Followers

Tuesday, February 15, 2011

Untuk si Chomel..

Salam MaulidurRasul buat semua Muslim dan Muslimat..
Selawat dan salam ke atas junjungan mulia, Nabi kita Muhammad s.a.w.

Hari ni seharian kami bersantai-santai di rumah sahaja. Malas betul nak keluar atas sebab2 biasa... malas nak keluar duit hehehhee.
Cerita pasal duit ni kan.. Hari Sabtu lepas saya terkezut betul.. bila beli bawang putih dengan harga RM12.00 sekilo. So normally saya ambil 2 3 labu, kosnya dalam RM1.00 jer, but aritu kosnya RM2.40. Pastu beli sayur plak.. cuma 10 ketul bendi dengan sedikit daun bawang n daun sup, dan fish ball, cost me nearly RM5.. wow.. rasa macam nak cakap jer apsal mahal sgt, selalunya macam2 sayur saya beli baru RM5.. terasa betul tetiba saya jadi miskin kerana kenaikan harga. Mungkin kami yang takat 3 mulut sahaja satu keluarga taklah terasa sangat, tapi kalau famili besar mesti terkezut dengan perbelanjaan barang dapur bulan ni.. tak termasuk lagi barang2 lain. Haaa satu lagi, bila bayar parking fee kat opis arituh.. biasanya RM60 jer per month, but starting Feb, RM90 per month yerrrrr. Agaknya sewa tanah kat situ dah naik kut.. adeh.. makin miskin daku

Hari ni saya dok usha2 buat bende baru but end up banyak membazirkan kain
.. tak pelah.. cerita lain kalilah yerr

Nak citer pasal tudung si comel lah arini.... dah siap pon 3 tudung ni. Esok akan di hantar ke tuannyer.. hopefully tuannyer sukalah yerrr.. Harap2 bertambah comel ler tuan tudung niii.. Tudung ni sesuai untuk budak berumur 6 - 9 tahun..
And kalau ada sesiapa yang berkenan dengan tudung yang warna pink dan biru/hijau tuh, bolehlah email me, ada banyak balance kain lagi tuh... especially untuk tudung budak ler...


Regards;

14 comments:

  1. Mila belanja dapur kat kedai mamak ekk?pesal mahal benor..tapi kalau belanja kat giant kene beli in bulk pulak...dilema betoi kan!Kak paling takut beli barang dapur..memang bole pengsan...baik masuk restaurant,siap makan balik tidur...hihihi pehabis duit jugak!

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum Mila...

    hari demi hari, harga barangan naik sama ada kita sedari atau tidak. :(

    ReplyDelete
  3. Mila... kalo belanja dapor, meh ler tanya surirumah ..hehehe.. akak kadang takut nak kluar belanja, esp.belanja brg basah...kedai mamak mmg sakit hati..Weekend pg pasar tani pun sama dashyat!!.bezanya psr tani ,sayur2 fresh + lebih cantik.huhuhu
    pilih ikan 3 jenis dah tentu RM50..sayur + lain2 blum...aduh..kalau nak discuss brg naik, mmg tak cukup kertas ....hik hik hik..

    ReplyDelete
  4. itu la..gaji naik sikit jer..brg naik gedebuk-gedebak..semua mahal. kita ni kira utg la juga, laki bini kerja..kalau sorang jer kerja pas2 x der side income..mmg sakit.

    ReplyDelete
  5. Kak mila.. memang btol.. kita semakin miskin.. huhu.. brg naik harga, gaji? huhu.. terpaksa la memulakan langkah2 penjimatan seperti kena masak kat rumah & bwk bekal.... hehe... simpan duit lunch untuk beli fabrik.. mueheheheh

    ReplyDelete
  6. mila, mmg terasa sgt bila brg naikkan?? hmm..selalu jugak memikirkan nasib org2 yg lebih susah dr kita. macamanalah agaknya mereka 'berjuang' nak meneruskan kehidupan kan?? hehe..tapi bab beli kain tiada kompromi.huhuhu..

    ReplyDelete
  7. Kak ros... saya ni kalau mlm mmg makan simple2 jer, tp kena masak jugak utk anak lerr.. itu yg kena stock up barang2 basah jugak tuh. selalu beli kat pasar mlm jer or OngTaiKim, OTK ni kecik jer, kalau g giant tuh, selalu terbabas ambik barang lain selain brg dapur hehee

    ReplyDelete
  8. KakCik.. betul tuh kakcik... semua naik, darah orang pon bole naik hahhaa

    ReplyDelete
  9. SCLOver.. never ending story kan.. even barang2 pasar tani pon mahal dah sekarang, maybe kalau ke pasar borong jer yg ok lg kut, member2 bgtau ler.. tp sejauh mana kebenarannyer tak tau lah, kalau mcm saya mmg tak berbaloi ke pasar borong.

    ReplyDelete
  10. SCLOver.. never ending story kan.. even barang2 pasar tani pon mahal dah sekarang, maybe kalau ke pasar borong jer yg ok lg kut, member2 bgtau ler.. tp sejauh mana kebenarannyer tak tau lah, kalau mcm saya mmg tak berbaloi ke pasar borong.

    ReplyDelete
  11. norem... kalau yg single income earner, anak ramai lagi.. mmg sempit jugak dengan kenaikan harga yg uncontrollable dah nampaknya sejak akhir2 ni.. gaji plak camtuh jer sigh:)

    ReplyDelete
  12. Ziela.. bawa bekal antara langkah berjimat yg bagus tuh.. plus healthy food lagi.. akak ni selalu tak konsisten, seminggu sekali dua jer bawa bekal hahhaa

    ReplyDelete
  13. aimila... u r right... selalunya squeeze sana sini sbb nak beli kain hahhaa.

    ReplyDelete
  14. Semua orang cakap harga barang naik. Yati selalunya beli bahan mentah dari pasar malam. Untuk stok makan 5 orang seminggu, RM50. Tu la paling murah. Tak beli kat hypermarket atau supermarket, sebab lagi mahal.
    Comel tudung kak Mila buat!

    ReplyDelete

Love your comments...