Followers

Monday, March 13, 2017

Oh Mesin-mesin jahit ku...

Assalamualaikum...

Lama dah tak update pasal mesin jahit..
Arituh... tahun lepas, saya ada update cerita sedih pasal mesin cap ayam jenama Protex saya kan..
Cerita tuh kat sini http://blogrimbun.blogspot.my/2016/10/oh-my-mesin-jahit.html

Dan dah almost 5 months bertahan dengan JS1410, akhirnya I made a decision, setelah putus harap dengan JP Doshi yang memang irresponsible... hampeh betul after sales service nya. (Ok relex relex makcik yerrr, jgn marah :-P), kalau difikirkan memang agak kecewa, sebab katanya akan reorder sparepart, pastu senyap jer, bila tanya kata barang belum sampai, dah tuh senyap jer, last2 bila tanya, kata supplier pun takde barang. Pastu tanya apa solution yang ada, suruh tanya bos dia, dan bos dia memang ler penipu ajerr... kata nak hantar technician tengok, "don't worry we will solve this matter for you", tapi bila message banyak kali, dah tak jawab pun, seen but no response... enough is enough.. I have to move on lah... kalau nak cerita sakit hati, memang kerja tak jalan kan. So kalau orang tanya saya, ok tak beli dengan JP Doshi, think twice ok.. kalau ada tempat lain yg harga sama, after sales service ok, then take that as your 1st choice

Survey2 kat internet jer... last2 jumpa seller dari Melaka yang banyak hantar mesin ke KL jugak... dan dia offer JUKI semi-auto ni at RM2.3k, dah termasuk GST dan termasuk kos penghantaran. Motor Direct Drive, boleh kawal kelajuan dan boleh nak control jahitan last tuh jarum jatuh kat atas or kat bawah. Jenuh jugak fikir, istikharah pun banyak kali jugak sebab agak banyak duit nak guna tuh, dan dia willing nak ambik mesin Protex at RM200.00

At last.... final decision.. tawakal je lah.. angkut ler satuuu


Dan rasanya sangat puas hati dengan mesin ni, agak senyap dan yang penting lebih selamat. Terutama bila saya menjahit kat ruang tamu, kadang Asfa main kat sebelah...
Motor DD tuh dok kat sebelah tu jer, bawah kosong... Kadang acik ni masih ngigau, cari suis kat bawah, rindu kat Protex ler tuh hihihi, harapnya betullah pilihan saya ni..

Dan ini cerita lain plak... sebulan sebelum niii
Terjumpa posting member dalam geng jahit telekung, nak jual mesin jahit tepi ni at RM1k
Teragak2 jugak, sebab rasanya tak berapa guna sgt mesin jahit tepi besar ni, tapi kalau nak mengembangkan sayap biz ciput saya ni, memang kena ada gak one day..
At the sametime, jenama JUKI ni kalau beli baru tak kurang dari 3k kena ada, dan kalau 2nd hand kat kedai selalunya dalam 1.5k jugaklah

Dan Alhamdulillah, love at the first sight kut, tambahan owner lamanya sangat ikhlas nak jual. Dia seorang tailor dulunya, tapi mata dah tak berapa nampak utk menjahit, so terpaksa berhenti dari ambik upah, itu yang nak let go jer mesin jahit tepi ni. Dan yang terasa bestnyer, siap bagi kurang lagi harganya... cuma RM900.00 jer.. mesin plak dah di servis cantik. Kalau nak banding dengan mesin singer portable tuh, memang jauh cantik dan kemas jahitan yang ni.
Secara fizikal Nampak macam besi buruk jer kan... tapi ini JUKI JAPAN betul tau... motor pun besar, gagah perkasa kikiki

A'la kulli hal.. Alhamdulillah... masih lagi tak berapa in control lg nak guna mesin jahit tepi besar ni.. tapi in shaa Allah...

Wassalam... terima kasih kerana membaca bebelan acik arini hihi

Regards; Mila

5 comments:

  1. Wah bestnya...
    Boleh la tempah baju raya dgn akak kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiii... akak tak pandai ambik ukuran baju hihii.. baju sendiri bolehlah.. baju anak pun sblm siapkan tuh kena fitting session plak kiki

      Delete
  2. bestnya, rasa nak beli satu juga mesin jahit tepi bila dah mahir menjahit, la ni buat jahitan untuk ahli keluarga je, nasib mesin jahit portable ada jahit tepi tapi tak kemas macam mesin dengan 3 benang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang kalau ada mesin jahit tepi sendiri... lebih cepat kerja kan... kalau guna satu mesin, lambat skit, nak tukar2 setting n tukar tapak

      Delete
  3. Orang minat menjahit, lain macam sungguh ye bila nampak mesin jahit haha.....
    Menjahit kalau ada mesin jahit tepi mmg senangkan Mila. Masalahnya kalau tak ada, terpaksa nak keluar hantar jahit tepi. Tu yg leceh sebenarnya

    ReplyDelete

Love your comments...