Followers

Tuesday, May 10, 2016

Wakaf Telekung Kanak-kanak

Dimulakan dengan Bismillah..
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Cerita yang dah lapuk hihi..
Tapi sajer nak mengabadikan di blog ini untuk rujukan masa depan

Sejak dah 4 tahun jahit telekung ni... hanya sesekali jer buat kerja amal (berkaitan telekung maksudnya tuh)
Entah macamana, dapat idea...
Since kain warna biru ni tak banyak permintaan, (sebab tuh dah discontinue warna ni...) ada plak kain yang masih berbaki, adalah separuh kayu lagi kut

Pikir-pikir... ada baiknya buat projek amal
So terjahitlah 10 pasang telekung kanak2 saiz XL lebih kurang
Telekung ni simple jer, even takde ber renda pun... tapi in shaa Allah selesa untuk di pakai oleh si kecil
Dah lama simpan hasrat ni, semenjak terjumpa 2 beradik yang nak solat di RNR, tapi telekung yang ada semuanya bolos kepala mereka... kesian plak tengok dok cari2 pin.. tabarakallah


Blom abih citer lagi...
Tetiba terfikir plak.. kalau aku sedekah jer telekung ini, so that's it... tiada kesinambungan
So entah mana datangnya idea (dari Allah jua...). dapat idea jual jer telekung ini as wakaf, pada harga mampu milik RM25 sepasang
Alhamdulillah.. sekejap jer habis 10 pasang
Dan sekarang ni masih lagi dalam usaha untuk mengagihkan telekung2 tersebut. Almaklum waktu dan kederat terbatas... ada lagi 6 telekung untuk di agihkan, sasaran untuk projek ni adalah RNR n shopping kompleks jer, 2 telekung setiap satu tempat terpilih, tapi ikut pada kesempatanlah...
Dan kenapa plak dijual sbg wakar?
Sebab dari duit jualan tuh (RM25x10=RM250) boleh dapat satu kayu kain lagi dimasa depan... boleh beli kain untuk buat telekung wakaf lagi... jika diizinkan Allah...

Terasa kecil sangat amalan ini sebenarnya untuk diceritakan disini... tapi saya ceritakan sebab mungkin dimasa depan saya akan mungkin akan buat lagi program wakaf ni, dan mungkin akan di warwarkan di blog ni... (atas dasar mengajak orang lain berbuat kebaikan)
Tiada daya dan kekuatan (untuk menolak sesuatu kemudaratan dan mendatangkan suatu yang manfaat) selain Allah SWT

Wassalam

Regards;

5 comments:

  1. Dunia dan akhirat bila diseiringkan bahagia dan ketengangan yg berpanjangan
    Indah jadinya Mila.
    Syukur alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. Thank you for sharing in this article
    I can learn a lot and could also be a reference
    I hope to read the next your article updates

    [-] KLG

    ReplyDelete
  3. Syukur Alhamdulillah.
    Bagus boleh ada kesinambungannya.

    ReplyDelete

Love your comments...