Followers

Tuesday, September 27, 2011

Binding : Still learning

Dah lama rasanya saya nampak soalan Bieha ni di posting saya di sini.
Nak menjawab dalam ruangan komen rasanya panjang sangat dan amat susah nak explain in words tanpa gambar.
Dan saya juga dalam proses belajar dan sentiasa mencuba sesuatu yang baru.
Apa tuh soalan nyer... saya paste semula kat bawah ni yerr..
To Bieha.. sorry for taking my own sweet time to answer, bukan kedekut ilmu tapi asyik lupa jer nak ambik gambar supaya penerangan lebih jelas.
Dan my sharing here totally based on my experience yang tak seberapa... maybe kalau otai2 quilt macam K.Dee  or K.Ros boleh komen serba sedikit kut.

My blue baby quilt nii memang menggunakan "pillowcase turn" .. jahit dulu, pastu turn inside out dan topstitch. dan saya memang suka cara mcm ni sebab kain atas dan bawah sama, takde terlipat2 bila quilting, dan satu lagi ianya menjimatkan kain, betul tak. Rasanya kebanyakan comforters in the market, use this technique, jangan heran yerr saya memang suka membelek2 haha


And for this one saya menggunakan binding dengan kelebaran 5 inch, so bila lipat dua, jadilah 2 inch sebelah depan dan 2 inch sebelah belakang.. saya tak pasti apa istilah untuk binding camni, rasanya pernah tengok satu tutorial, tapi bila cari balik dah tak jumpa

Yang ini pon guna technique yang sama


Since dah tak jumpa kat mana tutorial tuh saya tunjukkan serba sedikitlah, tapi gambar ni cuma lebar 2 inci jer

Basically kain tuh di lipat 4 seperti dibawah

then just attached jer, patutnya saya guna binding foot tapi dah terbiasa guna footer biasa,
jahitan binding ni sekali jer lah, belah atas, kena make sure jahitan kena pada bahagian bawah kain untuk binding yerr


Dan ini bahagian bawah.. taklah cantik sangat, but oklah bagi saya. Bagi saya kalau guna machine binding yang jahit dulu belah depan and then lipat and jahit lagi, lagi worst dari this... yang pernah saya buatlah, or else saya kena practice more, supaya lebih cantik. But yang ini mmg menjimatkan kain. Kalau guna kaedah biasa, kena gunting kain yang lebarnya 4 inci, lipat 2 baru jadi 2 inci kan, then bila attach baru jadi 1 inci each side (aishhh betul ke kiraan saya niii) 



Another three sejadah muka dah siap...

This is just sharing dari budak yang baru belajar.. really appreciate others comment in this posting...

Update on 28/9/2011 : I think I will try on this method one day http://www.patchworkposse.com/blog/2010/03/how-to-bind-a-quilt-tutorial-2/

Regards;


13 comments:

  1. ooo ats bwh blh atach trs...lg cpt kan...ms bt table runner ari tu, bhgn bwh sy jht tangan...

    Sy pn bdk bru blaja kak.. :)

    ReplyDelete
  2. Actually kan cara binding ni kene ikut cara yang kite selesa pakai dan bergantung kepada project yang kite buat.Ade dua tutorials in the net...http://crazymomquilts.blogspot.com/2008/10/binding-tutorial.html,andhttp://www.jaybirdquilts.com/2010/01/perfect-binding-tutorial.html

    ReplyDelete
  3. OOps lupa pulak nak thank mila for mentioning me,k.ros...tapi i tak otai lagi lah..KDee otai betul!

    ReplyDelete
  4. Kak Mila.. saya belum pernah guna cara pillowcase turn lagi.. kena cuba nih.. thanks for sharing kak!

    :)

    ReplyDelete
  5. Selalu buat yang macam zira cakap tu tapi cara pillowcase tu macam best je ...boleh lah try nanti...baru juga dalam quilting tapi suka sangat ..

    ReplyDelete
  6. ziraziz.. yang jahit tangan tuh mmg standard normal quilt kan, tp bila buat baby quilt saya ni rasa tak confident dengan jahitan tangan saya hehehe, itu yg guna machine binding jugak tuh

    ReplyDelete
  7. Kak Ros, thanks for the link. Aisshh kak ros dah kira otai ler pada saya, boleh buat quilt besar2 lagi.... saya masih gerun lagi nak cuba yg besar camtuh. single size pon lom cuma.

    ReplyDelete
  8. Zila.. pillowcase turn tuh mmg senang skitlah, cuma masa jahit tuh kena jahit sekali dengan fiber, baru tang corner tuh masuk penuh dengan fiber, kalau idok jenuh menolak fiber tuh bg masuk kat corner (aisshh faham tak eks.. berbelit2 ayat akak ni)

    ReplyDelete
  9. Suzie.. dah tengok baby quilt kat blog awak.. sama2 lah kita belajar eks. sama2 menambah ilmu. tapi bagi saya paling best buat patchwork, bila nak quilting rasa lemah lutut skit, penat nak menolak dan memegang kain tuh

    ReplyDelete
  10. Thanks Mila, alahai malu lak saya dok sibuk nak cedok ilmu org...*shy..shy*

    Saya pernah jugak guna pillowcase turning tu masa buat blanket utk anak saya, tapi sebab saya jahit skali ngan fiber so masa dah turned inside out jadik macam tebal dan keras lak kat tepi2 tu, tak tahula sebab fiber tu yg keras ke atau saya silap teknik.. Anyhow sekarang ni saya mcm any kind of 'idea' to help minimise that prob.. maybe instead of jahit fiber tu skali ngan fabric,just use a bit of adhesive spray dan bila dan lekat baru turn... would u think it will work?...hehhe...

    Thanks again Mila for the tutorial and the link and a special slot for my 'question', terharu sesangat, semoga Allah bg awak dgn lebih ilmu yg manfaat dan memberkati awak... tq again...

    ReplyDelete
  11. Ilmu baru bagi Yati. Thanks for sharing, kak Mila. :)

    ReplyDelete
  12. hijau muka kak Ann jadinya bila tengok hasil binding Mila ...... green with envy lah katakan ....

    :-P

    ReplyDelete
  13. kalau dah tunjuk mcm ni, senang la nak cuba buat nanti

    ReplyDelete

Love your comments...