Followers

Sunday, August 21, 2016

Baulu Gebuz Gabaz (Bahulu)

Assalamualaikum...

Arituh saya share resepi baulu kat FB
Baulu untuk Asfa, sebab sebelum ni ada try buat beberapa kali tapi bila dah sejuk agak keras

Sesajer share kat sini plak kikiki


Kecik sangat tulisan tu kan... kita letak balik kat sini

Baulu gebuz gabaz

Bahan A...
4 biji telur ayam kampong
3 sb gula perang ( kalu suka manis sila tambah)
sedikit pure vanilla extract
sedikit ovelet (dalam 1/2 sk)


Bahan B
3 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
sedikit baking powder

Cara2:
1. Ayak bahan B
2. Pukul bahan A sampai kembang
3. Mix bahan A & B dan pukul lagi
Bakar dalam acuan

Asfa suka sangat dengan baulu ni, makan tak henti2 sampai dah nak muntah (adoii ler kenit)

Pastu suruh k.long rasa, k.long plak makan tak henti2 haha

Akhirnya dapat juga merasa baulu macam zaman dolu dolu... baulu yang first mak bakar. Biasanya masa mula2 testing2 dulu untuk dapatkan kuantiti tepung yang ok. berebut ler kami, tapi kalau time puasa, bleh tengok je ler kuikui.. adik2 yang tak pose tuh rembat dulu



Regards;
mila@rimbun

2 comments:

  1. lama juga x buat bahulu , dulu buat bahulu ketuk dlm pasu beso...bakar bwh pokok manggis...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketuk dalam pasu beso tuh mmg lejen lerr

      Delete

Love your comments...