Followers

Tuesday, March 12, 2013

Patchwork oh patchwork

Sewing activity yang paling disukai, lemak berkrim gitu hahaha

aktiviti berpatchwork... sangguplah peram 5 pasang telekung (yang saya cerita dalam pos sebelum ni) dan dok concentrate berpatchwork sakan hahhaa

Suka sangat memecahkan misteri calculation patchwork ni.. misteri...
Perasan tak rectangle kat boder tuh, belah atas n bawah tuh...
lebar panel tuh 38 inch.. saya bercadang nak buat rectangle 2 inch each.. so patutnya saya ada 38/2=19 rectangle dengan lebar 2.5 inch each kan... tapi ntah ngapa... saya cuma perlukan 18 rectangle jer.. awat eks... dan memang cukup2, tak terlebih or terkurang walaupun 1/4 inch... misteri betul ler hahaha.
Ker saya jahit tak sampai 1/4 inch eks... mokcik ni masih diselubungi misteriiii

Dan yang kat bawah ni from scraps.. my favourite, nak mengurangkan timbunan scraps tuh..
Rasanya saya buat mistake, patutnya biru muda yg ada love tuh diganti dengan something yg darker, so takdelah obvious sangat L nyer tuh kan

Haaaaa... ini 9-patch.. now you see
Now you dont...
At last jadi camni...
Ini nak balancekan kain squarepant and kain plane tuh... supaya takde satu yng dominant sebenarnya... takut kain yg dominant tuh x cukup plak kan..

Patchwork ni macam jigsaw puzzle gitu... penuh misteri, apart from calculation yang kena tepat, kena tau jugak budget kain yang ada, silap2 dapat corak yang tak balance.... apa2 pun patchwork is my passion...


Regards;

9 comments:

  1. owh kak...cantik sangat dan sangat kagum dengan passion akak...penuh kesabaran..bila la sy nk ikut akak ni ye

    ReplyDelete
  2. best nyer jd org kreatif ni ;D sgt cantik hasil nyer ;)

    ReplyDelete
  3. Salam Mila..

    Subhanallah.. cantiknya.. kagum sgt dengan orang yang punya bakat menjahit seperti ni..

    ReplyDelete
  4. salam akak..kita nak tanya...klu akk jahit quilt..akk beli batting kat mana??

    ReplyDelete
  5. ..sy ni pdn dok terliur je la tgk hasil kerja tgn k.mila..nk bt mls + mmg xreti pn..mesin pn dh bersawang2 agknye...hahaha

    ReplyDelete
  6. kak.. pada pandangan mata kasar ku ini.. quilt top no. 2 tu ok jer.. saya suka je bila purple color pop up macam tu.. dari jauh nampak macam satu design baru..hihi... :) dah ok dah tu... :)

    ReplyDelete

Love your comments...