Followers

Friday, January 07, 2011

Tudung ekspress

Sampai je kat rumah petang semalam budak kecik sorang ni dok tanya lagi.. bila nak buat tudung baru, dah 4 hari pakai tudung yg sama. Sebenarnya awal tahun lepas saya dah buatkan 2 tudung sekolah kebangsaan untuk dia, dan dua tudung sekolah agama. And what happen to the tudung.. tinggal ler satu jer : (sigh.. manaler tudung2 tuh perginya yer? kena curi ker, tertukar ker, tertinggal ker.. entah lerrr. makcik pon tak tau da..

Since dah 4 hari sekolah ni, masih lagi kekal pakai tudung, so I decided to make her a new tudung. As far as  I can remember, last year dia cuma pakai 2 hari jer, pastu ikut mood, kalu suka pakai separuh hari, tp most of the time tak pakai.

Here is Izzah.. with her new tudung sekolah at Year 3..

Tudung ekspress yer... 30 minutes dah siap satu kikiki. Mcm biasa, awning tuh saya guna interfacing cotton yg nipis jer, no bucram (senang nak basuh, masuk WM jer). Keliling tudung plak just jahit tepi halus jer... malas nak guna twin needle.. so pagi ni dah bole pakai tudung baru... pastu siap request plak tuh masa pakai kasut sekolah,
Izzah : Umi buat 2 lagi lah tudung ni yerrr...
Umi : Kain putih dah habislah, nak kena beli kain dulu
Izzah : Kalau camtuh suruhlah ayah belikan kain tuh kat Sogo yer...
(sejak bila plak ler sogo jual kain tudung hehehehe)


Regards;
 

19 comments:

  1. nak pakai pun express ni.. sauk je

    ReplyDelete
  2. Wah, bertuah Izzah..... manis dan ayu pulak wajah nyer tu!

    ReplyDelete
  3. boleh ye sekolah bagi pakai tudung ni..
    dulu2 punyer style tudung, pagi2 tension je bila tudung takmau muncung tang depan tu...

    ReplyDelete
  4. sweet! looked so nice.. :-) saya nak sangat jahit tudung ekspress ni tapi tak penah cuba.. buatkan template untuk saya boleh ke?

    ReplyDelete
  5. sweet. my doter mintak gak tp x terbuat...huhuhu...

    ReplyDelete
  6. Ainie... memang expres.. takyah pakai anak tudung pon masih ok lg

    Kak D.. dah anak ummi kann hehehehe

    Shida.. boleh jer pakai. dah ada jual kat sekolah pon, yg saiz S RM15.

    ReplyDelete
  7. Haida.. kalau nak template tuh, email saya nak saiz apa yerr

    Rosh.. try ler.. kejap jer dah siap. pastu kembang jer hati umi nyer tgk anak pakai tudung buat sendiri tau hihihi

    ReplyDelete
  8. Bestnya jadi tukang jahit.Rasa tergerak je terus buat dan boleh pakai terus.

    Sweet je izzah posing.

    ReplyDelete
  9. salam, saya nak wat tudung sekolah untuk anak cam awak nir, cuma confuse untuk awning awak pakai kain jenis cotton atau penganti kertas gam kat dalam awning...sorry ler kekdg tu dia jadi blur...tak leh nak menangkap ler plak...

    ReplyDelete
  10. lagi satu nak tanya mesin jahit tepi antara singer ngan brother maner yang lebih baik?

    ReplyDelete
  11. Tyha.. sbb tu panggil tudung ekspress hehhe

    ReplyDelete
  12. Nieyza... statement saya tuh meng'confuse'kan awak yer. Utk kain awning tuh saya guna kain yg sama, lyacra jugak, kat dlm tuh yg saya TAK guna kain keras yg lebar 2 inci tuh, instead saya just guna interfacing cotton yg nipis tuh jer. takleh guna interfacing kertas sbb nnt ianya hancur bila banyak kali basuh. utk budak2 mmg ok jer. takat herot skit2 tuh tak per.. takyah glamer sgt kat sekolah huwahuwa. yg penting bila nak basuh takde nak risau ianya kedut. masuk washing machine jer

    ReplyDelete
  13. pasal mesin jahit tepi plak.. saya guna singer portable yg 4 benang (optional).. tak pernah guna brother, tp good thing about Brother, ianya ada built in thread catcher tuh... singer takde.. kena creative sendiri lerr, kalau tak benang jatuh je kebawah

    ReplyDelete
  14. haha.. Sogo ada jual handbag ummi Izzah.. hahaha..
    pandainya bergaya anak dara akak nih..mcm x cayer baru darjah 3.. hehehe...

    ReplyDelete
  15. SALAM,
    PANDAI BUAT SENDIRI TUDUNG ! KALAU GITU, BOLEH LAH LF BUAT TEMPAHAN UTK ISTERI TERSAYANG !

    ReplyDelete
  16. ziela.. hahaha mmg nak cari handbag tp tunggu bday lerr

    LF.. tempahan dah lama tutup hahah

    ReplyDelete
  17. cantik nyer kak...anak akk pun comey.

    Saya teringin nak jahit tudung awning sendiri tp, jahit baju pon sy xpandai :-(

    ReplyDelete
  18. cocos.. jahit tudung jauh lebih senang dr jahit baju. try ler attend mana2 kelas jahit tudung, berbaloi2 dari beli.. silap2 bole ambik tempahan lg hihi

    ReplyDelete
  19. Comelnya Izzah
    apalagi comment Izzah yg ini : "Kalau camtuh suruhlah ayah belikan kain tuh kat Sogo yer..."
    XD XD

    OOT ni Ummi Izzah, kl sempat mampir ke blog saya ya, ada giveaway buku menjahit

    ReplyDelete

Love your comments...