Followers

Saturday, October 15, 2016

Bubur barli dengan ayam & Talbinah

Assalamualaikum..

Nampaknya hanya seminggu sekali dapat update blog :-(..
Tapi apa pun, blog tetap dihati

Antara yang saya suka.. merebus barli
Tapi tak de lah banyak menu yang boleh dibuat dengan barli ni pun... selalu minum dengan lemon+madu jer

Search kat internet pun, tak banyak resepi yang ada..

Dah bosan minum barley lemon, arituh saya try sesuka hati buat bubur barley hihi
Bukan bubur manis tau.. bubur masin dengan ayam..
Wallaaaaa... sedap rupanya

Tengok budak tuh baca doa kikiki
Bukan pandai pun lagi, yang keluar dari mulutnya LAH jer hihihi.. (bismillah ler tuh)


Resepi ni simple jer, dikongsikan untuk rujukan masa depan:-

Barli (direbus sampai kembang)
Dada ayam di dadu kecil
Bawang kecil & putih (di tumbuk/blend)
Hirisan halia
Carrot didadu
Shitake mushroom di hiris kecil
Daun sup & daun bawang
Minyak untuk menumis & bawang
Bawang goreng

Cara:
Tumis bawang & halia
Masukkan ayam, dah kering air ayam, masukkan air, tunggu mendidih.
Masukkan carrot dan mushroom.
Masukkan barli
Rasakan dengan garam
Masukkan daun bawang n sup n bawang goring

Taraaaa.. dah siap

Satu lagi yang saya jumpa dalam buku Makanan Sunnah...
Talbinah..
Ada hadith sahih dari Aisyah R.A. pasal talbinah ni..
Yang ni simple jerrr.. barli+freshmilk+madu+ice = blend sampai halus
Apa pun barli tuh taklah betul2 halus.... memang akan ada serdak2 barli jugak, tapi apa pun ianya sedap.. yum yum
emmm... bila tengok ni, rasa nak merebus barli plak pepagi ni kikiki


Oklah... sampai jumpa lagi...
Wassalam

Regards;

2 comments:

  1. COMELNYA DIA BACA DOA NK MKN BUBUR

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki.. sekarang dengar orang azan pun dia angkat tangan, nak tido pun angkat tangan haha. cakap blom pandai

      Delete

Love your comments...