Followers

Friday, September 06, 2013

Planket = Blankow = Quillow

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Aktiviti bilik jahit saya.. dua tiga malam nak siapkan satu blanket ni hihi.
Tempahan blanket sebenarnya, tapi saya suggest kat buat :
Blanket+Pillow=blankow
or 
Pillow+blanket=Planket
pilih mana sedap nak sebut yerr

Blanket top saya letak cotton dengan simple patchwork jer
Backing plak guna fleece, kain selimut yang gebus tuh.
Actually selimut fleece ni saya beli saiz single kat kamdar (tak jumpa lagi yg jual by meter)
since ini selimut saiz toddler, saya potong dua, so dapat saiz 40 x 64 inci.

Ada hidden pocket disini..

Jom wat "magic" skit..

Selimut di lipat 3 memanjang...

Terbalikkan poket.. tadaaaaaa...
Saya jahit applique A for...... Aulia
Applique tuh guna felt je pun, handstitch.

Gulung/lipat blanket then...
Masukkan dalam poket..

Maka jadilah....
PILLOW

Sangat sesuai untuk travel... 

Kalau kawan2 nak try jahit sendiri, boleh tengok tutorial kat sini yerrr.. 
Actually banyak lagi tutorial lain, boleh search QUILLOW (Quilt+Pillow)

Wassalam

Regards;
 

10 comments:

  1. wah... sgt baguih... sesuai utk my son la cik mila ooii...bila balik kpg.. bawak simut bantai semua naik keta... tapi bila la nak menjahit nie..

    ReplyDelete
  2. waaa.. first time tengok.. bestnya kak.. pakai batting pun boleh kot kak?

    ReplyDelete
  3. Kuazue.. mmg seswai sgt kalau nak bawa balik kg camni. dlm kete boleh jadi bantal. bila perlu, buka jadi selimut.

    MamaD.. kalau search tutorial QUILLOW, memang diorg wat quilt yg guna batting tuh. sajer yg ni akak guna fleece tebal, bila jadi bantal tuh, fluffy jerr. tak keras.

    ReplyDelete
  4. Wow.... kreatif.... 2 in 1.....heheheh

    ReplyDelete
  5. Ada 3 helai cadar nak di jahit. Terperap je dlm plastik lagi

    ReplyDelete
  6. kretip...tapi bila masa la nk mencubanya

    ReplyDelete
  7. ..seriously magic n kreatif la k.mila.. :).. cantik..

    ReplyDelete
  8. This is really cute! Thanks for sharing

    ReplyDelete

Love your comments...