Followers

Sunday, March 31, 2013

Giveaway.. giveawayyyy

CLOSED ALREADY...

Assalamualaikum
Selamat berhari Jumaat kawan-kawan.. dipenghulu segala hari.

Hari ini saya tengok MamaAlya buat GA kat sini
Tetiba terfikir.. aikk bila last saya buat GA eks?
2 tahun lepas kut! oh mak aiiii..

Sah lah tuan punya blog ni tersangatlah kedekut kan...
Tutorial pun dah lama tak buat, selalu dok ambik tempahan jer.... udah jadi mata duitan gitu.

OKlah hari ini buat wake up call... 
Nak buat giveaway...

Nak bagi apa eks... emmm

Oklah, since kat sini ada 2 kategori pengunjung, so saya buat 2 hadiahlah

Kategori 1: Crafter

1 Fat Quarter of these 2 prints, in total 1/2 yard untuk 1 pemenang

Kategori 2 : Non-crafter

2 pantyliners, combination of 2 gambar dibawah, untuk 3 pemenang (design randomly selected)
+

Syaratnya....

1. Be my follower (kalau belumlah kan)
2. Boleh pilih salah satu kategori ataupun boleh jugak nak kedua2 kategori
3. Untuk setiap kategory sila jawab soalan di bawah:

Kategori 1 : Namakan yummy fabric diatas beserta designernya (hint: Robert Kaufman fabric ni.. kacang je kan hihihi)

Kategori 2 : Namakan fabrik belah atas (top) pantyliner dalam dua gambar di atas (boleh tengok jawapannya dalam entry saya yang lepas)

4. Jawab dengan meninggalkan komen di bawah
5. Extra point bagi yang share GA ini di blog or FB
6. Winners will be selected randomly on 1st April 2013
6. Open to all readers yang beralamat di dalam Malaysia, kalau luar Malaysia, kos pos adalah atas pemenang (so sorry) 

Terima kasih in advance pada yang sudi sertai GA ni...

Regards;
 

Giveawayyyyyyy final call

Assalamualaikum kawan2...
Final call pada sesiapa yang berminat nak sertai my giveaway... Tonite is the closing date, hurry up.... Sila sila yerrrr....

Saturday, March 30, 2013

Berpada-pada dengan satu beg tuh yerrr

Apa yang best bila balik ke kuching ni bagi seorang crafter macam saya ni?

Hihihi shopping kainlahhhh... Apa lagi kan. Actually ada jenis2 kain tuh memang agak murah disini, dan ada yang mahal. Saya plak bukanlah hardcore shopper di nilai or tangkak, yang selalu orang kata tempat kain murah tuh, so whenever balik ke kuching ni, Gambier street ni lah tempat tumpuan saya...

Apa yang murah?

Kain cadar yg colourful... Bidang 93 inci.... Harga RM11 jer semeter, rasanya yang pernah saya jumpa di tewah adalah RM16.90, so berbaloilah angkut dari sini, kali ini saya berhemah skitlah, takat angkut kain apple and animals tu jerrr.. "sungguh berhemah" hihihi

Then angkut jugak canvas denim 3 meter, pernah intai2 kat nagoya, rm24 per meter, tapi ini rm19 jer, best buat beg sbb tak perlu interfacing, dah cukup keras gitu..

Angkut jugak kain belacu yang jenis lembut tuh, saya tak jumpa kat KL jenis ni... Yg kat nagoya tuh agak keras dan offcourse lebih mahal. Yang ini lembut jer, sesuai kalau buat backing quilt wallhanging or table runner at rm2.80 semeter w.o.f 45 inch. Actually saya salah caculation skit, kalau beli yang 90 inci cuma rm4.40, lg murah kan.... Opsss balik raya nantilah baru ku hangkut lagi hahaha...

Dan tak lupa juga group of english or japanese or what so ever lah.. Cotton tuh... Angkut jugak love dot tuh, sayangnya strawberry tuh ada warna merah jer, kutlah ada pink ker, makin rabakler poket ku hihihi. Kualiti cotton ni exactly macam dcomel tapi at lower price, rm11 jer semeter, bila beli banyak... Huhuhu senget bahu angkut... Tokey tuh bagilah rm10.50.... Wokeylah tuh kan..

Semua ni dah satu beg huhuhu, nasiblah hubby memahami, siap2 beli bagage 20kg hihihi

Untung jugak dok kuching ni... Tapi jangan terkejut, orang kuching datang KL pun angkut kain jugak hahaha

Oklah.... Sambung mengemas.... Malam ni dah nak fly balik ke KL. Saya tak suka nak susahkan famili, so lebih suka dobi everything n kemas betul2 before balik. Takat minta tolong masukkan baju dalam almari jer bila dah kering nanti....

Wassalammmmm

Friday, March 29, 2013

Keep growing hexies....

Inilah projek saya selama seminggu di seberang laut cina selatan ni hihihi...

Bekalan scrap yang saya bawa pun taklah banyak mana, cukup sekadar untuk mengisi masa lapang jer... Bila fikir2 balik, saya ni memang jenis yang tak boleh duduk diam kut... I have to do something... Its either cooking, sewing, gardening n housekeeping (bila kat rumah sendiri lah...), or even reading the Quran.... Susah nak tengok saya concentrate tengok tv... Kecuali pagi2, dok tengok sheikh Nuruddin kat TV Alhijrah.... Just found out sbb kat sini bangun subuh awal kan... Kalau solat pukul 6.30 pagi tuh dah dkira mutaakhirun dah tuh....

Ok... Dah nak tidur.,. Penat weih running here and there, and tomorrow is our last day here, thinking of going to serikin tp macam takde apa jer nak cari, rasanya kain yang dibeli tuh dah hampir2 20kg kut hihihihi

Wassalam.....

Monday, March 25, 2013

Away from home

Assalamualaikum semua....
Laporan diluar kawasan..
Sabtu arituh dok sibuk2 mengemas barang, terpikir plak nk ada mobile sewing project... Huhuhu apa itewww... Later saya share ok
Tetiba teringat plak takde beg khas nak bawa scraps yang nak digunakan.. Aiyooooo, nak pakai beg plastik ajerr emmm emmmm.... I think i have a hi- taste of handmade item, bila pakai yg bukan handmade, rasa banyak jer yg tak kena hihihihi.. Jangan tiru saya tauuuu
Terhasillah beg owl ni in.... 15 minutes, almaklum tgh mengemas hihihihi, hari pun dah tgh malam kan..
Rasa best plak buat beg ni.... Cun gitu (opsss terangkat bakul plak gitu)
Selamat bercuti untuk kawan-kawan yang bercuti sempena cuti sekolah ni, dan juga buat diri ku sendiri hihihi
Kalau kawan2 ada email saya bertanyakan tempahan, maaf banyak2 kalau lambat reply ok...

Thursday, March 21, 2013

Opposite attraction.. an applique project

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tajuk kat atas tuh bukan main lagi kan hihi..
Ini projek saya in these two nights, masa Izzah ke tuisyen..

Actually yang paling remeh tang nak jahit blanket stitch tuh jer... dah ler kena pelan-pelan jalan kan... tak masuk lagi nak gunting font tuh satu2.. then gunting fusible web plak, then baru gunting fabric...pastu iron, pastu tanggalkan cover fusible web, then baru tampal kat pillowcase tuh fuh.... applique ni memang kena sabar, tapi best tau...


Kawan-kawan crafter lain dok sibuk ber embroidery applique... saya masih lagi traditional nyer applique, manual gitu hihi...

Filling bantal ni dari kekabu... 
Actually bantal ni bukan tempahan pun, sajer nak bagi hadiah kat officemate, dah lama terniat di hati nak bagi, baby Faris ni pun dah besar hahaha... tak pe lah kan, bantal ni saiz toddler, kakak Izzah pun masih pakai bantal saiz ni. So approximately boleh pakai for another 10 years hahahaha.

OPsss dah lunch hour kan... 
Lunch saya hari ni..
Bubur nasi semalam tapau ke ofis, actually bedal jer dengan bahan yang ada kat dapur..
Saya dapat idea baru dengan bubur nasi ni, Cepat dan best
Alkisahnya baru2 ni beli beras kemboja phkarkhnei, biasa beli herba ponni, arituh beras phkarkhnei ni murah ler plak.
Pastu bila masak, dah terbiasa dengan herba ponni, letak air banyak, lembik ler plak huhu... jadi macam budak baru belajar masak nasi jer layaknyerr hihi (Nasib Izzah suka nasi yang lembik hihi..)
Then tetiba dapat idea, lenyek jer nasi yang lembik tuh, since saya memang guna periuk yang non-stick, so memang takde kerak lah, senang gitu.
Masukkan air dalam nasi tuh n kacau jap atas dapur.. terus jadi bubur... bestnyerrrr... no more nak kena rebus beras lama2 untuk jadi bubur...
Itu cerita 5 bulan lepas ihikihik
Dan yang ni bubur yang last guna beras sekampit 5 kilo tuh... 5 bulan 5 kilo beras, means sebulan sekilo je lah kami makan nasi, bahagi 3 orang, large portion Izzah yang makan kut.

Bubur ni saya buat simple sesangat... rebus ayam bahagian dada, air rebusan tuh masuk dalam nasi dan tambah kiub meggie skit... pastu masuk jugak carrot n kentang n hirisan halia, masukkan jugak sedikit garam, terus jadi bubur. OPs lupa, saya masukkan minyak bijan dan.... secara tak sengaja masuk jugak fish sos (nk ambik botol minyak bijan, terambik fish sauce... kalut ler tuh hahahhaa)
so boleh makan dengan isi ayam direbus tadi, perah skit limau dan telur masih, yum yum.... kalau ada daun bawang n bawang goreng lg best kut eks...

Aishhh macam2 cerita saya ni yerrrr... kejap ke dapur, kejap bilik jahit hahahaha...

Next week nak cuti panjang niiii... mesin jahit pun cuti yuhuuuuu

Till another story :-)

Regards;
 

Monday, March 18, 2013

Si Tudung labuh

Selamat berhari Isnin...

atas permintaan si chomel kat rumah tuh... 
akhirnya siap jugak tudung labuh nii hihi
Nak tudung yang labuh dan boleh dibawah solat katanya, khas nak bawa masa travel...
Anak umi ni memang kreatif..

Saya guna kain jersey kat kamdar tu jer.. versi jimat cermat. Huhuhu umi ni buat untuk anak orang bukan main memilih lagi fabriknya kan, anak sendiri yang murah jer hihihi
Nak wat camna.. kena bereksperimen kan... so sapa lagi nak pakai yang eksperimen tuh kalau bukan anak sendiri..

Bahagian muka saya ikut mcm tudung sahaja, dan letak jugak lapik bawah dagu, ikut saiz lapik dagu telekung.
Saya cadangkan letak tali ikat kebelakang mcm telekung, tapi cik chomel ni tak mo ler plak. Mmg nak purely mcm tudung jer..

Aishhh berapa banyak dah entah telekung budak ni, satu untuk kat rumah, satu bawa ke sekolah, satu lagi spare, satu ni untuk travel... Tapi yang bagusnya kan.... telekung lama dia yang dah tak muat tuh, di sedekahkannya kat kawan2 yang masih boleh pakai saiz tuh hahaha... dah bagi baru tanya umi tuh... tak kisahlahkan... yang penting dia buat kebaikan (nasib baik umi dah tekap saiz tuh buat pattern telekung tuh huhu)




Regards;
 

Tuesday, March 12, 2013

Patchwork oh patchwork

Sewing activity yang paling disukai, lemak berkrim gitu hahaha

aktiviti berpatchwork... sangguplah peram 5 pasang telekung (yang saya cerita dalam pos sebelum ni) dan dok concentrate berpatchwork sakan hahhaa

Suka sangat memecahkan misteri calculation patchwork ni.. misteri...
Perasan tak rectangle kat boder tuh, belah atas n bawah tuh...
lebar panel tuh 38 inch.. saya bercadang nak buat rectangle 2 inch each.. so patutnya saya ada 38/2=19 rectangle dengan lebar 2.5 inch each kan... tapi ntah ngapa... saya cuma perlukan 18 rectangle jer.. awat eks... dan memang cukup2, tak terlebih or terkurang walaupun 1/4 inch... misteri betul ler hahaha.
Ker saya jahit tak sampai 1/4 inch eks... mokcik ni masih diselubungi misteriiii

Dan yang kat bawah ni from scraps.. my favourite, nak mengurangkan timbunan scraps tuh..
Rasanya saya buat mistake, patutnya biru muda yg ada love tuh diganti dengan something yg darker, so takdelah obvious sangat L nyer tuh kan

Haaaaa... ini 9-patch.. now you see
Now you dont...
At last jadi camni...
Ini nak balancekan kain squarepant and kain plane tuh... supaya takde satu yng dominant sebenarnya... takut kain yg dominant tuh x cukup plak kan..

Patchwork ni macam jigsaw puzzle gitu... penuh misteri, apart from calculation yang kena tepat, kena tau jugak budget kain yang ada, silap2 dapat corak yang tak balance.... apa2 pun patchwork is my passion...


Regards;

Scrap Lab 3

Love sewing all these pencilcases
The quilted part made from scraps, combined with canvas denim.
I simply love canvas denim that I had in stock, tebal and keras.. no need interfacing dan senang nak jahit.

Balik ke Kuching bulan March nanti nak cari lagilah canvas denim ni... ada sesapa nak tumpang? Tapi memang berat sebab kain 60 inci dan tebal.
All these belong to a mother and her daughters...
I hope they like it..

Sebenarnya setiap kali siap satu2 projek tuh, saya akan ada perasan gembira dan takut... Gembira sebab dah siap dan tak sabar nak bagi tau customer.. tapi at the same time, deep inside my heart I feel scared.. takutnya kalau ada apa2 defect yang saya tak sedar walaupun dah belek betul2... takut kalau ada yang kurang senang dihati customer, rasa tertipu or rasa tak puas hati... agak2 kawan2 crafter yang lain rasa begitu tak eks?
To all my customer or potential customer... andai ada rasa terkurang yang boleh di maafkan, silalah maafkan saya, dan andai tidak boleh dimaafkan, silalah bagitau saya, insyaAllah saya akan cuba perbaiki. Dan ikhlas saya katakan yang saya akan cuba yang terbaik tetapi produk saya bukanlah yang terbaik.... silalah survey dulu dari seller yang lain sebelum membuat tempahan dengan saya ok.


Regards;

Telekung lagiiii

Assalamualaikum semua..

Ini kerja weekend arituh... awat saya rasa malas nak update kat blog ni emmmm
Dah siap 5 helai eks... pasanglah.. (Izzah kata tatabahasa tak betul ni hihihi)
Lama jugak saya ambil masa nak siapkan semua ni, start gunting dari last weekend lagi, baru this week siap...
Gitulah saya ni, ada masa semangat tinggi berkobar2, 5 pasang boleh siap in 2 days.. but dikala kemalasan melanda, seminggu baru siap huhuhu

Yang ini kombinasi purple and love dot. mula2 rasa mcm janggal skit, tapi turn put to be a nice combination. Actually kalau tengok live, ada love yang warna purple skit, so memang sepadanlah walaupun agak contra

Yang ini plak telekung dewasa... last piece yang saya ambik order telekung dewasa warna pink
First time saya tak buat ala smocking, cuma buat gather kat hujung lapik dahi tuh, then letak lace, guna cotton lace tuh.
Rasa macam best plak. Tak pakai anak telekung pun rambut tak keluar. 
Dan... lining tuh sampai dada, keliling  lining tuh saya guna deco stitch NV50... Actually muka ni agak besar dengan saiz saya sebab muka tuannya lebar skit, takut jugak kalau terketat nanti... Itu jugaklah antara sebab saya tak ambil tempahan telekung dewasa ni, susah benor saya nak letak saiz tang muka tuh...
Ok... till we meet again..
Wassalam

Regards;

Friday, March 08, 2013

Membaca alQuran ketika haid

Assalamualaikum kawan-kawan..

Lagi nak share buku.. ahaks.. daku dah transform jadi ulat buku nampaknya hikhik

Actually saya nak mencari sesuatu dalam buku niii

Boleh tak baca alQuran ketika haid?
Actually dah banyak kali baca dalam blog kawan2 yang mengatakan boleh membaca alQuran ketika haid, tetapinya bila saya bercakap dengan orang lain, I mean kawan2 or sedara mara, boleh dikatakan semua orang kata tak boleh... camna tuh.. at last saya pun jadi tak confident n confuse...

So kat dalam buku ni memang ada pendapat yang mengatakan tak boleh tapi pendapat yang daif kerana perawinya.

Dan.. 
ini adalah dari pendapat Imam Malik, Imam Syafei dan juga Imam Ahmad : di bolehkan membaca alQuran kerana tidak ada dalil yang sohih menegahnya
So sekarang ni saya dengan berlapang dada nak baca alQuran masa haid... no doubt.
Cuma... memegang alQuran memanglah tak boleh. Alternatifnya, kita boleh guna tafsir alQuran or booklet kecik yang ada surah2 pendek dari alQuran.

Turut di bincangkan dalam buku ini berkaitan penurunan iman pada masa haid.. betul jugak tuh.. tapi insyaallah, lepas ni boleh teruskan membaca ayat2 alQuran, moga taklah mudah lalai dan leka bila tak solat kan.

Jom kita berdamping rapat dengan alQuran dengan selalu membaca dan memahamkan maknanya..

Regards;

Tuesday, March 05, 2013

berubah anginkah agaknya...

Assalamualaikum kawan-kawan cyber..

terasa macam lama plak tak update blog kan.. 
tetiba semangat hilang..
semangat menjahit pun jadi suam2 kuku..
Weekend arituh sempat separuh siap jer 3 pasang telekung, eh silap... 4 pasanglah...

Semalam plak, lepas terkinja-kinja dengan VCD Denise Austin tuh.. sempat sambung skit jer menjahit, dan sambung bercintan cintun dengan.....

serangan ulat buku melanda nampaknya hihihi

maka ulat mesin jahit pun telah hampir dikalahkan, hanya dik kerana semangat order yang belum siap, maka ulat mesin jahit pun terpaksa meneruskan hidupnya walaupun nyawa2 ikan kikikiki

Pastu semalam saya dok bertapa kat mini library rumah kami tuh.. terjumpa plak buku ni...
Rindunya dengan buku ni... dan lama tak buka.
Dulu time di univ, selalu baca buku ni, kena baca satu2 dan pahamkan maknanya, bukan macam baca novel. Tambah plak dalam terjemahan bahasa Indonesia kan.. Kalaulah dapat menghadiri Kuliah Syarah al Hikam ni mesti best... bilalah tuh agaknya.. or else tengok kat youtube je lah kut hihi

Hari Sabtu arituh plannyer nak ke Pesta Buku Islam di Putrajaya, tapi si Izzah ni berdrama airmata plak dah, takmo ikut. Rupanya ada janji ngan bff dia plak dah hahahaha....
Tapi dapat jugak pergi pada hari Ahad..
taklah best sangat, sebab discount yang ditawarkan pun cuma 10%, compared to PBAKL, selalunya ada 20% discount. So perap dululah duit ni bawah bantal opsss.. tunggu PBAKL bulan April ni je lah.

Satu fenomena yang saya terperasan masa kat pesta buku ni adalah... adanya lambakan buku motivasi yang muka depan wajib ada gambar penulisnya standing like a CEO in an annual report hihihi.. adakah anda setuju?
Bagus jugak baca buku motivasi ni... kekadang menyebabkan kita bersemangat untuk berhijrah kearah yang lebih baik, tetapi kekadang ianya too good to be true.. senang cakap tapi susah or tak praktikal sangat untuk di lakukan. Tapi suka dengan cara Prof Muhaya, yang lebih santai gitu. Tapi tak beli pun buku dia, sebab bila browse through, macam lebih kurang jer dengan apa yang selalu dia cakap kat radio or TV tuh...

Oklah.. happy weekdays kawan2.. selamat bertugas


Regards;