Followers

Thursday, July 15, 2010

Cloth Pad..... my first trial

When your office black out.. what should you do... go home n sleep or......

Jeng jeng.. excited with Anic posting on her Cloth Pad.... sampai je kat rumah terus cari balik kain2 yg aku beli from nisa arituh. Dah lama dapat tp peram bawah katil (masih lg menumpang kat guest room huhuhu).. Then ambil one of the disposable pad (terpaksa ler dikorbankan buat sample kan) as sample utk pattern. Aku pon dah banyak review CP yg ada kat internet tp mcm tak berapa menepati citarasa.. kalau ikut pengalaman pakai pad herba aritu... (mahalnyer pad nii,.. tp masih lom tau herba apa yg digunakannyer).. kalau lebar sgt wingsnya akan menyebabkan kebocoran.

So inilah hasilnya.. my first pad. but kena period dulu ler baru bole testing ok ke idok kan. Jahitan aku mmg out.. tengok tuh senget benget jer... aku buat 4 ( or 5 kut) lapisan. Bawah sekali is flanel, then PUL, then microfiber 2 lapis, then flanel lg.
Actually, at first aku try guna serger... try dulu ngan my pantyliner kat bawah nii.. tp tak secantik nisa nyer ni lerr... very neat kan.. aku nyer huih.. bersepah jer benangnya. try with cutter... tak cantik, try jarangkan benang n without cutter... improved.. at last aku jahit je lah.. senang citer..
pasni try plak yg bole insertnyer... my next project lepas siap baju raya ler nampaknya..
sempat jugak aku siapkan beg untuk kawan Izzah sorng lg. Namanya Ris.. ikut pattern birdie sling bag Amy Buttler except on the handle... pasni nak try it for myself ler plak..
Till then.. enjoy

Regards;
Mila@Rimbun with LOVE

12 comments:

  1. salam kak,

    disebabkan akak,saya dah pun melawat blog anic. hehe! lawa kan kalau bleh embroidered..mcm yg kat etsy tu. hu..juling mata :D

    ni akak posting entri kat umah ke? selamat menggunakan cloth pad ^^

    ReplyDelete
  2. akak dah selamat dok depan PC kat opis ni ha.. yg black put nyer semalam.... kul 4 dah kat rumah.. mmg best betul. anak pon belum balik sekolah.

    mmg cantik kan.. mcm2 idea. akak still learning ler. nak adjust serger pon dah satu hal hahaha.. rasanya kalau guna 2 jarum better ler.

    ReplyDelete
  3. salam mila...kalau nk bg kemas ..memula pinkan keliling pad ..pastu jahit keliling pakai mesin biasa dulu,pastu baru jait guna serger..better guna 2 jarum...sblm tu, try ejas2 setting mesin jait tepi..InsyaAllah dah lama2 sok mesti cantek .. :D

    ReplyDelete
  4. Hi Mila, thanks for dropping by my blog and linking me in your blog... :) keep up the semangat for sewing cloth pad and spreading the news.. Good for our health and environment.. :)

    It also feels really good not having to depend on disposable pads.. :)

    ReplyDelete
  5. nisa.. terima kasih banyak2 bg petua nak jahit keliling pad tuh. nnt bole bereksperimen lg...

    Anic..agree with you, CP promotes good health n environment.. still thinking of what sort of adjustment needed.. especially during heavy day and at the office etc etc.. cant wait for my first trial of using CP..

    ReplyDelete
  6. Kak,
    wah, jahit cloth pad sendiri. Bagus, dan jimat. Yati pun ada guna pad herba tu, mahal rasanya. Tapi bagus la tak yah guna yg disposable.

    ReplyDelete
  7. yati... jom try wat pad sendiri. saving the money and also health

    ReplyDelete
  8. suka2..bestnya akak byk free time..beg tu pun e suka.. ♥♥

    ReplyDelete
  9. nak try jugak buat cloth pad ni. PUL dah ada sebab dulu konon nak buat cloth diapers, tapi sampai sskarang tak buat.thanks sb bagi semangat nak jahit :)

    ReplyDelete
  10. Hi Mila.. do you sew through the middle all the layers? I read that we shouldn't as it will leak through the needle holes.. But having the channel for the first couple help direct flow through..

    Hope this help.

    ReplyDelete
  11. mana dapat PUL? susahnye nak carik PUL kat mesia nih. I beli online masa nak buat diaper Arwen dulu. ada perca2 simpan buat cloth pad sendiri.

    ReplyDelete
  12. e... takde ler banyak pon free time.. just kalau dah excited sgt nak buat tuh, mmg tinggal bende2 lain hahaha

    dura.. jom try it.

    Anic.. I sew (in the middle) up to 3rd layer only. I didnt sew the PUL together... thanks for sharing...

    Rozi.. beli kat nisa abas. ada link kat dlm posting tuh. mmg kat kedai2 takde jual lerr..

    ReplyDelete

Love your comments...