Followers

Tuesday, July 02, 2013

Alkisahnya...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alkisahnya nak menyiapkan quilt ni... trying for the first time nak buat outline quilt tapi totally FAIL
Buroxxxxx gilerr
Maka terpaksalah diteruskan dengan tetas menetas..
Rasanya bila guna batting tebal, teknik outline quilt ni memang tokleh gunalah. Kalau guna batting nipis setakat ni ok jer.
Pendinglah lagi quilt ni till next week..

Alkisah kat dapaurlah plak, mood ke laut sebab kena tetas tuh kan..
Samosa (in square coz tak pandai lipat 3 segi :P) guna double pan.. menjadi rupanya, totally tak guna minyak yer.. dan kulit popia tuh memang rangup.. crunchy & crispy sampai kepetang 


Seronok plak dapat teknik baru camni.. pasni nak try resepi apa lagi guna double pan ni eks? Semalam try masak Salmon ala2 grill gitu guna double pan.. pun sedap jer (makanan apa je lah yg tak sedap di tekak ku ini yerr hihihi)

Opssss.. rezeki Ramadhan alkareem
The Jade Lady... kawan elok2 ngan cik Toshi kat sebelah tuh yerrr
Alkisahnya terpaksa pergi dinner sebab malas nak tipu cari alasan yang munasabah kan... rupanya terkena cabutan bertuah... tuah ramadhan lah ni (padahal belum tentu lagi boleh jumpa ramadhan niii, Moga Allah sampaikan kita semua ke Ramadhan, Ameen)

Harapnya kerja memasak dan memanaskan makan untuk sahur jadi cepatlah skit guna si Jade ni yerr. Tambah2 plak banyak resepi healthy food tanpa minyak di pasaran (internet ler) hihi.. sebelum ni tak pernah terfikir pun nak ada slow cooker camni, sebab cik Toshi sebelah tuh pun boleh jer nak buat masak soup n bubur kan.

Sejak sekian lama, rasanya sejak 2nd year kawin kut... Ramadhan memang waktu berjimat cermat bagi kami sekeluarga. Jimat dalam perbelanjaan untuk makanan, sebab banyaknya makan di rumah. 
Alhamdulillah.. Segala Puji Bagi Allah.. berkesempatan nak masak setiap hari walaupun hidangannya simple jer. Kekadang sempat juga buat kuih dan bawa ke surau or bagi jiran2..... Harapnya tahun ini pun serupa, moga tidak kalah dengan nafsu di param or buffet ramadhan hendaknya hihi :P

Sampai jumpa lagi kawan2..
Wassalam

Regards;
 

3 comments:

  1. Malas betul bab tetas menetas ni kan. Terbantut mood. Errrrr tgh usha2 juga double pan tu. Skrg semua periuk dah di ganti dgn pan non stick dr ikea. So goreng ayam pun tuang sikit olive oil tutup then biar je. Tetap garing.
    Saya pun dah nak prepare untuk ramadhan. Ingat nak buat popia karipap n roselle frozen. Kot termalas at least ada kuih. Saya pun mmemang lama sangat dah taknpergi param tu. Kuih pun buat sendiri . Biar lah simple janji kita masak.

    ReplyDelete
  2. Nanti nak try plaklah goreng ayam guna minyak skit jer mcm tuh suzie... tak pernah try lg ni.

    Betullah... biarlah kita masak2 simple2 pun, janji kita sendiri yg masak. Pernah terbaca or dengar kut.. ulam2 zaman dulu2 jarang nak makan kat luar sebab nak memelihara apa yg masuk keperut mereka, tapi susahnya nak buat sekarang ni.. waktu bulan puasa jer boleh buat.

    ReplyDelete

Love your comments...