Followers

Saturday, February 05, 2011

Fabric Flower (with tutorial)

Arini memang banyak betul freetime saya... pagi2 bangun dah teringin nak makan puding roti.. maka daku buat puding roti yum yum.. tak cukup full cream milk, saya hentam choc milk hehehe... sebab tak cukup full cream milk utk sos plak, saya guna skim milk (to my hubby.. sorry.. but u have enough stock kan).. tak cukup gula, saya tambah sweetened condensed milk... aha macam2lah, kreativiti itu penting.

Sebab banyak freetime jugak arini saya buat tutorial fabric flower yang saya sangat suka buat, sebab senang..

Cut 5 square, equal size
Lipat seperti dlm gambar, dan gosok

Get your thread and needle, jelujur sekeliling seperti dalam gambar
Then tarik benang tersebut, dah jadi satu kelopak, make sure kemaskan jahitannya
Then sambung for the next kelopak sampai habis

Wokey dah siap...

Tambah manis dengan butang niiii
Emmm nak lekat kat mana yer... hehehe... kat siniii

This is Phoebe Bag Free Pattern.. you can download it and sew it for yourself.. this is really a beautiful bag pattern.
Tapi kan.. saya dah buat sedikit perubahan... by attaching zipper hehehe really a kamikaze project, but I have done it... DONE WITH IT SUCCESSFULLY, walaupon adalah here and there kekurangannya..
I used denim fabric that I bought from Daiso. Rasanya I made a mistake by using this zipper. Agak keras, tapi I had no choice as I dont have any dark colour zipper other than this emmmm.. kena cuba sekali lagi niii..

Regards;
 


11 comments:

  1. wow!nampak mudah je nak buat ni..boleh la cuba nanti untuk menghabiskan perca2 yang banyak tu..he2

    ReplyDelete
  2. cantiknya....bunga tu pon nampak mudah je

    ReplyDelete
  3. mila ,,,memula nampak bunga... tapi bila nampak beg...mata terus lekat kat beg...hahahha...cantik bunga tu letak kat beg...

    ReplyDelete
  4. Lia & tyha.. mmg agak senang, guna perca pon ok.

    SCLover.. kenal tak butang tuh. The one butang macam tuh yg saya ada hahaha. Thanks ye kak.

    ReplyDelete
  5. Mudahnye kak.... nanti sya nak cuba jahit jugalah.. boleh tak apply pada FELT?

    ReplyDelete
  6. Hana, saya tak pernah guna felt, maybe agak tebal kut.. boleh try selapis dulu kut tgk camna..

    ReplyDelete
  7. I love love love the bag.... nak try juga lah buat satu .. and the flower goes well with it !

    :-)

    ReplyDelete
  8. wahhh.. thanks for the how to.. cute jek lepas letak butang.. i agree that the bag looks gorgeous.. maybe cause Mila pandai choose fabric.. cantik terletak aje..

    ReplyDelete
  9. kak, sy mintak izin nk guna tutorial ni, nk ajar kt bebudak puteri islam kt sek..leh yerr..

    ReplyDelete
  10. Rodiah.. boleh jer. Panjangkan ilmu yang ada.. TQ yer

    ReplyDelete
  11. salam perkenalan.
    tq for d tutorial
    saya da try.. meh tengok my hasil..:D

    http://girlynicknack-twins.blogspot.com/search/label/fabric%20Flower

    ReplyDelete

Love your comments...