Followers

Monday, December 31, 2012

2012 Closing : Pinky Baby Quilt for baby Aliyah

A baby quilt set order from a returned customer... thank you soo much

Simple patchwork only, but I honestly think its a cute combination... meriah, warna-warni, ceria tetapi masih mengekalkan tema asal, pink...
At the back..
The simple quilted pillowcases, plus extra pillowcases for 2 sizes of kekabu pillows
Tak lupa juga barut in pink
Gambar yang jarang2 saya ambil... bag khas untuk isi baby quilt... opss jangan salah sangka, bukan beg untuk all the set, ini untuk storage quilt comforter sahaja, senang nak bawa bila travel, dan senang juga nak simpan
ehemmmm behind the scene
Terima kasih kepada model quilt tak pernah jemu melayan umi ambil gambar quilt sepanjang tahun ini hihihi

Dan tak lupa pada my dear customer... Terima kasih daun keladi, lain kali tempahlah lagi hihihi

Wassalam

Regards;

Cloth Pantyliner (Restock)

Dah lama kan tak restock cloth pantyliner
Inilah dia.. the new stock..

Top = bamboo fleece, wings = cotton.
RM8.50 per piece
SOLD
Top = bamboo fleece, wings = cotton.
RM8.50 per piece
SOLD
Top = bamboo fleece, wings = cotton flannel
RM8.50 per piece
SOLD
Top = bamboo fleece, wings = cotton flannel
RM8.00 per piece
SOLD
Top = bamboo fleece, wings = cotton flannel
RM8.00 per piece
SOLD

Kepada yang berminat, silalah email saya di my.milakamila@gmail.com atau pun WhatsApp 019-934 8268
Sila nyatakan code yang anda pilih. Kuantiti yang ada adalah seperti dalam gambar.

Regards;
 

Friday, December 28, 2012

Berpesta...

Cerita last week..
Rasanya belum basi lagi kan..

Alkisah seorang budak yang tersangatlah excited nak pergi ke Pesta Buku Malaysia di PWTC. 
Sampai disana dalam pukul 11 pagi, lengang dan sunyi... pelikkan? kut lah semua orang ke BBW, takde sapa nak pergi ke pesta buku kut eks..

Dah pusing punya pusing, adalah sorang staff pwtc tuh bagitau yang Pesta Buku tuh di batalkan.. adehhh.. geram pun ada jugak dalam hati ini.. lepas tuh ummi pun lepas geram dengan shopping kain di Jalan TAR kikiki (out of topic sudah..)

Come Sunday, kami ke taman tasik, almaklum tak boleh nak berenang for 2 weeks, so kenalah cari alternatif lain untuk exercise. Balik dari Taman Tasik kami singgah di Book Cafe PTS... alahai belakang rumah jer rupanyaaaa (belakang yang jauhlah hikhik)

PTS ada buat karnival buku rupanya... emmm untuk menebus kekecewaan si budak kecik tuh, ummi pun bersetuju untuk belikan buku apa2 yang dia suka (WOW)
Inilah dia buku-bukunya huhuhu

Sengkek poket umi tau.. tapi sebahagiannya ni buku yang dijual dengan harga RM3 sahaja, murah kan? Tapi in total, lebih jugak ler 200 hengget terbang melayang duit ummi nii

Dan sekarang budak kecik tuh asyik dok membelek bukunya siang dan malam, sampai lupa nak makan kat taska tuh, geram betul... makan sekejap jer.. apalah salahnya rehat kejap. Inilah yang membuatkan ummi membebel

Harapnya lamalah boleh bertahan dengan buku yang sebanyak ini...
Lepas ni kita beli rak buku lagi besarlah nampaknya yerr.. 

Wassalam

Regards;
 

Monday, December 24, 2012

Animal parade for lil Wajdi

Remember my story on the lil Wajdi here?
We never know earlier for exact whether he is a boy or a girl, so I have to wait for him to come out before I sew him a quilt... letih tunggu hihi. 

And here it is
ANIMAL PARADE for lil Wajdi
Big quilt for a liltle one.. in green theme

I made this using free pattern from Quilt & More Magazine. Alternatively you can use this online free pattern, Traffic Jam Wall Hanging

Sneak peak on the backing

I slowly learned how to quilt in the ditch using my hi-speed. Sebelum ini the backing fabric mesti jadi pendek. But with this quilt, I managed to overcome it... so happy with the result. Sorry that I cant share it here because its a bit complicated to write in words and I might get you confused more, but you can always email me if you are interested in it. But bare in mind its using hi-speed industrial machine, not using portable machine ok.

See you, Wassalam
Wajdi... Awe is coming...

pst pst.. this week dok rumah jer, tak dapat nak g swimming, so apa lagi... panjang deretan projek jahit saya hihi

Regards;
  

Open wide pencil case.. sedondon

Another attempt with open wide zipper.. now its an open wide pencilcase untuk cikgu Elly
Being a loyal customer to my handmade product... every year buat beg baru untuk sesi persekolah baru :-)


Sedondon dengan beg ini... 


saya ada satu lagi beg seperti ini yang masih available for sale.. kat sini
Boleh jugak nak tambah pensilcase macam cikgu Elly ni

Thanks Cikgu Elly for your support... tanpa anda siapalah kami :grin (macam ayat bodek gitu) but truely in my heart.. sangat menghargai sokongan kawan-kawan semua..
Wassalam


Regards;
 

Lil Mermaid with love

Atas permintaan anak dara ku yang dah ada handphone tuh...
Actually handphone lama hubby, just belikan nombor baru jer
Rasanya kalau guna velcro lagi ok kut. Butang camni boleh mencalarkan phone
Amboi suker nyer dieeeeerrrrr

Wanna make your own?
Boleh tengok tutorial disini http://guravlik.blogspot.com/2011/03/18.html 



Regards;
 

New year, New (eye) vision

I should begin this post with ALHAMDULILLAH
At last i got the courage to go through this..
People might think its a money matter, but I would rather say its a matter of courage. You can buy money, but cant buy courage.
And I gain it through trust.. I trust this doctor, and I decided to proceed...

Not only me, but together with my hubby :)
Dan dik kerana mata saya yang sudah tua, presbyopia, I need to opt for a blended aye vision lasik procedure, and my non-dominant eye, which is my left eye, is just nice for it.. Oleh itu saya cuma menjalani lasik procedure untuk mata kanan saya... Alhamdulillah

As at now... trying hard to adapt with this new vision... especially looking at something nearer and in bright light such as MENJAHIT! Nak masukkan benang kena guna mata kiri jer adoiiiii. 
Please.... kalau anda considering lasik, take into account that ianya tidak akan menghilangkan rabun dekat or mata tua or prebyopia...
But I am really happy with this new eye vision... i am a glasses free at last. 




Regards;

Wednesday, December 19, 2012

Bags for sale

Mood datang untuk jahit beg... hihi
Sebenarnya saya nak try "open wide zippered pouch" tutorial  dari Noodlehead ni, tapi saya malas nak buat pouch, terus buat kat beg jer.
Memang agak senang dan sangat praktikal guna zip sebegini, senang nak masuk barang kedalam beg tau

Since saya dah banyak sangat beg, so saya nak jual sahaja beg2 ini

Grow Up  HandmadeTote
Size : 12x14x3 inches with 22 inches strap
Material : Canvas Denim, quilted heavy cotton, lining with pre-washed calico (belacu)
- 2 poket luar, dan 2 poket di dalam
Price = RM60.00
Status : Available

I Love Handmade Tote
Size : 12x14x3 inches with 22 inches strap
Material : Canvas Denim, quilted heavy cotton, lining with pre-washed calico (belacu)
- 2 poket luar dan 2 poket dalam
Price : RM60.00
SOLD



Dan yang ini plak, beg yang saya buat masa sew-a-long arituh, asalnya saya nak pakai sendiri, tapi since dah terlalu banyak beg, rasanya adalah lebih baik saya jual sahaja kan...

Charm Square -Pink- Tote
Quilted
Made of mixed of cotton (light and medium weight cotton)
Price : RM40.00
SOLD

Charm Square - Kua Kumbu- Big Tote
Quilted
Made cotton and kua kumbu (ikat fabric) fabric
Price : RM40.00

Kalau ada yang berminat boleh email saya at 
my.milakamila@gmail.com 
or 
WhatsApp 019-934 8268 (No call/SMS)


Regards;

Friday, December 14, 2012

Telekung chomel - koleksi gambar si comel

Happy betul saya tengok gambar2 ni

Inilah Qish dengan telekung barunya, comel betul Aqish ni, kalau jumpa maunya  di cium2 hihi

Agak labuh seluar tuh kan.. hopefully boleh pakai lamalah. Aqish pun belum masuk 2 tahun kan. Thanks Kak Liza kerana sudi share gambar ni.. berbunga2 hati ni bila tengok gambar ni hihi.

Dan ini plak Masyitah.. Alahai comelnyerrr dia. Terima kasih jugak kepada Mama Masyitah kerana sudi tag picture ni di FB saya
Moga Masyitah dan Qish jadi anak-anak yang solehah dan beriman hendaknya.. Aminnn

Cerita detail pasal telekung ni saya post kat sini arituh
Seronok jugak sesekali taking holiday from patchwork and quilting and sew telekung ni. Maaf jugak pada yang bertanyakan telekung dewasa, maaflah buat masa ni belum terbuka hati nak ambil tempahan telekung dewasa lagi. Saya ni kalau belum betul2 confident, saya malas nak buat2 confident hihi. Tapi kalau dapat buat telekung sedondon dengan anakanda, memang cantik sangat kan.. hihi apakata mulakan dengan Izzah dan Ummi nyer hihi (wokeh masuk list!)

While thinking of my 2013 sewlution (sew resolution hihi) I even thought of a specialization... (eh betul ke penggunaan specialization tuh eks), it simply means I sew and take order only one specific product, in which earlier I opted for quilts and related. Its a step ahead on turning this hobby onto a biz (I thot so).
But suddenly I asked myself, will I be happy with that? Some might think of $$ is point of success, but others might measure it differently
Aaaghhhh.. seems I need to redraft my sewlution... should I?

Happy Friday & happy holiday semua...


Regards;
 

Thursday, December 13, 2012

Semalam... 12.12.12

Semalam 12.12.12
Apa istimewanya tarikh tersebut?
Inilah dia Mohamad Wajdi
telah selamat lahir kedunia ini... anak saudara lelaki pertama saya Alhamdulillah
Ikut perkiraannya dia lahir pada 1.12.2012, tapi kan... Mohamad Wajdi ni pandai.. dia nak jugak date cantik tuh, so lahir pada 12.12.2012... 12 hari lewat tuh.

Dapat berita ni lewat semalam, masa tuh dok bizi siapkan telekung niii..
Telekung chomel untuk si comel Sara...
Telekung ni saiz L, untuk umur 8-11 tahun
Suka benor saya dengan deco stitch bunga2 tuh.. kalaulah NV ni ada banyak lg design bunga2 ni tentu best kan... minah bunga bunga rupanya saya ni hahaha..


Regards;
 

Monday, December 10, 2012

Puff Cushion/Pillow Tutorial

Hi everybody, happy Monday morning

It has been a long time since my last tutorial right, and today I'm happy to share with you another quick pick tutorial. Just a quick puff pillow. I spend less than 2 hours working on this and its really a fun sewing... a scrap busting project



What you need :-

Fabric A=16 pieces of 4.5 inches square
Fabric B=16 pieces of 4 inches square
1 piece of backing fabric about 14.5 inches square (not in the picture)
Optional : 2 inches ruffles or lace or you can also use piping 
And not to forget : lofty fiber scrap from my previous project. Alternatively you can use loose fiber or kekabu

Sew Fabric A to B by making pleat in the middle ( see pic. above)

Arrange the square in 4x4 row and sew it together

Add the ruffles

Attached the backing fabric and leave an opening to turn the inside out(my backing is a 15 inches square, so its a bit bigger than it suppose to)

Cut a small opening at the back of each square(watch out for the front fabric) and insert the fiber

Insert all squares and turn the inside out.

Secure the opening by handstitch or you can also top stitch it.


NOW ITS READY TO USE


Selamat menjahit dengan senyuman...

I am linking to:
http://craftomaniac.blogspot.com/ 


Regards;