Followers

Saturday, May 21, 2016

baju baru adik kakak

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Sejak duduk rumah ni saya dah ada azam baru..
Beli kain untuk di jahit kikiki, kalau tak jahit, baik jgn beli kain kuikui
 
Azam ler sangat kan...
 
Untuk merealisasikan azam baru..
Baru beli knit HK ni.. cun kan
 
Kita operasi buat baju adik kakak
 
Kakak nak baju tidur yang lengan panjang
Almaklum, raya nanti nak balik kampong... so kalau ada baju tido lengan panjang gini senang ler kakak.. takyah nak pakai stoking lengan bagai bila pakai baju pendek kat rumah nenek

 
Jauh kat sudut hati umi syukur sangat k.long sangat menjaga aurat.. walaupun di rumah nenek sendiri. Kadang tuh umi pun terkhilaf... suruh jer k.long pakai baju lengan pendek.. jawapan k.long tuh buat umi sentap huhuhu.. "yer laaa... kulit ma yang terbakar dalam neraka nanti, bukan kulit umi, sebab tu umi suruh je pakai lengan pendekkan" adoiiiiii
 
Harapnya k.long istiqomah yer.. sampai ke liang lahad, k.long akan terus menjaga aurat, umi doa kan
 
Dan kadang tuh umi kesian jugak dengan k.long, sebab ada yang memperlekehkan usaha k.long untuk menutup aurat. Dah tu sesaja plak nak bagi k.long buka aurat. Bertabahlah yer kak long.... itu usaha dakwah kita, betulkan yang biasa dan biasakan yang betul. Kalau Rasululllah susah payah, kadang sakit, kadang kelaparan nak sampaikan Islam pada kita, apalah sangat kalau setakat sedara mara mempertikaikan or memperlekehkan usaha kita untuk menutup aurat... Allah lebih mengetahui
 
Opss.. umi selalu emo bila teringat pasal nak jaga aurat kat kampong ni... apa2 pun sebarkan kasih saying.. jangan membenci yer kak long
 
Ada skit lagi lebihan kain HK ni.. umi jahitkan skirt adik plak hihi
Cukuplah setakat bleh declare sedondon kan...
Kain ni semester jer pun.. kalau takde tambahan kain lain, memang ler baju k.long pun tak lepas huhu
 
Harapnya kain ni mengembang ler bila dah basuh.. kain HK ni keras skit, 1 way stretch... so terketat skit leher adik tuh.. tapi bleh masuklah...
 
Gembira betul k.long dengan baju dia ni hihi


Sampai jumpa lagiii..
Tempahan dah makin banyak ni..
Baju raya blom nampak jalan lagi hihihi

Regards;

11 comments:

  1. Pandainya jahit baju tidur. Saya pun tengah merangkak2 jahit ni. Youtube jadi tempat cari cikgu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnyk tempat dah bleh belajar sekarang ni... kat fb pun bnyk tuto.in shaa Allah usaha tangga kejayaan

      Delete
  2. Salam kenal...cantiknyaa..pandai jahit.Dah byk jimat blh sendiri jahit baju anak2.
    Jom join GA akak...
    http://azatiesayang.blogspot.my/2016/05/giveawayperencah-ikan-bakar-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal... wah siap ada GA lg yer. in shaa Allah

      Delete
    2. salam kenal... wah siap ada GA lg yer. in shaa Allah

      Delete
  3. cantiknya.akak, kat sana mahal tak knit cotton ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. knit kat sini mahal lg lah... sbb blom available kat kedai2 mcm kamdar tu...rm20-rm30 gak lah semeter. kalau tgk rege yg org beli kat cina tuh bleh dpt bwh rm10 semeter pun kan... mcm lycra ler... dulu2 kan main mahalnya... sekarang dah murah

      Delete
  4. saya jahit bj tido ala2 jubah....

    ReplyDelete
  5. Saya kagum dgn org yg pandai jahit baju ni. Orang yg pandai jahit ni mesti teliti dan sabar orangnya kan ....
    Bagusnya kak long semoga jadi anak yg solehah

    ReplyDelete
  6. Saya kagum dgn org yg pandai jahit baju ni. Orang yg pandai jahit ni mesti teliti dan sabar orangnya kan ....
    Bagusnya kak long semoga jadi anak yg solehah

    ReplyDelete
  7. Pandai mila jahit baju..
    Akak setakat jahit baju kurung boleh lah..
    Tu pun banyak yg huruf M tu bertandangkan..

    ReplyDelete

Love your comments...