Followers

Monday, July 26, 2010

Nostalgia..

Other than the Travel Organizer... my sewing activities this week agak terbatas.. gara2 tak jadi nak mengecat rumah, then divert our plan to my hometown. Durian and rambutan called me back to my hometown hahaha.
We only have ONE durian tree.. but the taste mmg sedap... tambah lagi kalau dapat yang baru gugur. So everything about durian ler.. santan durian, kuah durian, sambal durian.. sampai lupa nak masak ikan patin masak tempoyak... as usual bila balik kampung... but its ok, masih ada seekor ikan talapia tuh.. boleh bakar dengan tempyak yg masih baru tuh (I wake up this morning with the smell of the tempoyak.. fininggg)

Here are some of the tudung yang dah siap. Posing dengan our old sewing machine inherited from my grandmother (if not mistaken). Mesin ni lebih tua dari arwah abah.. so dah berusia lebih kurang 70 tahun agaknya. Masih lagi gagah berdiri.. tapi dah diberi wajah baru dengan motor electric. Tak perlu lagi nak kayuh macam dulu dulu.
Sungguh banyak jasa mesin ini kepada keluarga kami. I learned to sew a baju kurung using this machine 22 years back when I was 12th. too young to sew???.. hahaha.. nowadays if Izzah play around with my machine mesti marah2 kan.. takut mesin rosak. Dulu2 mak tak pernah marah, I started to help her to sew earlier than that actually. At that time we cant afford to get a tailor ro sew for us. Its either you sew it yourself or no new baju kurung for you.
Masih ingat lagi, kalau nak raya memang happy sangat sebab boleh dapat baju baru walaupon hanya sepasang.
Now a days.. my Izzah does not really care whether there is new dress for her or not for hari raya. Bila menjelang raya jer, mesti ada jer yang belikan baju or kasut untuk dia. Sampaikan baju raya pon dekat 10 pasang, kasut 2 3 pasang. Being the only daughter, the only anak saudara, and the only cucu.. memang macam tuh kut... setiap manusia di lahirkan dengan rezeki yang berbeza.


Regards;
Mila@Rimbun with LOVE

4 comments:

  1. beruntung la izzah, murah rezeki. semoga terus murah rezeki sampai bila2. insyaallah..

    ReplyDelete
  2. Salam Mila..

    tudung pun Mila jahit sendiri ya? memang berbakat betullah Mila ni... :)

    ReplyDelete
  3. mesin yg banyak berjasa. i pon kalau balik kg, suka guna mesin tua mcm ni. pasang motor elektrik jugak. my mom masa malam raya la baru kalut siapkan baju kitorang. bergegar lantai rumah(papan) dok jahit guna mesin ni haha..

    ReplyDelete
  4. Lyn.. Aminnn

    Kak Cik.. tudung tuh antara tudung yg org tempah sebenarnya.. baru siap.

    durra.. betul ler.. mmg bergegar lantai rumah kalau guna mesin ni hahaha.. rasanya dulu2 mmg kebanyakan rumah ada mesin jahit ni rasanya. zaman2 nenek kita dulu pon diorg suka menjahit kut.

    ReplyDelete

Love your comments...