Followers

Wednesday, June 13, 2012

Baru tapi lama....

Layan je lah gambar aksi budak dapat telekung baru  ni yerr...
Oittt tidur ke solat tuh hihihi
Opssss... bukan telekung baru sebenarnya. Tapi telekung umi yang agak pendek, redo jadi telekung Izzah
Bila tengok telekung yang selalu di pakai si kecik ni, baru Ummi sedar yang anak Ummi ni dah besar. Telekung pun dah senteng (agak2 korang biasa tak dengar perkataan ni? Singkatlah maksudnya hihihi).

Anak ummi ni kalau tak di suruh solat, tak pernahnya nak ingat sendiri... kecuali di taska. Tak disuruh pun solat jugak.. aduhaii agaknya kalau saya jaga anak sendiri jadi FTHW, apa nak jadi lah anak ku yang seorang ini... banyak benor alasan kalau umi suruh solat. Cer ummi suruh main game kat PC, sepantas kilat hahaha

Zoom dekat skit bahagian atas kepala telekung tuh... saya guna deco stitch bunga kecik2... sangat cantik plak rasanya (perasa-an lebih hihi).
Lepas ni nak buat satu lagi untuk si kecil ni.. boleh letak dalam kereta, in case terpaksa solat di jalanan, jarang surau ada sediakan telekung budak kan... tambah plak dah dekat nak ramadhan ni... boleh bawa pergi solat terawih nanti.

Hari ini saya dok dengar perbincangan pasal NCD jer memanjang, maybe sebab topik akhbar semalam pasal NCD kut kan... NCD stands for Non Communicable Disease... so ada kemungkinan hari ini kita sihat walafiat, esok dah collapse. Dan rata2, memang banyak dengar pasal orang yang dapat penyakit ni. Tak kiralah samada tua or masih lagi muda. Ada sesetengah tuh tak sampai pun 30 yrs old.

Rasanya kebanyakan kita sedar pasal penyakit ini kan, tau risikonya, tau puncanya, TAPI when it come to ourselves we think that...
  • aku sihat je lah.. harap2nya terus sihatlah
  • aku tahu exercise baik, tapi susahnya nak buat exercise atau pun nak jaga makan. takde masa, or penyakit malas ni terlebih lah
  • Datuk aku dulu makan berlemak jer.. boleh hidup sampai umur 70 tahun, ok jer.. sihat jerr
  • Aku selalu meetinglah... masalahnya diorg hidang makanan sedap2.. tolak rezeki maknanya kalau tak makan
  • etc etc all sorts of alasan 
Pernah tak kawan2 bagi alasan yang sama? 
Rasanya itu adalah sebahagian alasan saya juga.. cuma recently ni saya dah TEKAD.. tekad untuk atasi semua alasan2 tuh. dan harapnya ia berkekalan, saya akan terus berusaha untuk hidup dengan lebih sihat dan menghargai pemberian Allah yang sangat berharga ini. 


 
Regards;
 

18 comments:

  1. catiknya telekung ni Mila...macam telekung khadijah (rasanya jenama dia ni)- telekung saya tak ada brand...hehehehe

    Mila...saya pon nk cuba elakkan..alasan tu..saya pon dh pertengahan 30 an...takut juga...nk puasa sunat selalu..saya tak terbuat (alasan lagi ni....hehehe)

    ReplyDelete
  2. ooo..sy pulak hr ni br je dpt claim semula NCD sy yg 55% dr previous car..
    NCD yg mila ckp tu mmg betul..skrg mcm trend( trend ke?) org meninggal muda...takyah tunggu tua..saya rasa ada kena mengena dgn mknan dan gayanhidup zmn sekrg..stresss manjang..

    ReplyDelete
  3. agak2 akak kan..kalau rozy gugel tutorial telekung solat ada tak? kain dah laaaaaaaaaaaama beli, nak jahit untuk husna.

    member rozy baru meninggal umur 28tahun, seorang yg aktif bersuka..meninggal time pagi dipangkuan isteri yg mengandungkan anank pertama... doktor kata heart attack.

    ReplyDelete
  4. Aku_Tulip... telekung saya pun banyak yang buat sendiri jer.. brand DIY hehehe.. kecuali yang orang bg hadiah jer lah.

    saya pun tengah plan2 nak puasa, baru jer start senin arituh... puasa ni kalau dah habis ganti malas benor nak buat yang sunat jer kan.. ada je halangannya

    ReplyDelete
  5. SoNice.. hahaha No Claim Discount yerr.. patutlah saya rasa acronim tuh mcm biasa sebut hehehe

    betullah... stress ni boleh memendekkan umur kan. Pastu bila hilangkan stress ada yang suka makan, tengok TV, layan internet game etc... yang tak berfaedah. patutnya kalau stress banyakkan baca alQuran, insyallah tenang fikiran

    ReplyDelete
  6. Rozy.. rasanya azimadiy ada buat tutorial telekung ni, cer google.

    Innalillah.. mudanya kalau baru 28thn. Ahli sukan pun turut terdedah ngan sudden death ni yer... apatah lagi kita yang tak berapa nak bersukan nii.. waduhhh.. seriau. Kekadang merokok pun salah satu puncanya, then kita yang tak merokok ni plak terdedah kepada asap rokok plak dah.

    ReplyDelete
  7. pandainya...saya hmmm...x pandai jahit pun...nak blaja tapi byk sgt alasan hehehe.....

    saya pun dh nk masuk 30 an ni...huhuhu...kena beringat..

    ReplyDelete
  8. Ingat NCD insuran kereta...saya pun nak juga jaga badan ...ingat je belum terbuat lagi ...baru ni melawat anak jiran umur 14 tahun kena kekejangan, buah pinggang rosak ,paru-paru rosak kesian nya.Sedih saya tengok.Bila dia demam darah tinggi pun naik .Tak tahu sebab kuman ke kurang air ke ,pemakanan ke ....

    ReplyDelete
  9. cantik telekung izzah..cantik terletak jer..

    emm boleh tak sy kira sy jaga kesihatan by tak makan malam??hehe
    bersenam2 ni malas lak rasanya

    ReplyDelete
  10. Mmmg cantik decorative stitches pada telekung itu... :) memberi idea je kak mila ni tau.. hehehe... ;)

    NCD.. kita boleh la nak paksa diri kita kak.. tapi payah nak paksa laki kita.. mcm tak health conscious sgt la org lelaki ni.. huhuhu... makan nasi, minum air manis.. risau... :(

    ReplyDelete
  11. Nanie.. setiap orang ada minat sendiri kan.. kalau tak minat mesti ada alasan hihi

    Suzie.. aduh kesiannyer. mungkinlah sebab pemakanan kut eks. sebab tuh ramai yang opt for organic food, tapi very expensive lah plak. kalau tengok atuk nenek kita dulu, hari2 makan nasi, tp takde lah fast food, and they live healthily sampai tua

    ReplyDelete
  12. NoEn... akak dulu pun malas, tapi bila dah berumur ni, metabolisme makin rendah, itu yang have to support dengan senaman untuk lebih sihat, kalau muda lg oklah.

    ReplyDelete
  13. MamaD... emmm nampaknya akak bertuah dapat husband yang health freak hihihi. Actually akak dapat kesedaran ni dari hubby, dia jarang nak makan nasi, so akak pun dah ubah menu n belajar resepi2 healhty. Alat2 senaman mcm dumbell, ball, yoga mat, etc etc kat rumah tuh pun dia beli, dah mcm mini gym kat rumah tuh. even CD2 aerobik pun dia punya. Subscribe to magazine mcm Shape n Men'sHealth pun dia hihihi.. so akak ni dah takde alasan untuk tidak exercise and be healthy.

    ReplyDelete
  14. Cantik telekung kak Mila buat tu.
    Betul, kena jaga kesihatan, untuk kita sendiri, dan anak-anak kita. :)

    ReplyDelete
  15. Tyha skang trylah pagi2...20 minit ambik masa buat senaman ringan dan lari setempat, sampai keluar peluh.Syok sikit sebab masa ni anak2 x bangun lagi...x delah derang sibuk tanya mama buat apa hehehehe.Rasa ringan sikit badan.Makanan memang dari dulu x makan sangat lemak2.Manis2 pon jarang.Tapi darah still tinggi gak dia punya tekanan.Gula ngan kolestrol baru je check...semua ok.Tapikan badan still naik juga....pujuk hati bukan nak kurus jaga semua ni...sebab nak sihat...;)

    ReplyDelete
  16. Eh pasal blog tu...sebab memang x update lama dah...tu asyik entry lama je.Tapi selasa baru2 ni ada letak gambar jubah jahit sendiri

    ReplyDelete
  17. Yati.. betul tuh, demi anak2 jugak kan..

    ReplyDelete
  18. Tyha.. wah rajin awak bangun pagi2 yer. Memang best bersenamkan, rasa mcm ringan jer badan. Saya pun takdelah aim nak turunkan berat badan, just nak sihat jerrr.

    emmm blog awak tuh saya cuma nampak entry yang tahun lepas jer, kalau posting baru langsung x nampak

    ReplyDelete

Love your comments...