Followers

Monday, June 27, 2011

I see double...

Remember my guranibaggu kat sini?
Did i mentioned about a bigger version there?
Then here it is the bigger version of the guranibaggu..

Awat sampai dua? oh oh its a long story, but in the first place let me tell you about how do i enlarged the pattern. It is originally in pdf format, and i spend almost half day looking for a method to enlarged the pattern, bigger than an A4 size. Some tutorial mentioned about using corel draw.. what is that, heard it but never see it.. huhu dan mcm2 lagi. At last I am thinking of just photocopy it, but still not the best solution. At last I get an idea.. a very old fashion one, just shrink the image until I can print screen it. Lucky that I had Screen Hunter 5.1 in my PC, then paste it to Ms Exel, and enlarged it huwahuwa.. done. It will print in multiple page, I just need to cut and paste it together... a very non IT savvy and old fashion way kan...
So nak tanya kawan2lah.. how do you enlarged a pattern? especially those more than A4 and did not fit to A3 sizes? Mind sharing it?


Now bila dah dapat pattern yg besar, a bit excited, terus jer potong kat kain, kengkonon nak matching2kan kain buatlah ada sambung kat tengah, and then apa jadi?? without noticing it, I cut the same side of fabric... huhuhu.. yang sebelah lagi tiada.. and if you notice the blue one, the print is upsidedown right.. What do I do? Cut the other side, but I dont want to lose the other set that I cut earlier, maka jadilah beg ini dua.. sekian.. we live the life happily ever after wakakaka... not the true story... bila buat dua sekali ni fening.. mokcik fening
Akhirnya saya menggunakan webbing je lah.. I got this webbing for free from one of my blogger friend.. So nice right.. Many thanks to you the greenbeanlover
And.. the story not ends there, I also cut a black fabric for this pattern, and it will surely going to be double too.. ahhhh I dont feel like to finish the black one.. lets them rest in my UFO basket first (or forever)..

Zippered pocket cum divider kat dalam ni boleh buat isi macam2, boleh jugak isi telekung. Beg ni roomy enough..

This is in green..


And this one in blue..

Mana lebih cantik eks?

And this is another simple bag.. can also be a diaper bag.. sajer nak menghabiskan kain..

And I think I am cursed with double.. this is another double thing that happen to me.. nampak tak silap nya.. huwaaaa.. ahkak nak nangesssss hentak hentak kaki.. guling2.. (lama tak nangis guling2 dalam YM)


BYE.. (sambil mengesat air mata)

Regards;
 

19 comments:

  1. salam... cantiknye... n rajin...
    jealess tengok.. camne nak buat tali dia cam tu yeh?? pasal webbing tu.. apa tu?? hehehe sorry banyak lak tanya.. pasal budak baru belajar nie... uhuhuh

    ReplyDelete
  2. Umi E-ca.. webbing tuh ada readymade strap utk bag tuh.. wikipedia says: is a strong fabric woven as a flat strip or tube of varying width and fibres often used in place of rope.

    ReplyDelete
  3. alahai kak.. jgn nangis kak.. bib tu masih boleh diselamatkan.. tapi memang kena buat dua la.. huk huk..

    beg tu pun okey kak.. kalau akak tak bagitau, saya tak perasan pun kasut tu upsidedown.. :) saya ingat memang design dia sedemikian rupa.. :)

    ReplyDelete
  4. wow...very the productive la u...
    ni jahit byk2 ni, sempat mkn nasik tak?
    eheheh..

    ReplyDelete
  5. ziela.. akak ni nak try2 jer.. kalau tetiba jadi dua nii, alahai malehnyerr lerrr

    ReplyDelete
  6. SONIce.. sempat makan kat kenduri hihi, sempat shopping barang2 dapur, sempat tido dulu balik shopping/kenduri, sempat buat roti hahha.. sempat jugak layan movie Dalam Mihrab Cinta (asyik layan cerita Indon jerr) so kesimpulannya takdeler banyak mana pon menjahitnyer hehehe.

    ReplyDelete
  7. mila..
    that's mean u r gud in time management la...mcm sy menjahit depan tv, jahit 10 minit, tgk tv 15 minit..

    ReplyDelete
  8. aduh rajinnya aka sorang ni...u see double...i see double triple dah ni...

    ReplyDelete
  9. Wow mila...rumitnye nak buat beg ni....rasanye akak bole siap 3 rice-cooker cozy for the same time to complete one beg aka granny beg ni..Thumbs up for you!

    ReplyDelete
  10. mila, dah smpai kain tu. canteknya...Allah je yg tahu betapa gumbiranya saya hari nih. hehe..

    pasal nak enlarge kan pattern tu, kalo sy..guna fotostat machine je. selalunya mesin fotostat my hubby yg dekat ofis lah akan menjadi mangsa saya. hehe..

    anyway, u did a great job already. jeles tau dgn org yg sgt produktif mcm mila nih. kihkih..

    ReplyDelete
  11. Ooohhhh....dah seminggu lebih x menjahit...Mila dah berbagai2 dah hasilnya...;)

    ReplyDelete
  12. Mila, wow rajin means double or triple or more..... and meant for super woman like you, dear!

    Nice works!

    ReplyDelete
  13. Kak Mila,
    benda kecik boleh kita besarkan guna photoshop. Create image baru. Open dan drag masuk image lama. Image baru kita boleh adjust nak besor mana. Pernah buat sekali dulu.
    Beg 2 tu, satu yang upside down, nampak ok apa. Orang tak perasan la, kak. Yati rasa blue lebih cantik.
    Kak Mila jangan nangis ya. Kalau kita buat silap 2 kali, bagi Yati, itu tanda dia suruh kita stop, pi tidoq atau tengok tv. ^_^

    ReplyDelete
  14. haha.. baguslah Mila, jadi kan punya dua.. that's a gift instead of a curse.. :)
    saya suka yg blue, tapi yg hijau pun cantik..
    Mila rajin sekali... hebat, berkarya terus setiap hari yah??

    ReplyDelete
  15. beg corak kasut tue sgt lah cantik saya suke...awak dpt kain tue kat mane?awak....mcm mane nak buat beg mcm tue....plz ajar saya....

    ReplyDelete
  16. SALAM,
    BUATLAH BAG UTK KAUM ADAM NI !

    ReplyDelete
  17. @luahfikiran

    bag tuk kaum adam pun ader ke?

    ReplyDelete
  18. cantikla mila beg yellow n blue slippers tu :D i sukaaa...boleh la cari pattern mcm ni.

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum sister

    the flower bag is ideal for knitting or hand embroidery.

    assalamualaikum from germany

    ReplyDelete

Love your comments...