Followers

Tuesday, September 28, 2010

Cloth pad.. My 3rd Version

Introducing my 3rd version of CP (after reviewing soo many CP tutorial in the net)

Ada 2 layer. The wing part, nipis jer, using normal cotton from my scrap basket. But the upper part backed with PUL, kat tengah tuh I am using microfibre, and luar guna flannel. Malas nak mengetuk my snap button dmalam hari.. so just use the sew on snap je lah....

I plan to more CP this coming weekend.. but tak tau lah sempat ke tidak.. too many open house to attend huhuhuu
Regards;

Monday, September 27, 2010

Dah kena Pau...

Izzah's favourite..

Mesti inti coklat tau.. unfortunately, it is not available at any frozen food section at the supermarket, so??? DIY lerr

Done this for few time, as usual.. practice makes perfect.. this time dah tak kedut.. sukanya akuuuuuu. Making extra.. simpan dlm peti sejuk, esok pagi2 bole stim n bawa bekal kesekolah..kononnyer ler.. tp dah habis licin sebelum sempat di frozen kan... arini bawa bekal apa???? RM2 je lah

AMMENDED ON 29/09/2010 FOR THE RECIPE

Atas permintaan ROSH.. saya tampalkan resepinya disini yerrr, kalau sesapa nak cuba bolehlah try..

1/2 cawan air (jangan terlebih air, nnt akan berkedut pau tuh)
2 sudu besar minyak jagung
2 cawan tepung Pau/tepung gandum biasa
2 sudu gula
1 sudu besar (rata) yis
Cooking coklat yg di parut secukupnya untuk inti (kalau coklat paste susah nak isi)
*cawan=measurement cup

Masukkan semua bahan ikut turutan ke dalam bread maker dan uli selama 15 minit. Atau kalau tiada BM, campurkan semua bahan2 dan uli sampai tepung tak melekat di tangan.
Then rehatkan selama 15-20 minit atau adunan naik 2 kali ganda.
Bahagi2kan adunan kepada bulat2 kecil, canaikan dan isikan inti.
Panaskan air kukusan dan kukus selama 10-15 minit. Tutup kukusan tersebut perlu di letakan kain agar air tak menitis ke atas pau yang boleh menyebabkan pau beredut..
SELAMAT MENCUBA...
*pau yg telah dikukus boleh jugak di simpan didalam fridge (frozen), then boleh dikukus semula. 
*saya buat pau comel2 jer, so dengan adunan di atas boleh dapat dlm 10-12 biji pau.


Regards;
 

Patchwork for first timer

When my eyes opened widely, and its already 12 in the morning.......

Lets do something.. start the engine and taraaaaa..


My first ever patchwork project for cushion cover... emmm not really first time, because I remember one of the similar project I did 17 years ago... at our "Kelas Jahit KEMAS".

The fabric is from Sue My Botang.... just received it friday and cant wait to sew it hahaha.. tetiba the spirit come.. dont know whether the colour is in good combination or not but I just used what ever that match the size of the template (my own template)

First time ever using my free-motion foot.. its better that sew freely without footer.. and here is the price for this first time lesson..


Ok lah kan.. only sebatang jarum. but no bloody event macam Ann of the Green Gable Crafty Anique.. ok lah tuh kan.
So as a reminder to me who use NV50.. (and others who use NV50 and try to use the free motion foot).. here are what we need to do:-
1. Install the Free Motion Foot as per instruction in the manual book.
2. Lower the kaki anjing dog foot.. mesin jahit punya kaki, anjing dapat nama.. apa2 je lah
3. Select stitch that have 'Q' letter below it
4. Tighten a bit you thread tension, normal stitch I normally use 5 or 6, but for free motion I think 7 gives me a better result, especially the lower thread.
5. Start to sew.... at first I was not familiar with the 360 degree sewing... so selalu stop and angkat tapak bila nak turn left or right hahaha.. rupernyer.. bole kiri kanan or depan belakang.. syok nyerrrr

Opsss updates on my super duper urgent project: this weekend mmg super duper busy me.. manage to sew my living room curtain and my kitchen curtain.. plus all the laundry, sweeping and mopping ahak...ahak.. ahak... makcik kepenatan.



Regards;

Wednesday, September 22, 2010

My After raya List..

Still rest and rest.. wahh macam berat jer nak start sewing or crafting project ni..

Have to list down and prioritize (did i spell it right eks...)

Semalam someone called.. opssss I forgot something... tudung2 yg nak di repair awningnya yg ada 5 helai itu.. adussssshhhhh.. malasnyer makcik. Tobat lah.. this is my last project for tudung repairing but being me.. always too hard for me to say NO.. please please.. no more tudung repairing.. I am closing my door..

Here is my list:
1. To sew new curtain for my living room.. its super duper urgent or else be prepared to answer question on how does the curtain was short in measurement.. malehnyer nak menjawab kan
2. Repair awning 5 tudung, baru tetas 3, ada lg 2 untuk ditetas...
3. To do tutorial on how to sew jubah ni (banyak permintaan.. jd kenalah di usahakan)
4. To sew my own maxi dress.. kengkonon dulu nak pakai raya, gunting pon sehari sebelum raya... hehe takat ni masih terbengkalai..
5. To do tutorial on dress kembang (untuk peringatan diri sendiri niii.. kang buat dress lg tahun depan, kena rujuk chekgu lg huhuhu)
6. To buy Aida cloth for my first ever cross stitch project.. thanks to Yati for inspiring me to do the simple cross stitch on my own. Yang ni bole buat masa office hour kat office..
7. Home improvement... cushion cover, coffee table runner, curtain untuk dapur.. huhuhu the list goes on and on.. ni yang malas nak layan nafsu menjahit niii.. pantang nampak bende cantik skit, dah nak buat, satu lg pantang nampak kain cantik skit, dah nak memborong aduhhaiiiiiii


Regards;
 

Monday, September 20, 2010

Sinopsis Raya 2010

Raya oh raya..
Terms balik raya dah habis... today dah start bekerja offcoz dengan mood cuti lg hehehe. But meraikan syawal masih ada 20 hari lg kan.. weekend full of jemputan open house.
Cuaca plak tak menentu selama 10 hari di Bumi Kenyalang niii.. kejap2 panas, kejap2 hujan.
Petang raya ke3.. on the way to our friends' house.. nampak pelangi petang.. cantik sangat

On the fourth day of raya, we decided to spent time at our own so called home...
Beraya di rumah sendiri hihihi.. no kuih raya.. bangun pagi2 perut dah lapar, so terpaksalah merajinkan diri.. bukan cari kayu api tau.. pergi menggali bandung.. wallaaaa panjang dekat sedepa bandung nii.. then ambil small portion of it.. di rebus and di cecah gula.. yummyyyy dah lama tak makan bandung rebus, the best kuih raya ever kikikiki (bandung=ubi kayu).. the rest.. bawa balik g rumah mak mertua.. di timbang 12.5kg hahaha.. bandung terbesar yang pernah aku dapat.

Kami betul2 beraya on the 7th hari raya.. walaupon hujan lebat n renyai sepanjang hari abih jugak 7 buah rumah fuh.. mcm nak termuntah aku minum air gas memanjang. Kalau raya di kampung aku sendiri, dkebanyakn rumah, air yang dihidangkan ialah air sirap/oren/anggur yang dibancuh. Tapi disini, merata tempatlah, rumah orang kaya or miskin, semua hidangkan air berkarbonat... sampai 3rd house jer mesti dah sendawa air gas jer huuhuh

This year jugak.. first time kami nak bergambar raya distudio.. ops... ramainyer orang Q untuk bergambar nii rupanya.. package yang ada pon bole tahan jugak ler.. minimum at least RM100 lerrr untuk ganbar 11R plus frame. Considering susah nak bawa balik.. we opt for printed picture shj tanpa frame. Dah nak siap cepat, we choose for 11R jer.. oklah tuh. tahun depan go for 30R lerr (hehehe.. berangan jer tuh... kalau 30R maunya dekat2 1k++ kut..)

Dah tau masa raya.. tp aku dok hunting for Mee Sapi Hj Salleh jugak.. ahak ahak.. at last, merasa jugak ler, on the last day baru cafe ni buka.. wahh windu dengan mee sapi n laksa sarawak. Tahun nii kalau member2 dtg rumah tak dapat ler nak molah laksa sarawak nampaknya. Dah sambal laksa tertinggal kat sana kuang kuang

Izzah plak dok sibuk dengan kamus bahasa sarawaknya hahaha.. siap ada tutorial dengan abang dia tuh (cousin).. siap ada buku nota bahasa sarawak kikiki. Tp mmg tak de geng nak praktis kat KL niii.. sbb ayah tak layan nyer kelakar sarawak kui kui..

Mesin jahit ku itew masih lg dlm mood bercuti. rasanya kena start enjin jugak this weekend, kena menggantikan langsir ruang tamu ku itew yang dah senteng (macam budak plak bole meninggi kan).. malu weh kalau kawan2 dtg rumah tgk langsir ku itew yang singkat....

Open house?????? malehnyer den. Malas nak buat open house besar besaran... cukuplah takat a group of friends datang kat rumah n kitorg masak lebih skit. kalau tetamu ramai2 sangat, rasa mcm tak terlayan plak. Tunggu langsir siap dulu lah.. kalau tak.. tak larat nak menjawab ngapa langsir tuh singkat nnt hik hik..

Till then.. ADIOZ


Regards;

Saturday, September 11, 2010

Cuci cuci di Aidilfitri

Jari jari ku sakit semua, kerna bekerja sehari hari..
Senyap sunyi blog.. Org lain sibuk beraya.. aku dok sibuk update blog.. pelik tak..

My roommate kata raya kat sini seminggu, so awal2 raya kasi chan orang dtg beraya, akhir2 raya nanti baru kitorg pulun habis-habisan kikiki

Aktiviti hari ni... seharian mencuci rumah yang penuh dengan taik cicak, debu n sarang labah2 tuu.. almaklum setahun tinggal.. hopefully malam esok bolehlah tido di rumah sendiri kehkehkeh (gelak jahatnya aku ni kan) bukanlah sik sudi bermalam di rumah mertua, tapi dah ada rumah sendiri kan... rugi jer bayar bulan2 tp balik sesekala pon tak diduduki (chanteqnyer alasan kan)

Kalau kat KL orang cukup bangga dengan KLCC view kan... rege condo pon lebih mahal sbb ada title KLCC view..
Here.. brought to you.. Gunung Santubung View hihihi
dari depan rumah..

Ni plak dari belakang rumah... 13km sahaja dari Pantai Santubung... antara pantai yg tercantik (yang pernah aku jumpa lerr) sebab masih bersih dan jernih airnya.. ignore semak samun tuh yerr.. camtuh ler bila terlebih tanah yerr
Till then.. pesanan ikhlas.. EAT MODERATELY OK..byeeee

Regards;
 

Friday, September 10, 2010

Salam AidilFitri Buat Semua...

Salam Aidilfitri buat rakan-rakan di alam cyber ini..
Maaf andai ada salah silap terkasar bahasa, walaupon kita mungkin tidak saling mengenali..

Here I am.. blogging far far away from home... I am now at Bumi Kenyalang.
See.. happy Izzah sedondon dengan nenek..
Inilah hasil usaha selama sebulan, orang lain dok sibuk kejar terawih, aku dok kejar nak siapkan baju raya sekeluarga.. Pstpst.. langsir kat belakang tuh sempat jahit sbb dapat MC satu hari kerana demam selsema.. kosong jer and tak kena dengan baju pon.. hentam sajer ler labu.. hahaha

Harap dapat kita bertemu kembali dengan Ramadhan yang akan datang isk isk.. sedihnya.


To share with you my "sulam tarik/cabut benang" pattern this year hihihi

Jom Zooommm dekat skit
Lengan dan poket tuh vice versa warnanya.. my roommate kata kuning kat tengah lg cantik, but I am thinking of hijau kat tengah lg cantik.. so buat dua dua.. adilkan...

Agak2 kalau offer this kind of sulam for order ada tak yang berminat eks???


Regards;
 

Sunday, September 05, 2010

Completed...yuuhuuuuu

Akhirnya... akhirnya....
.
.
siap jugak baju2 raya sebanyak sepuluh pasang itu.. opssss bukan semua saya punya yer... mine only 2.. the rest for my MIL, SIL, nephew, niece etc etc etc..

Thanks to Cikgu Elly... kerana bagi job yang release my tension.. hahaha.. job buat beg lah, apa lagi kan. Katanya untuk anak2 sedaranya. Nak sama jer dua-dua ni.... dan takmau ada sebarang accessories.. kosong jer macam Izzah punyer. Insyallah esok akan di poskan...

Bahagian dalam beg, siap ada my tiny label tuh.. hihihi.. I shy shy cat, so my label memang cinonet jer hahahhaa

Sempat jugak shopping these two magazine at Popular Bookshop at Wangsa Walk.
Saya ni memang buta cross stitch...  tapi semangat jugak nak membeli sebab nak kan set jarum tuh.. senanglah nak buat sulam tarik benang lepas ni huhuhu.

Honestly bila baca pasal cross stitch niii.. menarik jugak to try kan..
Ok that all for today... udah mau pejam mata ini... Alhamdulillah baru jer balik dari terawih.. uih tenang betul hati ini setelah projek baju raya settle.

Byeeeee


Regards;

Friday, September 03, 2010

Extra baju raya.....

Saje2 nak review skit pasal jubah makcik chumel niii.. mcm biasa ler.. bila balik kampung before raya, mestilah menambah koleksi baju raya kan. Macam tu ler bila jd the only anak saudara..

Jubah ni dari kain chiffon, with lining.
Siap ada simple manik kat leher (nii sajer ler nak nyusahkan umi membasuh baju niii).. with handcuff CT style..
Siap guna concealed  zipper ok...
Senyum meleret jer Izzah bila try jubah niii. Dapat ler dia pakai jubah sama dengan Nenek nnt haha.
Opss.. this one not by me but by my sister. Kalau ada sesapa yang teringin nak menempah baju camni.. but bukan untuk aidilfitri ler.. aidiladha bole jer.. bole email me for detail ok... Sajer tolong promote my sister's work.

Regards;
 

Wednesday, September 01, 2010

On our 9th.... Together

Card from here

Cepatnya masa berlalu... dan hari ini adalah hari bahagia kami 9 tahun lepas.. till now still bahagia.. and harapnya bahagia selamnaya.
And today also.. his birthday.. We married on his birthday- nine years ago he got a wife as a birthday gift emmmm... wonder what should i give this year eks?

Thanks my dear :-
For being a wonderful husband to me
For appreciating me as your wife
For your patience
For your hardwork
For your understanding
For your loyalty
For everything that you do for me and us.
I LOVE YOU SOO MUCH.

Regards;
 

Jubah oh Jubah

My first trial.. jubah budak lelaki... saiz 6 years. Mmg simple betul buat jubah niii.. in less than 1 hour start dari gunting sampailah siap.
Tapi I have no one to wear this jubah.... uhuk uhuk I wish I had a son
but as at now jubah ni dah bertuan.. tetiba abang jd ustaz plak yerr..

Update on 13/11/2013
Kepada yang nak try buat buat satu, boleh tengok tutorial dari azimadiy kat sini yer http://azimadiyshop.blogspot.com/2013/08/tutorial-1-cara-potong-jubah-mekah-size.html
-saya mals betul nak buat tutorial hihi-

Regards;