Followers

Monday, January 03, 2011

New Year to everyone....

Happy New Year to Everyone.. hopefully not too late for the wish.

A year come and go.. what is your wishlist for the next coming 365 days? Emmm not really 365... minus 2 days, left with only 363 days..

My new year starts with no soo good thing... I broke my twin needle that I used since the first day I know there is one, fortunately I had a spared and fortunately, the spare is much more better that the old one. No more headache in handling the TN... believe me that there is no jumping stitch anymore.. emmm is it because of the brand??? Not sure.. the old one I bought from LSN for RM6.50, and its a local made, and the new one is actually made in Gemany, holding Prym Brand...emm apa pun, I am happy, really happy to sew my new tudung..

Tahun ni malas nak buat any new school uniform for Izzah... just tambah kain sekolah jer 2 pieces. Baju??? saya panjangkan lengan dengan membuka jahitan hujung lengan sahaja... hahaha.. beruntung tak jd anak tailor? Takde baju baru hihi.

Emmm  kept on thinking... thinking of macamana nak elakkan baju sekolah dari tertukar.. before this I wrote her name using marker pen, but through time, it will faded away.. so why dont I use my NV50... kan bole tulis huruf.. and here it is... can see it clearly pada kain sekolah dia.. emm I should add more.. my phone number than hahhaa...


To cikgu Elly... here is your bag and I am really really sorry for not posting it on Friday as promised.. Post Office tutup lerr... haha wrong timing. Sabtu pon tutup and today too busy sending Izzah.. so to you Cikgu, sabar yer.. esok akak poskan

In pink ribbon and pink polkadot.. sedondon dengan the pencil box below...

My effort on "to get organised" today... bukan sempena tahun baru, tapi sempena pembukaan sekolah (bole ke gitu)... yezzz.. bila sekolah buka, I need to go to sleep at 9.30pm... so there is no more lepak2 time with my NV50... maybe on weekend je lah. A very limited time for my craftwork..

What I need here is a polistrine (sorry if it is not a correct spelling)... lidi cucuk sate, wrappers and a double sided tape. Abaikan gam tuh yerr. sajer tumpang glamer..

Balut polistrine dengan kertas pembalut cantik cantik

Then lidi tadi di potong2 dah ditajamkan hujungnya
cucuk menyerong pada polistrine tadi..
Lekatkan didinding and letakkan benang mcm niii.. tadaaaaa

Pandangan depan 
 Just a temporary solution... as I dont know how long it will last...
Byeeeeeeee


Regards;
 

9 comments:

  1. Your brilliant idea for the benang organiser really reminds me of my bibik..(dah pencen 4 years ago)..dia akan atur paku berderet kat atas sekeping papan ..And then dia akan atur all my benangs just like how you did...Hei i just love that polka dot fabric!

    ReplyDelete
  2. Selamat tahun baru juga cik mila ^.*

    Cik, baru kali ini saya melihat twin needle. pasti tidak repot bila ingin menjahit double ya. thank you for post

    like the idea to organize the thread. maybe if the stick is replaced with a nail, it will last forever, but not with your wall..xixi

    ReplyDelete
  3. Bagus idea Mila....x delah benang kusut sebab main sumbat je dlm kotak bedak baby!

    Tengok beg Polka Dot tu...teringat baju polka Dot I...samalah!

    ReplyDelete
  4. KAk ros.. kalau guna papan n paku will last forever, cuma saya ni keras tangan skit dgn seni tukangan ni hehehe.. nak kena minta tolong hubby tp ntah ler bila hahaha..

    Fitriaa.. selamat berkenalan dengan twin neddle yerr hihi

    Tyha.. actually benang2 yg jarang2 pakai saya mmg letak dlm box. kiranya yg ni benang2 yg selalu pakai lerr.. tp mmg bole kusut masai ler duduk dlm box tuuu

    ReplyDelete
  5. Kak Mila.. bestnyer bleh tulis huruf.. baju sekolah anak saya, saya tepek jer dgn label saya..haha... harap2 x tertukar la kat day care dia...

    buat sendiri thread rack? saya mintak tlg husband collect papan kat kilang papan dkt umah.. hahaha.. pastu beli chop stick kat carrefour.. cik abe tlg drillkan & ketuk kat papan tu.. hehe.. try la kak.. tutorial bleh tgk kat instructable.com
    try tau.. :)

    ReplyDelete
  6. Kak Mila,
    bagusnya dapat jahit nama pada uniform anak.
    Bag dan pencil box tu pun sweet color!
    Orait gak gantung benang macam tu. Awat guna salotape je tu, untuk lekat polisterine tu. Kat kedai stationary, ada double sided tape yang jenis tebal punya. Dalam kategori dia, boleh dikatakan double sided tape yang paling kuat la. Rasanya, boleh tahan berat benang tu.
    Yati pun sama, anak sekolah ni, masih nak adjust masa nak menjahit, tapi badan letih.

    ReplyDelete
  7. zila.. nak tunggu ada papn tuh yg susahnya.. thats why kena thinking of a temp solution first.

    Yati, Guna salotape tuh sbb takut nnt susah nak tanggalkan. Double tape normally melekat kuat sgt. Ni pon temp solution jer... malas tgk benang bersepah atas meja

    ReplyDelete
  8. kakmila..ehehe..tini pun ada buat guna papan+kain+paku..berbaloi2..hihi

    ReplyDelete
  9. kak.. brilliant nyer idea nih.. nak try juga boleh?
    selesai la sikit masalah benang bergolek2 dlm bakul..heheh

    ReplyDelete

Love your comments...