Followers

Saturday, August 20, 2016

Solat seawal usia...

Assalamualaikum kawan-kawan

Pagi Sabtu yang tenang...
Tapi perut berkeroncong nih hihi
Sajer nak share kekalutan bila nak ambik gambar dengan Asfa ni

Rasanya dari 10 gambar yang di snap, satu jer yang boleh pakai kakaka
Pastu dia dah nak tanggal telekung dah :-P
Nasib lah kan...

Projek in hand sekarang ni nak buat readymade telekung pink banyak2... so that mummy-mummy yang berminat lebih senang nak pilih. Rasanya warna pink and purple memang ramai peminatnya kan

Dan tengah mencari2 formula terbaik agar dapat sediakan telekung mampu milik untuk si kecil. Dengan material yang sederhana (means bukanlah dari cotton silk kut hahahahaha) dan tidak jugak yang terlalu keras dan panas. Moga Allah permudahkan, dan moga mijoriti gegirl muslimah kat Malaysia ni belajar tentang solat seusia 1 tahun lagi huhuhu.. angan2 panjangkan.

Apa pun... dengan Asfa ni saya bereksperimen... dia memang di ajar untuk pakai telekung sejak dari umur 1 tahun. Memang mula2 pakai dia akan cepat2 tanggalkan. But biasalah budak2 kan... Tapi setelah 6 bulan, dia dah tau dah nak sujud. Pakai telekung bila nak solat... tapi biasa ler, kalau solat Jemaah, orang baru angkat takbir, dia dah sujud kikikiki

Betullah apa yang disampaikan oleh Rasulullah... mulakan dengan melihat macamana orang solat, lama2 akan ikut skit2... in shaa Allah, sampai masa ianya akan solat dengan sempurna.
Dan saya tidak berapa setuju kita pisahkan terus kanak2 bila solat. Contoh solat di bilik tertentu sahaja yang mana anak2 kita tinggalkan kat luar. Dengan alas an nak dapat kekhusyukan... Kalau di ajar, budak2 ni lama2 tak mengganggu kita solat, bahkan akan hormati kita. Selalunya Asfa nak sesuatu bila saya tengah solat, dia akan tunggu sebelah, dah siap bagi salam baru dia start kacau, minta itu ini. Dan ini bukanlah terus jadi camtuh, dah jenuh kena kacau sebelum ni hihi

Oklah.. membebel panjang plak saya harini yer... orang nak restlah on weekend ni kan... bukan nak dengar bebelan hihihi

Till we meet again... wassalam


Regards; mila@rimbun

No comments:

Post a Comment

Love your comments...