Followers

Monday, July 12, 2010

Tutorial Sulam Cabut...

Layan sample dulu kat atas ni ok... Antara hasil tangan ku.. yg hijau muda tuh adalah baju masa kami kawin.. almost 9 years ago. Nasib baik bole pakai semula (SEMULA OK.. setelah my roommate berjaya membuang that 20kg++ lebihan.. congrat to him)

Tomorrow dah 1 Syaaban... huih demam puasa n raya dah menjelang lg. Tahun ni aku nak buat baju raya awal2 so that aku tak de ler nak menjadikan alasan nak jahit baju raya untuk tidak ke terawih. Mcm biaser... baju melayu sudah semestinya bersulam tangan, sulam cabut..

So untuk mengabadikan (dok pikir.. ayat ni seswai ke idok) seni kerastangan ku ini, walaupon aku bukanlah berasal dr Sarawak, aku buat ler tutorial nii.. Mana tau kut one day Izzah nak belajar buat kan.. bole tengok kat sini jer.. (kalau umi ajar maybe umi kurang sabar hahahha)
Many thanks to Ruby (my classmate cum block mate.. masa di IIUM) for teaching me. Manalah aku tau masa tuh yg aku akan kawin ngan org Sarawak kan... simply love this sulam...

Ok.. lets start...

Bahan2 dperlukan (aku terasa mcm chef wan nak buat kue plak dah)
Kain (for testing ler dulu ok)... potong ikut ira kain supaya senang benangnya dcabut
Benang DMC or sewaktu dengannya. Not advisable guna buang cross-stitch. Agak susah nak dapat benang ni di KL, satu2nya kedai yg aku jumpa adalah di seri Gombak (takde le banyak pon kedai aku survey)
Pencabut benang
Ram
pembaris
(bole refer kat picture no.1)

Pic2: tandakan 10cm or 1/2 inci.. or kalau nak lebar lg pon bole jugak.... but it may take longer to finish yerrrr

pic3:cabut benang satu2. aku lebih suka tepi kain sbb senang nak cabut benang. dari gambar tuh harap korang paham ira kain yg sepatutnya ok. aku tak pandai nak explain in words

pic4: aku dah siap buang semua benang2 tuh

pic5 n pic 6.. patutnya pasang ram dulu, tp aku tersilap ler g cucuk benang dulu.
pic7-9... start sulam. aku buat nak buat 4 tingkat.. so start ngan 8 dululah... pandai2 ler korang adjust berapa kali pusing ok.. agak2 ler. kalau tak kang ada plak 1 tingkat yg tebal, tingkat lain rendah plak.

sorry.. yg ni aku lupa plak nak letak nombor. basically aku rasa kalau yg betul2 berminat bole tangkap dah camna nak buat kan. Ini one of the basic sulam lah.. kalau tgk gambar kat atas tuh, ada yg tak perlu cabut pon... just sulam benang biaser jer.. ada yg guna teknik hardanger (org putih kata) and bole jugak combine warna yg berlainan..
Selamat menyulam ok... any comment or question bole post kat komen. so that it can be shared with others ok.
And kalau korang betul2 try this sulam.. harap bole share jugak.. teringin nak tengok hasil kerja korang.



Regards;
Mila@Rimbun with LOVE

21 comments:

  1. Salam Mila..

    teringat masa kakcik di menengah rendah dulu. Ada kelas Sains Rumah Tangga.. :)

    ReplyDelete
  2. Macam kena berguru lebih nih... but thanks for the tutorial. Malu orang Sarawak sendiri tak pandai buat sulam cabut... Rupanya alumni UIA ke? Sama la kita. But akak senior ye...rasa tua la pulak...

    ReplyDelete
  3. kak cik... hahaha teringat plak saya ngan projek SRT buat kuah asam laksa.. saya g masukan taugeh dlm kuah, rupanya nak buat ulam.... abih spoil rasa kuah laksa tuh hahaha

    rozi.. uih alumni UIA jugak ke? saya grad tahun 2001.
    Try la... kalau ada yg tak paham bole tanya jer... no problem. selalu jugak kawan2 tanya untuk upah sulam, tp saya dah ckp awal2 saya kedekut kudrat, tp tak kedekut ilmu... kalau nak belajar anytime bole.. nak buatkan saya malas hahaha..

    ReplyDelete
  4. wahhhh rajinnya.. ni lagi payah ni
    banyak masa kena habiskan nak siapkan satu
    tereeerrrrr nyaaaa

    ReplyDelete
  5. tini: kalau dah selalu buat tak susah sgt, rehat lunch hour bole ler siap satu poket baju melayu tuh.. kikiki (kalau tak buat taik mata ler :-P)

    ReplyDelete
  6. eshh Mila tengok tajuk dan tengok gambar pun dah paham susah ...

    lepas sulam ja terus cabut (lari!).... hehe


    series kagum tengok nampak mcm detail, ini mata kena sharp betulkan? if not dengan jari2 boleh tersulam ...

    :-)

    ReplyDelete
  7. ann... jom cabuttttt... hahaha u always make me laugh...

    ReplyDelete
  8. nampak gayanya kena tempah jelah kalo teringin nak pakai sulam cabut. heh belum cuba dah surrender angkat bendera putih ni..

    ReplyDelete
  9. Bagusnya tutorial ni..
    Dulu saya pernah jugak cuba sulam ni, tengok contoh sulam pastu cuba-cuba je. Baru saya tahu kaedah sebenarnya, dulu main belasah je. Asal jadik. patut la susah saya nak cabut benang tu, salah teknik rupanya.. wahh semangat nak buat balik sulam ni

    ReplyDelete
  10. kat sane senang x nak dapatkan benang sulam tu.. puas cari benang tu kat sini tapi xjumpe dah.

    ReplyDelete
  11. dayg.. tinggal kat mana? kat KL ni tak banyak kedai jual, kalau kat Kuching senang nak dapat

    ReplyDelete
  12. dayg kat sarikei srawak..puas dah cari kt srikei, sibu.. dh xjumpe dh benang ni..kch xpasti pulak..tu yg tanye akak tu mane tau ade jt sane.. bole la mintak tolong... hee

    ReplyDelete
  13. kalau kat kuching murah skit dari KL. Dayang selalu ke kuching ker? kalau nak akak belikan, boleh jugak, rabu ni nak balik ke kuching, akak boleh belikan kat sana n poskan from kuching, tp dayang kena bgtau specifik nak brand apa n nak warna apa...

    ReplyDelete
  14. adeh segan la pulak..dyg jarang ke kch..jrg ade mase..kalu stakat nk jalan2 malas ler..biase akak beli kch kat mane ye?mane tau tergerak at nak g cuti2 mesia ni..

    ReplyDelete
  15. kat kedai kain Fah tuh ada. area india street tuh banyak kedai jual benang.

    ReplyDelete
  16. terima kasih mila,
    senangnya tutorial ni... ada masa nanti nak cuba buat la..

    ReplyDelete
  17. salam kak, benang yg dlm gmbr no 1 tu benang DMC ke? yg akak tunjuk gmbr tu, yg ada ton kaler. sy cari benang dmc yg ada tone kalr, tp sy jmpa benang dmc yg jual ckt2 tu je, bkn yg gulung mcm tu,

    ReplyDelete
  18. Nur... benang yg akak guna mmg mcm dlm gambar tuh. Ada dmc n ada jugak anchor. So far akak ada jumpa jual d kimloong di chowkit, lina seri gombak n yeebutton kat ss2.

    ReplyDelete
  19. Nur... benang yg akak guna mmg mcm dlm gambar tuh. Ada dmc n ada jugak anchor. So far akak ada jumpa jual d kimloong di chowkit, lina seri gombak n yeebutton kat ss2.

    ReplyDelete
  20. cantiknya bunga cabut tu... sy pun lamalh jugak sulam bunga cabut ni :)

    ReplyDelete

Love your comments...