Followers

Monday, September 20, 2010

Sinopsis Raya 2010

Raya oh raya..
Terms balik raya dah habis... today dah start bekerja offcoz dengan mood cuti lg hehehe. But meraikan syawal masih ada 20 hari lg kan.. weekend full of jemputan open house.
Cuaca plak tak menentu selama 10 hari di Bumi Kenyalang niii.. kejap2 panas, kejap2 hujan.
Petang raya ke3.. on the way to our friends' house.. nampak pelangi petang.. cantik sangat

On the fourth day of raya, we decided to spent time at our own so called home...
Beraya di rumah sendiri hihihi.. no kuih raya.. bangun pagi2 perut dah lapar, so terpaksalah merajinkan diri.. bukan cari kayu api tau.. pergi menggali bandung.. wallaaaa panjang dekat sedepa bandung nii.. then ambil small portion of it.. di rebus and di cecah gula.. yummyyyy dah lama tak makan bandung rebus, the best kuih raya ever kikikiki (bandung=ubi kayu).. the rest.. bawa balik g rumah mak mertua.. di timbang 12.5kg hahaha.. bandung terbesar yang pernah aku dapat.

Kami betul2 beraya on the 7th hari raya.. walaupon hujan lebat n renyai sepanjang hari abih jugak 7 buah rumah fuh.. mcm nak termuntah aku minum air gas memanjang. Kalau raya di kampung aku sendiri, dkebanyakn rumah, air yang dihidangkan ialah air sirap/oren/anggur yang dibancuh. Tapi disini, merata tempatlah, rumah orang kaya or miskin, semua hidangkan air berkarbonat... sampai 3rd house jer mesti dah sendawa air gas jer huuhuh

This year jugak.. first time kami nak bergambar raya distudio.. ops... ramainyer orang Q untuk bergambar nii rupanya.. package yang ada pon bole tahan jugak ler.. minimum at least RM100 lerrr untuk ganbar 11R plus frame. Considering susah nak bawa balik.. we opt for printed picture shj tanpa frame. Dah nak siap cepat, we choose for 11R jer.. oklah tuh. tahun depan go for 30R lerr (hehehe.. berangan jer tuh... kalau 30R maunya dekat2 1k++ kut..)

Dah tau masa raya.. tp aku dok hunting for Mee Sapi Hj Salleh jugak.. ahak ahak.. at last, merasa jugak ler, on the last day baru cafe ni buka.. wahh windu dengan mee sapi n laksa sarawak. Tahun nii kalau member2 dtg rumah tak dapat ler nak molah laksa sarawak nampaknya. Dah sambal laksa tertinggal kat sana kuang kuang

Izzah plak dok sibuk dengan kamus bahasa sarawaknya hahaha.. siap ada tutorial dengan abang dia tuh (cousin).. siap ada buku nota bahasa sarawak kikiki. Tp mmg tak de geng nak praktis kat KL niii.. sbb ayah tak layan nyer kelakar sarawak kui kui..

Mesin jahit ku itew masih lg dlm mood bercuti. rasanya kena start enjin jugak this weekend, kena menggantikan langsir ruang tamu ku itew yang dah senteng (macam budak plak bole meninggi kan).. malu weh kalau kawan2 dtg rumah tgk langsir ku itew yang singkat....

Open house?????? malehnyer den. Malas nak buat open house besar besaran... cukuplah takat a group of friends datang kat rumah n kitorg masak lebih skit. kalau tetamu ramai2 sangat, rasa mcm tak terlayan plak. Tunggu langsir siap dulu lah.. kalau tak.. tak larat nak menjawab ngapa langsir tuh singkat nnt hik hik..

Till then.. ADIOZ


Regards;

6 comments:

  1. hohoho.. makan bandung rebus di pagi raya! nyaman juak tuh! :)

    ReplyDelete
  2. akak buat open house, sy datang.. hikhik..

    ReplyDelete
  3. Wow... great to have kayu ubi tanam sendiri.

    I learnt something new bandung=ubi kayu. Thanks!

    ReplyDelete
  4. kakcik.. auk nyaman..kalau dapat cecah kelapa nyaman yumyum

    Kaseh Ibunda.. jemput dtg bila2 free.. kalau nak tunggu open hse emmmmmmmmm

    Anic.. hanya ubi kayu yg ok.. lain2tanaman mcm kunyit, tebu, pisang semua tak hidup, tanah tak sesuai..

    other words to learn from my posting : sik=tak : molah=buat : kelakar=cakap.. hihihi

    ReplyDelete
  5. hihii.. bestnya ubi kayu rebus! dah lama tak makan.. err terpaksa la cari ubi kayu kat pasar malam minggu ni.

    rupa2nya kelakar= cakap ek.. ingatkan kelakar as in kelakarlah! hehhee..

    ReplyDelete
  6. mkn ubi kayu masa raya? such a good idea. blh apply kalau jd buat open hse thn ni... tp nk p korek ubi tu satu hal lak.. nak carik kat mana ye?

    ReplyDelete

Love your comments...