Followers

Thursday, March 21, 2013

Opposite attraction.. an applique project

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tajuk kat atas tuh bukan main lagi kan hihi..
Ini projek saya in these two nights, masa Izzah ke tuisyen..

Actually yang paling remeh tang nak jahit blanket stitch tuh jer... dah ler kena pelan-pelan jalan kan... tak masuk lagi nak gunting font tuh satu2.. then gunting fusible web plak, then baru gunting fabric...pastu iron, pastu tanggalkan cover fusible web, then baru tampal kat pillowcase tuh fuh.... applique ni memang kena sabar, tapi best tau...


Kawan-kawan crafter lain dok sibuk ber embroidery applique... saya masih lagi traditional nyer applique, manual gitu hihi...

Filling bantal ni dari kekabu... 
Actually bantal ni bukan tempahan pun, sajer nak bagi hadiah kat officemate, dah lama terniat di hati nak bagi, baby Faris ni pun dah besar hahaha... tak pe lah kan, bantal ni saiz toddler, kakak Izzah pun masih pakai bantal saiz ni. So approximately boleh pakai for another 10 years hahahaha.

OPsss dah lunch hour kan... 
Lunch saya hari ni..
Bubur nasi semalam tapau ke ofis, actually bedal jer dengan bahan yang ada kat dapur..
Saya dapat idea baru dengan bubur nasi ni, Cepat dan best
Alkisahnya baru2 ni beli beras kemboja phkarkhnei, biasa beli herba ponni, arituh beras phkarkhnei ni murah ler plak.
Pastu bila masak, dah terbiasa dengan herba ponni, letak air banyak, lembik ler plak huhu... jadi macam budak baru belajar masak nasi jer layaknyerr hihi (Nasib Izzah suka nasi yang lembik hihi..)
Then tetiba dapat idea, lenyek jer nasi yang lembik tuh, since saya memang guna periuk yang non-stick, so memang takde kerak lah, senang gitu.
Masukkan air dalam nasi tuh n kacau jap atas dapur.. terus jadi bubur... bestnyerrrr... no more nak kena rebus beras lama2 untuk jadi bubur...
Itu cerita 5 bulan lepas ihikihik
Dan yang ni bubur yang last guna beras sekampit 5 kilo tuh... 5 bulan 5 kilo beras, means sebulan sekilo je lah kami makan nasi, bahagi 3 orang, large portion Izzah yang makan kut.

Bubur ni saya buat simple sesangat... rebus ayam bahagian dada, air rebusan tuh masuk dalam nasi dan tambah kiub meggie skit... pastu masuk jugak carrot n kentang n hirisan halia, masukkan jugak sedikit garam, terus jadi bubur. OPs lupa, saya masukkan minyak bijan dan.... secara tak sengaja masuk jugak fish sos (nk ambik botol minyak bijan, terambik fish sauce... kalut ler tuh hahahhaa)
so boleh makan dengan isi ayam direbus tadi, perah skit limau dan telur masih, yum yum.... kalau ada daun bawang n bawang goreng lg best kut eks...

Aishhh macam2 cerita saya ni yerrrr... kejap ke dapur, kejap bilik jahit hahahaha...

Next week nak cuti panjang niiii... mesin jahit pun cuti yuhuuuuu

Till another story :-)

Regards;
 

9 comments:

  1. sedap lak bubur nasi tu...
    ok la tu kak, masih ber applique w/pun secara traditional...sy ni satu pun tadak..haha

    ReplyDelete
  2. nmpknya nasik sudah menjadi bubur... hehe...

    iskh sana sini orang dok menjahit. fiq pn kena belajar menjahit jgk ni. ada orang nak hadiahkan mesin jahit x? hee..

    ReplyDelete
  3. huiih..jimat mila yer...5 kilo 5 bulan. ai ni dgn 3 lelaki...dah 10kg sebulan..hihihi

    ReplyDelete
  4. ..pelik beno nme beras tu ye..nk sebut pn sy xreti :P ..

    xpe, bntal tu kalau xblh nk letak bwh kepala dh, blh bt ttp muka plak. :P

    ReplyDelete
  5. Noen... aishhh dah banyak cloth pad tuh.. ok lah.

    Nurzakiah, trylah bubur sempi camni, cepat tp sedap ke tak tak dapet nk komen hihi, depends on tekak kut.

    fiqkbe.. sudah bubur jadikan bubur nasi hihi...
    Mesin jahit ni kena beli sendiri, dengan duit sendiri, baru semangat nak menjahit, kalau org belikan selalunya hangat tuh sekejap jer sebab tak terasa keluor duit hihi (itu pendapat sendiri jerrr.. tak terpakai kat org lain)

    ReplyDelete
  6. Kuazue... wahhh sebulan 10kg huhuhu... budak lelaki memang camtu kan. teringat masa adik kecik2 dulu, pantang masuk dapur, mesti nak makan haha.

    Zira, memang pelik skitkan. satu lagi brown rice somakhnei, tapi tak pernah beli sebab takut anak tak makan. Saya ni memang akan ambik either beras ni or herba ponni jer.

    ReplyDelete
  7. Kak Mila.. projek akak ini telah memberisaya idea...hihihi.. berangan lagi... yeeehaaaa... hahahah

    Selamat bercuti kak.. :)

    ReplyDelete
  8. as salam mila.. applique tu kan.. 1)fusible web tu nama melayu nye apa??
    2)kalau guna interfacing biasa je tak leh ke?:P
    3) pastu fusible tu mmg kena tanggalkan yeh??
    4) kalau jahit je terus..tak leh ke?/

    teringin nak cuba.. tapi .. tapi..
    ( hahaha memacm alasan.. kan??)

    ReplyDelete

Love your comments...