Followers

Thursday, September 20, 2012

Puzzle game...

Saya ada masalah besar niii!!!
Besar sangat-sangat... 

Sebelum tuh layan dulu puzzle saya ni yerr..
All 7 inch squares

Then pusing2 skit jadi camni... rasa macam tak berapa cantik plak

pusing2 lagi... jadi camni plak hihi... yang ini saya kenan..

horeyyyyy.. dah siap cantum... 53x63 inch.

Kembali pada masalah besar saya tadi... mesti kawan2 tertanya2 apakah itu masalah saya kan.
Masalah besar saya adalah tiada kosistensi dalam projek jahitan saya uhuk uhuk.. sedih dengan diri sendiri.
Tau tak apa lagi yang masih WIP bila saya overexcited nak siapkan si puzzle hijau kat atas tuh..
  •  ada satu tempahan sewing machine cover, saya dah buat halfway tapi nak isi applique skit bg tambah seri.. pending
  • my snowdrop single size quilt... patutnya dah boleh binding, pending
  • saya dah potong kain untuk buat cadar baru, separuh siap, tinggal nak lekatkan getah sahaja.. pending
  • sarung bantal peluk dan sarung bantal, kain dah dgunting.. pending
  • malas plak nak masuk kiraan kain yang digunting untuk buat cloth pad, cloth pantyliner, make up bag, etc etc... tapi pending.
  • tambah lagi ada 3 keping patchwork yang dah siap, tp entah bila nak basting quilting and binding tuh...


ADOIIIII.. itulah masalah besar saya, banyak kerja separuh jalan, pastu ambik masa nak dapatkan aura untuk siapkan. hajat dihati punyalah besar, tapi effort tak banyak hihihi

Tambah plak.. sekarang ni saya dok concentrate nak bina semula stamina di kolam renang (amboi ayat, macam perenang negara plak ahaksss). Almaklum sejak puasa memang saya tinggalkan sesi renang dan sesi aerobik saya. Tapi berat badan tetap turun tau.. dulu2 lepas miscarry last year berat ku ini 52kg, terasa sungguh berat gitu. Before puasa its 50kg jer (2 kg jerr!!!) After puasa, back to my ideal weight 46kg. Kalau ikut BMI memang underweight, tapi kalau ikut rangka tulang saya yang kecik ni, 50kg is the max, ideal is between 46-48kg sahaja.

Cerita pasal kolam renang ni memang macam2. First time pergi, selepas hampir 2 bulan berehat memang sakit setiap inci urat kat badan ni hahaha. Second time banyak improvement.. dah boleh berenang di tengah2 kolam, dulu takut, especially kat kawasan dalam, kang tetiba tak larat, mana ada tempat nak singgah kan (opss macam bus stop plak dah). Now dah boleh berenang straight dari hujung ke hujung olympic size pool tanpa henti. Dah boleh buat dalam 15 round gitu.... in 2 hours tau...hihihi. memang lambat pastu banyak rehat.
Masuk plak cerita pasal baju renang, offcourse saya guna baju renang muslim.. tak sanggup ai nak berbikini ahaks!. Isnin lepas kami ke Sogo untuk survey2 Sport Direct, tapi singgah dulu di booth Arena n Ogival... horeyyyy Arena ada 50% discount on muslimah swimming suit. Rege asal RM368 rasanya, dapat dengan harga RM184.. rembat terus hahaha. Wokey lah ada 2 baju renang kan. My first baju pun Arena.. ingat nak try Speedo, tapi 3 pieces lah plak. I prefer 2 pieces jer, tudung sekali ngan baju, lebih senang nak pakai.Ogival pun ada discount jugak, tapi 20% jer rasanya. Price after discount dalam RM253. Sport Direct tak banyak discount pun, dalam 20% jer, so better beli kat dalam Sogo.
Izzah pun ada baju renang baru jugak, bukan 1, tapi 2 lagi.. tapi itu ayahnya beli di Jakarta.. murah benerrrrrr.. convert dalam RM dalam 35 jer.. kalau disini baju renang budak2 pun harga sama jer dengan dewasa. Actually ada jugak hubby belikan untuk dewasa (saya lah tuh) tapi agak ketat. maybe kena cari yang XXXXXL kut hahaha. at least merasa jugaklah banyak X kan. Tapi harga memang murahlah.. rasanya dalam RM45 jer untuk baju renang dewasa.

Last two weeks saya dah start semula beraerobik bila balik kerja, tapi on off sebab nak habiskan puasa ganti n puasa 6. So this week dah boleh consistent skit.. 3 times a week. Saya beli VDC Denise Austin jer, bukan pergi kelas aerobic pun. Itu pun baru level 1 ahaks..
Semua ini untuk merealisasikan azam tahun 2012 saya, nak lebih sihat dan cerdas.
Saya pun confuse niii.. bila masa plak nak menjahit.. bila masa plak nak bersenam ni.. kemas rumah lagi.. masak lagi.. hihi.. BOLEH! andai anda kata pada diri anda BOLEH!


Regards;
 

11 comments:

  1. Mila ...ingat kan kita je macam tu ...heheheh .saya banyak juga yang pending .Semua dalam kepala tapi tak terbuat-buat .Ini bibik tak ada mnemang tak kering peluh le.Nak mob ,nak sapu ...huhuhuu tengah cari bibik ni .Best dapat pergi swimming ,anak-anak pun dah bising tapi malas lah.Kalau dapat tak keluar rummah sehari mmg malas nak keluar .

    ReplyDelete
  2. eh ...lupa la ,masya Allah cantik quilt tu .Nak cari mesin industri juga sebab rasa macam banyak benda nak buat .tengok dalam otak lagi ,....hahahahah

    ReplyDelete
  3. satu jaaa..RAJIN SUNGGUH!!
    erkk rozy mmg takleh laa layan pieces kecik molek lagu tu..kompem laaaaagi banyaklaa WIP.

    rozy ni banyak WIP kalau buat for free..hehhehe (sound familiar dak?)

    syoq ahh akak layan swimming, tingin nak p swimming gak..haizz tp kat mana dan bila?

    ReplyDelete
  4. salam k mila...rajin btul ler akak nie..sronok tgk jahitan akak..selalu gak refer sini coz guna mesin sama ..hehe..

    ReplyDelete
  5. kak mila.. saya tak pandai berenang.. tapi org kata berenang can burn more calories than senam aerobic ke jln2 anak ke.. tp penakut.. takut lemas.. huhuhu... izzah pun pandai berenang ek? bestnyer... :D

    saya lagi lama tak bersenam kak.. huhuhu.. berat pun liat nak turun.. nak cari jugak lah vcd denice austin tu.. :)

    ReplyDelete
  6. Suzie... rasanya sebab situasi kita ni pun lebih kurang jer, menjahit as hobby, nampak mende cantik skit rasa2 boleh buat terus semangat nak buat, tp kekadang dah separuh jalan nampak mende lain plak hahhaa.. bila ntah nak siapkan.. asalkan hati bahagia dah lerrr.
    Cari daily helper jer lah Suzie... now dah ramai Indononesian yg buat camtuh, tp legal ke tak diorg kat sini tak tau lah plak kan

    ReplyDelete
  7. Rozy.. akak g public pool jer. Yg bayar RM2 sekali masuk tuh. kolam besar walaupun ramai orang.

    Hihi akak ni dah pencen skirt2 semua ni sbb izzah dah tak pakai, so kena beralih angin plak ke patchwork ni, sebab yg ni paling banyk boleh explore..

    ReplyDelete
  8. Ida.... dah beli ke NV50 idaman hati tuh? Actually now dah agak jarang guna NV50 kecuali deco stitch jer, banyak guna hi-speed Protex jer dah... lebih laju n cepat

    ReplyDelete
  9. MamaD.. VDC Denise Austin tuh bagusnya ada 3 kategori n ada 3 level setiap kategori. so kalau masa tak banyak, boleh jer buat 1 kategori sehari selama +-15 minutes. Boleh buat everyday. Akak buat terus ketiga2.. Abs, upper n lower in 1 day, tp kena alternate day.

    Yup.. berenang mmg burn more calories.. sebab tuh alapr giler lepas berenang hahaha... mesti bawa bekal roti untuk alas perut.

    ReplyDelete
  10. Cantik red colour cover machine tu. Yang lain-lain tu saya setuju. Saya sampai la ni tak pandai berenang. Hiks!

    ReplyDelete

Love your comments...