Followers

Wednesday, October 19, 2016

Oh My Mesin Jahit : JS1410 (part 2)

Assalamualaikum

إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ‎‎
اللهم أجرني في مصيبتي
واخلفلي خير منها

Berikutan dari cerita part1 kat sini http://blogrimbun.blogspot.my/2016/10/oh-my-mesin-jahit.html

Sampai harini saya pun tak tahulah what will happen pada Mr.Protex ni... Dah contact balik Doshi, mula2nya diorg kata takde sparepart tapi suruh hantar jugak ke kedai, tetibanya call kata takde sparepart, so diorg reorder dulu, tunggu jer, jangan hantar mesin ke kedai...
Adehhh... offer diorg untuk trade in, takmo ler plak
Acik sedeh ler gini...
Jalan terbaik adalah, just wait. Bila dapat barang nanti pergilah baiki. BERSABARLAH WAHAI KAMILA

Dan sebagai backup plan, almaklum, kalau guna NV950 tuh ajer memang sangat mencabar (nak jahit lurus tukar sana sini, nak sulam tukar sana sini)... maka saya ambik keputusan untuk cari mesin simple sebagai backup machine

Ada beberapa pilihan, kebanyakkannya mesin 2nd hand, sebab bajet saya tak lebih RM500 :-P
Cari punya cari.. sampai ke Bandar Bukit Mahkota sana ku turuti (ek eleee.. macam jauh sangat kan), Sebab singer kat sana ada buat sale (tapi acik amatlah kecewa bila datang jauh2 dan dah decide nak ambik satu mesin tuh, takde sapa boleh test mesin tuh, semua staff tak tau pasal mesin jahit)... cancel... balik dengan tangan kosong jer

Last2 terfikir jugak nak tengok2 kat Lazada..
Jeng jeng...
Ada plak discount... 10%
Maka ku hangkutlah satu sicomey abang kecik niiii..
BROTHER JS1410
Alhamdulillah wa syukrillah
Bajet bawah 500 = dapat JS1410 ni dengan harga RM449.10 (all in... GST & transport)
Bajet yang 2nd hand = dapat yang BARU
Bajet apa2 brand ajer = tapi dapat brand BROTHER, means compatible dengan accessories yang dah sedia ada, tak perlu nak cari lagi dah

Just a review on this machine:
-Mesin simple jer, boleh jahit lurus, zigzag dan lubang butang
-Mesin buatan Vietnam, ada warranty dari Brother Malaysia
-jahit lurus smooth & cantik, bunyi tak kuat
-jahit zigzag kadang2 ada melompat skit, rasa kalau pergi servis akan ok kut
-ringan, boleh angkut ke tingkat atas or bawah bila perlu
-Basic machine yang mana kalau beginner memang sangat ok
-Cara nak guna pun simple jer
-Standard accessories sama jer dengan mesin brother yang lain
-Tak boleh turunkan feeddog, jadi no no for quilting
-Jahit tebal tak berapa ok, melompat jahitannya (or mungkin perlu adjust kut)

Dok terfikir... mungkin lepas ini boleh offer untuk kelas telekung kut kan... ada mesin simple camni
Kalau nak guna NV950 tuh untuk orang pakai, mahunya ketor lutut kikiki

Sampai jumpa lagii


Regards; mila

7 comments:

  1. Wah mesin jahit baru... kita bertahan dengan Singer je. Lagipun tahun ni baru beria2 pakai..beli dah lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. singer pun ok... masa dok cari2-mesin 2nd hand... ramai yg nak jual brand singer... maybe beli sbb nk buat projek simple.. pastu x pakai kut

      Delete
    2. singer pun ok... masa dok cari2-mesin 2nd hand... ramai yg nak jual brand singer... maybe beli sbb nk buat projek simple.. pastu x pakai kut

      Delete
  2. hahha... kita punya NV950 dah jadi tukun je.. bukak sekali sekali jahit lurus je.. nak buat yg lain dah lupa mcmana nak godeh.. teruk betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. kena buka manual semula yerr... tp ok jer.. nv ni bnyknya user friendly... godek2 skit dah ingat balik camna nk guna

      Delete
    2. hihihi.. kena buka manual semula yerr... tp ok jer.. nv ni bnyknya user friendly... godek2 skit dah ingat balik camna nk guna

      Delete
  3. selammat berhujung minggu mila...susah juga kalau mesin godek dh rosak ya...moga dpt segera diperbaiki

    ReplyDelete

Love your comments...