Followers

Monday, September 12, 2011

Log Cabin..

Trying a log cabin quilt pattern for the first time.... and this is the outcome

Its a beginner pattern, easy to do but a bit tricky especially when assembling the colours... dalam banyak2 tutorial on the net, I really like this tutorial from straw.com, 
A lil bit history of this giant cushion... its my best friend masa di UIA dulu haha.. Kawan2 masa kat Mahallah Sumaiyah dulu mesti pernah jumpa this big cushion of mine if they come to my room, but now with new skin. I had also put in more fiber inside it, kalau tak, dah lama leper jer... soo berapa agaknya usia bantal nii eks... more than 15 years I guess.

Zoom dekat skit.. bermalasan dengan FMQ


Every corner had a different FMQ pattern kikiki.. beginner camtuh ler.. kalau pattern sama jer boring ler plak


Kat belakang, dah takmo guna zipper.. camni lebih selamat n lebih cantik, I found this apple fabric from Kamdar, tak sangka Kamdar ada jual fabric camni kan, selalu jumpa bunga2 jerr


Lepas ni bolehlah try buat harvest log cabin wallhanging camni plak hehehe

Eh eh mana plak pin saya ni hilangnya yerrr... I am using this pin when quilting..
haaaa kat sini dan jadi camni plak dahh ..


dah jadi gelang rupanya... budak kecik ni kalau tak tengok TV camni lerr


Tapi kekadang ada jugak jasanya... seeee dia dah fill in ummi's bobbin dengan benang putih semuanya...

And here is my latest edition of Sew Hip.. that mystery quilt is soooo adorable.. bilalah agaknya saya boleh buat quilt secantik ini and hang it at my living room.

Minggu ni dah start banyak jemputan open house dan kenduri, projek jahit saya ni banyak yang tergendala sebab banyak habis masa di jalanan (jalan jemmmm!!!). Dan juga.. mata pon asyik mengantuk jer sebab perut kenyang hahaha...

Selamat bertugas kawan2.... minggu ini 4 hari bekerja jer kan.. seronoknya... (bersemangat niiii) extra days for me to sew

Regards;
 

18 comments:

  1. log cabin memang cantik kak.. :) saya selalu tgk mat salleh akan pilih sama warna untuk centre log cabin.. usually red or yellow.. :) mesti besar bantal ni.. :) mcm bantal nikah ek? suka la tgk FMQ akak.. aish.. jeles..jeles..

    kerja 4 hari yeay!! kira 3 hari je lagi la kak.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  2. Cantikkkkkkkkkkkkkkk.Kita x sabar nak tunggu adik kecik brothers buat sulam lak...;)

    ReplyDelete
  3. cantikla...quilt2 ni sy masih belum datang seru untuk membuatnya..kahkah..mcm rumit benor nk membuatnya..

    p/s: sy dok mahallah hafsa.. T_T

    ReplyDelete
  4. Zila... mmg cantik2 pattern niii... dan diorg ni creative sungguh.. kalau tgk kat flickers tuh rasa mcm nak try semua pattern haha

    ReplyDelete
  5. Tyha.. si adik kecik NV90 tuh perlu di mahirkan dulu... before that susah nak buat project grand2 ehhehe

    ReplyDelete
  6. NoEn... Mahallah Hafsa nii jauh kan dari Sumayyah.. dulu2 selalu jugak melawat kawan2 HS kat sana.. hehe nostalgia masa zaman belajar2 dulu.

    trylah quilt... nnt addicted mcm saya ni hehehe

    ReplyDelete
  7. Suka log cabin tapi tak pernah try ...ingat nak try kat table runner tapi tak menjadi lagi...

    ReplyDelete
  8. Suzie... saya ni potong jer 2 inch panjang n cantumkan n baru kerat, saya tak ikut betul2 mcm dlm tutorial tuh. cuma bab nak susun warna apa dulu n lepas tuh warna apa tuh yg leceh skit, kalau salah susun kang tak cantik plak... kalau table runner pon cantil jugak.. aim table runner raya haji ler plak hahaha

    ReplyDelete
  9. cantik..... k mila, mana nak dapat sew hip yek

    ReplyDelete
  10. Niza.. subscribe kat allscript.com, langgan setahun dapat 10% discount... at door step.. takyah nak g membelek kat kedai buku :)

    ReplyDelete
  11. hmm..kak ros pun teringin buat fmq...ini mesin yang mila baru beli tu ke?brother ekk?macam nak beli tapi tak de masa lah..Mila bagi nombor the sales person ..dia bagi ke service at home?

    ReplyDelete
  12. Mila....start masuk UIA tahun berapa ye? Sempat x kat Gombak?

    ReplyDelete
  13. Kak ros... FMQ ni saya guna mesin NV50 saya jer. yg mesin baru NV90e tuh utk sulam sahaja. NV50 ni saya beli kat LSN : http://www.lsn-sewingmachines.com/, NV90e tuh saya beli kat Setapak tu jer kat sewtech : http://www.lsn-sewingmachines.com/

    ReplyDelete
  14. Tyha.. saya masuk tahun 1998, 2nd batch KENMS kat Gombak.. bila eks convest? kitorg ni masa convest mmg akan kesana n jumpa gather2 ngan member2 lama

    ReplyDelete
  15. cantik betul Mila...
    kapan aku membuat quilt ya..hm hmhm

    oh ya, Salam Aidul Fitri, mohon maaf lahir batin (I hope that's not too late). Sekarang sudah jarang blog-walking, I miss my crafty friends

    ReplyDelete
  16. Macam-macam pattern quilt kak Mila dah buat. Rajin kak Mila ni.

    ReplyDelete
  17. Convest bulan 10...ooo....1998...Tyha 1996 dah mula keje kat gombak.1998 banyak building dah siap...x mcm masa mula2 keje tu...rasa cam nak cabut je.

    ReplyDelete
  18. Tengok mila punye log cabin ni, dari tak tau apa2 boleh jadi tau.. saya dah tengok harvest log cabin tu, cantik jugak.. apa lagi buat la gantung kat living room. saya rasa kalau saya buat log cabin ni pun akan buat macam mila jugak, jahit dulu baru potong..

    ReplyDelete

Love your comments...