Followers

Sunday, February 06, 2011

Experimenting..

Agaknya apa jadi kalau saya a fulltimehousewife yerr... agak-agak dari Font Normal ni.. jadi Font Large or Largest kut hahaha... bangun tidur jer dok fikir nak makan apa, kejap2 ngap itu ngap ini... kejap2 tengok blog resepi, dok terliur nak try itu, nak try ini...  4 hari cuti ni pon dah terbukti.. betapa cepatnya saya akan bertukar ke Font Large

Hari ini saya dok eksperimen macam2, ikut suka hati. Tempahan tudung sekolah dah siap, tengok dulu tuannyer kenan ke idok, baru boleh proceed dengan tudung2 lain. Yup, saya masih lagi terima tempahan tudung bagi yang berminat, tapi saya prefer with fabric instead of me, making a trip to Jakel lagi :(sigh

Eksperimen kali ini lebih kepada nak dapatkan the best method to attch zipper to a pouch/purse (gara2 kenan sangat2 dengan coin purse MyBotang arituh hehehe.. my story here), pastu nak try bag bottom kak Rozi macam kat sini. Inilah hasil eksperimen saya hihihi.. all using cotton linen.. kecuali coin purse tuh, just guna scrap jer.


My first attempt buat coin purse.. guna batting 150gm utk belah luar and interfacing tebal belah dalam...

I think its a total failure. Zipper pon tak nicely attched, plus tebal sangat ler plak.. bagi kat Izzah buat main je lah nampaknya hahaha

Next attempt.. guna batting 240g, lining saya guna heavy cotton tapi tak guna interfacing... emmm oklah, sturdy bag. agak kemas. Zipper still out I guess, tapi seronok dapat buat bag bottom macam ni... Special thanks to K. Rozi for the tutorial. But still kalau teropong betul2 ada ler serba sedikit kekurangannya...

My 3rd attempt.. using heavy interfacing kat luar, lining guna heavy cotton but no interfacing..

Emmm much more better, especially the bag bottom and the zipper. Plus wider space inside. Kalau guna batting tuh ianya nampak penuh skit sebab batting kan agak tebal.

Emm macam2 lah eksperimen orang yang takde keje kan. Nak keluar malas, bukan malas apa.. malas nak keluar duit hahaha... saving for next month...

Regards;

11 comments:

  1. pergh.. rajin la kak mila.. terus buat 3 zippers... tabikssspringggg...

    yg kedua nmpk cantik.. ketiga nmpk more sturdy..

    ReplyDelete
  2. Rajinnya kak Mila ber-eksperimen. Semua Yati tengok cantik.

    ReplyDelete
  3. keep on experimenting... luv to see d end products.... blh cuci mata smbil carik idea....

    ReplyDelete
  4. Rajin seh kawan I sorang neh...I suka all the patchwork cantik beb! I personally kalau buat zipper pouch tak suka taruk batting coz tebal sangat and nampak macam pot holder pulak hehe...tapi interfacing mesti mau yg tebal baru sedap pegang pouch tu :)

    ReplyDelete
  5. mila..pouch@wristlet - pkai interfacing cantik.. kalau batting susah nak jait, attach zip lagi...kalau akak, silap2 jam nanti pouch tu lompat dlm tong sam....huhuhu...ni kerja org tak sabar nih..Iyelah .. sekali menetas ok.. tp kalau samp berkali2 dok senget ...itu jam ...sendiri mau faham..tension gaban !!

    ReplyDelete
  6. Ziela... practice makes perfect. motto time rajin lerr. motto time malas.. campak masuk UFO haha

    ReplyDelete
  7. Yati.. layan boring cuti panjang. Nak layan citer korea Izzah dah book PC awal2. Dia dok nak tgk movie plak. sampai 2 kali ulang Satu JIwa Dua Hati dan 4 Madu.. boring jugak tuh

    ReplyDelete
  8. Rosh.. yg bestnya bereksperimen niii boleh jahit sesuka hati.. nak fesyen camna pon ikut suka hihi

    ReplyDelete
  9. Zura... haha mcm pot holder eks.. betul jugak tuh. maybe kalau letak batting yg nipis ok kut, mcm spongey skit pouch tuh

    ReplyDelete
  10. SClover... rasanya buat pouch comey2 ni mmg menguji kesabaran jugak.. beter lg buat beg yg besar, senang skit nak jahit kan

    ReplyDelete
  11. very neat.. love the linen blend fabric..

    ReplyDelete

Love your comments...