Followers

Monday, September 23, 2013

Lots of LOVE, Lots of Tips, Tricks and ops! trapped

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Selamat kembali bertugas. Say NO NO to mood cuti... be happy on Monday 

Flashback weekend yang ditinggalkan semalam, seronok sebab rasa sangat energetic... dan sangat produktif (end of the day.. melepek! haha)
Sempat finish off 3 quilt ni tau hihihi
Basting-Quilting -Binding & Showing (off)

Yang jadi mangsa, the girl behind the quilt (kena pegang quilt elok2 to get better picture...alahai cameraphone je pun!)


Macam nampak cepat & senang jer nak quiltingkan? Trust me, before this, asal ingat nak quilting jer, rasa lemah lutut, sebab akan banyak sesi tetas menetas. Mulalah, sambil menetas, verangankan mesin mahal2, dengan built in walking foot bagai hahaha...
BUT,
Recently, I read somewhere in FB, cant remember which quilt/sewing group, someone share about using non-stick foot for quilting using hi-speed. Maka semangat berkobar2lah makcik mencuba non-stick foot yang dah sekian lama terperuk kat dalam drawer sewing machine tuh.
Walllaaaaaa.... sungguh best. tak perlu dah risau pasal fabric atas & bawah tak sama (pada yang pernah cuba quilting mungkin paham maksud saya ni kan, pada yang tak paham, just ignore je lah hihihi)
So kepada kawan2 quilters yang guna mesin hi-speed, trylah tukar footer kepada 'non-stick' bila quilting.
Terima kasihlah kepada yang sudi share ilmu itu, saya pun dah tak ingat siapa huhuhu.... dan ini saya share plak kat sini, mudah2an ada manfaat jugak pada yang lain.

Update: kepada yang mungkin tak tau camna non-stick or teflon foot for industrial sewing machine, saya punya camni..
gambar : pinjam dari cik google
Mesti ada yang tertanya2, tak boring ke dok mengadap mesin jahit jer sepanjang weeknd kan...
Actually banyak lagi aktiviti weekend saya selain menjahit... antaranya
Swimming 
makcik dah terrorist benor dah bab berenang breaststroke la ni (ayat ngengada kan!), dah boleh non-stop 3 round kolam renang tuh. Tapi mokcik fail bab berenang freestyle, 2 kali stroke jer tenggelam hahahaha, maka dengan gigihnya belajar freestyle, cikgunya adalah si Izzah hahaha... awat ntah, asal saya pusing kepala jer, air masuk telinga uhaaaaa.. (usaha tangga kejayaan)
Cooking
- This week try rebus kacang kuda for fitrst time guna slow cooker... wahhhh senang gitu, turn (on) and tinggal kekdahnya, lepas 3 jam dah lembut
- atas permintaan Izzah, sekali lagi masak gulai patin tempoyak, padahal last week masa kat kampung dah 3 hari membedal patin tempoyak, alang2 buat seperiuk dan bagi jiran2 yang sangat suka dengan patin tempoyak
- Yummy bread pudding with custard sauce 
- Kacang pol...... kegemaran saya & hubby, tapi Izzah langsung tak suka. Sejak ada grinder ni, daging cincang pun buat sendiri, senang gitu.... cari daging yang paling cun, batang pinang.. so takdelah ada tergigit urat macam beli yang readymade
Jogging
Alahaii... setakat se-round  taman tasik metropolitan yang busuk itu. DBKL nned to do something on this polluted tasik, rasanya few months ago, before puasa, kami kesana, airnya masih jernih lagi.
Attending kenduri huhu
Kepada pengantin, moga bahagia ke anak-cucu
Shopping
Apa lagi kalau bukan shopping barang dapur kan.. best pergi shopping time orang belum dapat gaji, next week kita dok diam2 kat umah yerr, kalau nak beli apa2 beli kat kedai runcit kat depan tu jer lah..

Amboiiii panjangnya citer mokcik..
sampai jumpa lagi k
Wassalam

Regards;

10 comments:

  1. Full activities mila masa weekend ye. Tapi yg paling best mestilah 3 quilt siap! Hebat betul... cantik pulak tu:)

    ReplyDelete
  2. cantikla.. memang creative

    Jom usha koleksi Resepi, Petua, Gambar & Cerita @  buatwanita.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Aa. Betul saya p jalan tar n mid mmg senang je cari parking.

    ReplyDelete
  4. pasal quilt2 tu, mmg x paham.. so abaikann.. tp mmg santek!!!
    tp bz benoo mokcik.. 1 soalan: sempat tido x?? heheheh

    ReplyDelete
  5. Kak zakie... memang full, itu pun ada plan yg kensel tuh, sebab tuh sempat menjahit

    Nurzakiah.... tq singgah

    paridah & buatwanita.. TQ

    suzie... bestkan, parking banyak, beratur pendek jer hihi... this week kita dok rumah jerlah... kasi can org lain plak shopping

    aizu...tido adalah satu kemestian hihi... b4 12 mesti tido!

    ReplyDelete
  6. Salam. Maaf nak tanya kat mana nak dptkan footer non stick tu ye. Tk.

    ReplyDelete
  7. Noraini.. kedai2 barang jahit yang jual tapak mesin jahit biasanya akan ada jual. Kalau tak silaplah.. nama lain nonstick ni adalah teflon foot... bahagian tapak tuh plastik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukran.. Rasa mcm nak berguru je dgn saudari..

      Delete

Love your comments...