Followers

Monday, September 03, 2012

Jom 'baru'kan yang 'lama'

Bila pergi beraya rumah orang lain, baru ada semangat nak hias rumah sendiri.. terasa plak rumah saya ni kosong tanpa hiasan. Perabut pun togel jer, dah ler lama, murah plak tuh ahakss.. (Meja ini seusia dengan perkahwinan kami, 11 years on 1st Sept 2012 baru ni :)

Plan asal bila masuk rumah baru arituh nak beli dining table baru, yang ini nak letak kat rumah sewa, tapi tenant yang nak masuk arituh tak mau plak dining table sebab diorg dah ada satu.. so what to do. Rumah plak sekangkang kera jer, mana nak letak kalau guna dua meja hihi. (Mode tetiba terfikir: kalau jual kat perabot 2nd hand tuh berapa rengget agaknya diorg ambik yerr emmm)

Idea nak buat table cloth dan chair cover ni dah lama. Kain ini pun dah lama beli. Kain ni agak tebal dan ada shield, ala2 laminated gitu tapi bukanlah totally waterproof, kalau air tumpah cepat2 lap taklah meresap. Jumpa di kamdar tapi remnant section, memang murahlah dari harga sebenar, just RM5 semeter.

Inilah dia a fitted table cloth (bukan takat bedsheet jer yg fitted tau hihihi)
dan for the first time I sew a chair cover. Izzah kata kerusi dah tutup aurat gitu haha.
Nak buat ropol lebih2, takut kain tak cukup plakkan. So buat simple je lah. Ada jugak hajat nk try piping, tapi better simple than a halfway project kan (sedar diri skit yerr).
Tempat duduk dan tempat sandar tuh saya letak padding, gebuz gitu. Bagi selesa skit orang yang duduk nanti.
Dah siap 3 kerusi, another 3 to go..
Nak minta kawan2 komen skit chair cover ni, boleh improvised lagi tak? Perlu ke letak ribbon tie at the back? Rasa macam semak plak kan... dan kalau nak buat untuk 6 kerusi, memang kena cari kain lain yang sepadan, maybe solid or polkadot kut. (Dalam hati ada malas sudahhh hihihihi)
Ataupun... too much sangat ke skirt kerusi tuh sampai lantai? patut buat separuh je ke eks?

Arggghhh.. pagi2 ni mode geram kat diri sendiri sebab lupa nak start puasa 6 harini, geram tau, bangun2 tidur jer terus minum air, dah siap2 mandi baru teringat arini nak puasa...maybe boleh nak continue puasa tapi rasa tak best plak....
Untuk puasa 6 ni saya target hari kerja jer, hari cuti terlalu banyak jemputan open house dan time ni lah nak jumpa member2, so memang tak best plak tak pergi sebab nak puasa 6 kan.. ok.. kita start esok.. chaiyokk


Regards;
 

11 comments:

  1. Kak, saya rasa okey panjang cover kerusi tu sampai lantai.. :D bab reben tu saya tak gheti nak komen..hehehe.. kena tanya kak rosni @ nykolett :)

    camner buat fitted table cloth tu? berminat plak makcik.. hihihihi

    ReplyDelete
  2. Zila... nak kena seru kak Ros@Nykolett ni hihii

    Akak isi getah kat bawah tuh, sama macam buat cadar. So takdelah bergerak2, selamatlah kalau ada budak2 dari tertarik. Tapi takdelah plak akak buat tutorial hihi, akak just potong kain ikut saiz meja (bentang kain, terbalikkan meja n lukis hihi). pastu lekatkan ruffle tuh, then lekatkan satu lagi kain kat bawahnya n lekatkan getah.

    ReplyDelete
  3. saya rasa ok dah labuh tu..bak kata izah tutup aurat menurut syariat gitu..eheheh...letak ribon tie tu good idea..baru la terasa mcm mkn dihotel2 je..
    alang nak buat tutorial tu, buat le tutorial fitted bedsheet sekali..eheheh..geram tgk kain cadar dlm ggk tu..

    ReplyDelete
  4. salam mila.. wah kerusi n meja pun dapat baju raya.. bertuah!
    Good idea la mila.. membarukan suasana rumah... boleh bertahan lagi.. sementara tu boleh try advertise dalam "mudah.my" jika ada yang kenan suruh 'self pick up".. harga ikut rasa.. kalau rasa nak letgo cepat .. letak la murah2.. b4 tt kena la ambik pic dulu.. kasi posing cantik2.. ber"aurat" atau tidak terpulang..heheh.. pasti ada yg kenan..

    ReplyDelete
  5. Umi-Eca.. bila pikir2 nak jual jer rasa mcm sedih plak uhuks... nostalgia zaman mula2 kawin dulu, hidup pun susah, gaji ciput jer nak beli meja makan.. terasa sayang ler plak... camtu ler selalunya perasaan bila nak tukar barang baru. Tak pe lah, dah buat baju ni, so boleh pakai untuk dua tiga tahun lg kut. Kut nanti2 ada rumah lebih besar, boleh pakai 2 dining table kan hihi.. sessi verangan gitu.

    ReplyDelete
  6. emm bagus juga tu..
    tapi dulu pun saya camtu gak.. semua benda nostalgic.. sampai penuh store, baru mengeluh.. so bila buat decision, kena tutup mata.. xmo tengok n kenang2..tu yang abadikan dalam blog jer...

    ReplyDelete
  7. Tambah ribbon cam class sikit. Hehehe tp ok dah tu kan.

    ReplyDelete
  8. Salam K Mila,

    wah.. kerusi die pon dah berbaju!... IMHO,combination tu dah sarat but it will tone down the motif if u add plain ribbon.. agaknya la kot hehehe.. Nway,nice job..nampak kemas je ...

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum wbt..pn mila..sy nih silent reader blog u...tp sy berminat dgn yg nih..leh tak bg tutorial@tunjuk ajar sket kt saya..email sy : rossiana.syaman@jpa.gov.my

    ReplyDelete
  10. Mauhibah... saya ada buat simple tutorial, tapi belum sempat lg nak update kat sini, nnt jenguk2lah kat sini yerr

    ReplyDelete

Love your comments...