Followers

Thursday, July 11, 2013

Hikmah 10 : Amalan-amalan itu merupakan gambaran

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

2 Ramadhan 1434, Khamis

Jom kita dengar syarah alhikam dari Ustaz Zulkifli, Hikmah ke 10, page  91, Syarah AL-Hikam Jilid 1



Sedikit petikan dari buku di atas:

Amal KERANA Allah:
- pahala
- Tahkik ibadat
- sifat abid
perlaksanaan hukum zahir

Amal DENGAN Allah:
- dekat dengan Allah
- Tashih kehendak (iradaha) memperbetulkan kehendak
- Sifat setiap qasad (tujuan) - Jelas tujuan kepada Allah
- Perlaksanaan segala hukum hati - Bukan sekadar sujud secara fizikal tapi hati yang sujud kepada Allah

(Syeikh Zarruq)
Menafikan riyak = ikhlas
Membenarkan penafian riyak = ujub

(Fudail bin Iyad)
Tinggal amalan kerana manusia = riak
Kalau beramal kerana manusia = syirik

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sajer nak letak menu berbuka puasa dan sahur semalam kikiki.. 
- Bread pudding with custard sauce
- Petola rebus with homemade fishball
- Cencaru bakar double pan cecah kicap lada
- Brown rice

Sahur terlajak hari ni.. sedar2 dah pukul 5.25am, gara2 makan ubat selsema ler niii (dah sebulan selsema yang tak kurang2 juga... deria bau saya pun dah hilang)
- sambal ikan bilis nenek
- nasi
- air sejuk
(sempoi betul kan... itu pun nasib sempat makan walaupun di akhir waktu sahur dah)

Wassalam...

Regards;

3 comments:

  1. Assalamualaikum Mila

    terima kasih kongsi bersama

    ReplyDelete
  2. Tq....saya pun buat bread pudding n cencaru sambal lepas tu rebus sawi.

    ReplyDelete
  3. Tq kak Mila, share kuliah. Yati on first day tu terlajak sahur, alarm tak bunyi.

    ReplyDelete

Love your comments...