Followers

Friday, March 08, 2013

Membaca alQuran ketika haid

Assalamualaikum kawan-kawan..

Lagi nak share buku.. ahaks.. daku dah transform jadi ulat buku nampaknya hikhik

Actually saya nak mencari sesuatu dalam buku niii

Boleh tak baca alQuran ketika haid?
Actually dah banyak kali baca dalam blog kawan2 yang mengatakan boleh membaca alQuran ketika haid, tetapinya bila saya bercakap dengan orang lain, I mean kawan2 or sedara mara, boleh dikatakan semua orang kata tak boleh... camna tuh.. at last saya pun jadi tak confident n confuse...

So kat dalam buku ni memang ada pendapat yang mengatakan tak boleh tapi pendapat yang daif kerana perawinya.

Dan.. 
ini adalah dari pendapat Imam Malik, Imam Syafei dan juga Imam Ahmad : di bolehkan membaca alQuran kerana tidak ada dalil yang sohih menegahnya
So sekarang ni saya dengan berlapang dada nak baca alQuran masa haid... no doubt.
Cuma... memegang alQuran memanglah tak boleh. Alternatifnya, kita boleh guna tafsir alQuran or booklet kecik yang ada surah2 pendek dari alQuran.

Turut di bincangkan dalam buku ini berkaitan penurunan iman pada masa haid.. betul jugak tuh.. tapi insyaallah, lepas ni boleh teruskan membaca ayat2 alQuran, moga taklah mudah lalai dan leka bila tak solat kan.

Jom kita berdamping rapat dengan alQuran dengan selalu membaca dan memahamkan maknanya..

Regards;

7 comments:

  1. Ada juga yang Che Mid dengar boleh membaca al-Quran dalam haid tapi niatkan zikir..

    ReplyDelete
  2. heyyy akak pun ada buku ni...dan mncari persoalan yg sama juga...:-)
    Mmg blh baca...jgn pegang quran..okla kan takde la kita resah je bila time tu

    ReplyDelete
  3. TQ for sharing info ni kak Mila..buku ni kena masuk dlm list "wajib beli" sy..hehe..

    ReplyDelete
  4. Saya pun dalam period baca tafsir.Dulu kat office belajar mengaji bila period kami baca bawa tafsir.Nak cari buku romantiknya Rasulullah...ada ke?

    ReplyDelete
  5. yelah.. kadang2 masa period tu la hati terasa tak tenang..stress..gundah gulana.. tapi nak mengaji macam tak boleh.. akhirnya beristighfar saja.. dan berdoa..
    thanks for sharing kak.. :)

    ReplyDelete
  6. terima kasih sharing kak. Betul tu kak..masa period tu lagilah kita kena dekatkan diri pd Allah, kan.

    ReplyDelete

Love your comments...