (sebab mereka berusaha ke arah itu) tapi belum tentu mampu membeli sesuatu yang halal, contoh pakaian yang menutup aurat mereka dengan sempurna. Ohhh.. sengguh menginsafkan, selama ini saya pun tidak berusaha bersungguh2 untuk menutup aurat dengan sempurna, moga Allah ampunkan saya dan rezekikan saya untuk istiqamah.. aminnn


Regards;

16 comments:

  1. Besar prtable bath tub tu Mila. Kalau ada anak kecik kena kunci bilik air takut juga kan ada yg main air. Pandai masuk tak pandai keluar...

    Sungguh benar bagai dikata duit kukuh tapi kalau iman tak kukuh ada kerugian di situ sebenarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh kak, kalau budak2 tak boleh nak tinggalkan jer.... kena tengok2 jugak. Dah memang untuk dewasa pun hihihi

      Keduanya kena kukuh baru barakah, tapi kalau kurang duit iman kukuh pun insyaallah ok

      Delete
  2. mila,setuju sgt dgn apa yg di tulis tu... kayo dunia biarlah kayo juga di akhirat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang dan tenang didunia, senang dan tenang jugak diakhirat, betul tak?

      Delete
  3. Amboii p tgk wayang no. ....
    Sempat ke nak berendam tu. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari start captain america keluar lagi dah sibuk nak g tengok... kenalah jugak tunaikan janji hihi

      Tu laa kan... bila ntah nak berendamnya. Saya pun dok skeptikal jer bila cik abe ni sibuk dok cari bathtub nih... yg tak best nnt bertambah sempit ler rumah tuh.

      Delete
  4. You can do it sis!!! Saya pun amek masa bertahun nak convince diri sendiri pakai tudung labuh... Berstokin bagai.... Mmg banyak cabaran sebelum dan masa baru2 fully covered ni... Tapi percaya la once u dah sarung jer 'pakaian' tu and look into the mirror.... You would tell yourself... "Yessssss..... This is the real me"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... seronoknya kalau dah ditahap rasa kemanisan menutup aurat dengan sempurna, saya masih jadi bermujahadah...... moga saya terus istiqamah dalam mujahadah menentang hawa nafsu sendiri

      Delete
  5. sesamala dikuatkan semangat utk menutup aurat dgn sempurna. di berikan kekuatan untuk mengamalkan ajaranNya. Aameen.

    Macam akan rasa je apa yag SUwithlove rasa tu. Bestnya kalau berjaya fully covered. inshaaAlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiinnn.
      jom kita sama2 berusaha selagi belum terlambat...

      Delete
  6. weh.. hang penat ka? kami pun penat juga.. sakan p belajaq menjahit bagpack sampai almost 14 hrs keluar dari rumah on sabtu,, pastu ahadnya, makan kenduri .. dah la seminggu kena attack migrain.. alhamdulillah.. padan muka..(sapa suruh duk rumah tak mo minum air masak banyak2 n malas buat solat sunat sebab solat sunat time sujud boleh hilangkan migrain kata pakarlah..)
    weh hang.. kami lama dah teringin nak bath tub tu... habuan kanak2 ni berkubang.. tapi tinggai angan2 la.. sebab bilik air kecik jer umah ni.. huhuhu.. tak mo p rumah kasih sayang tu ka? mizah kata depa ada di sana sampai akhir april.. kami mcm x sempat dah nak p turun ilmu internat marketing dah ni.. penuh setiap hujung minggu agenda..huhuhu.. alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azu.. every week ke diorg kat sana? waduuuhhh asyik biizi ler lately nih, rasanya nak jer allocate satu hari yang duduk kat rumah jer. kemas rumah pun sekerat2 jer nih.

      plan nak asingkan perca tuh, nak hantar kat sana untuk projek diorg, tapi still kena spend time nak sorting tuh..

      Delete
  7. Portable bath tub? Wow, kita pun teringin juga. Kikihkih.. boleh mandi buih sabun. :)
    Kak Mila nampak so young, macam Izzah pun ada. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun baru dengar yati... beriya benor cik hb akak ni nak mencarinya

      Fuhhh jangan percaya dengan gambar kelabu hasap tuh yati... kang kalau jumpa face to face.. fengsan kikiki

      Delete

Love your comments...