Followers

Thursday, June 23, 2011

Lil Gran & Lil pouch

I am keen of trying a new bag pattern.. simply love sewing new things.
Dan kali ini saya ber"motto"kan dasar pandang ke timur plak.. yezzz saya mencari-cari free pattern dari Jepun. Tak sangka plak banyak free pattern in detail, with the instruction available on the net.

This Lil Granny Bag (Guranibaggu) is from Senjyu, the free pattern and the tutorial are available for you to try on.


Apa yang menyebabkan saya teruja nak mencuba pattern ni?? the divider cum pocket inside the bag..

boleh tengok gambar at Senjyu here
And how do I understand Japanese?? hehehe ask pokcik Google..
Bag ini agak kecil, dan saya dah menderhakai pattern ni dengan menggunakan panjang strap yang berbeza hahaha.. ikut suka hati tok nenek jer, dah jadilah strap yang pendek. Next time boleh besarkan pattern dan panjangkan strap agaknya (ada next time lagi ke hahhaa)

And this is a different story. These week I kept on sewing all these Lil pouch. Dah lama saya tak menjahit small pouch camni.. My readymade stock kat lilshoppe pon dah hampir kepupusan.

Dah ada sedikit "improvement".. ada pocket kat dalam, so bolehlah nak letak card or duit sebelah dan handphone kat sebelah lagi satu.
All padded with batting and with wristlet.. layan je lah gambor kat bawah ni yerr..

Mushrooming..


Linen cotton.... apa eks namanya.. matryoska doll ke eks? (my spelling is really bad)


I am using fabric form Sue MyBotang here.. dah lama peram nii, special skit sebab ada extra pocket inside, ada 2 devider..

Dan last sekali this Apple Green..

BYEEE

Regards;

20 comments:

  1. Nice pattern, terrer ler awak mencari tutorial..
    I've been reading Lisa Lam's book - dia ada explain cara nak buat zip partition pocket tu.. but I'm definitely a visual person, beratus-2 kali baca mcm x masuk jek.. nampak gambar kat link awak tu trus paham cemana nak buat... haiiihhhhh!!!!

    ooo nice pouch.. i remember the green faby.. cute!!!

    ReplyDelete
  2. Banyaknya kak Mila buat. Fabrics semua cun!

    ReplyDelete
  3. Oh yes Mila....sometimes the easy tutorial are at the finger tips...Tekan the right button and there you are..i dislike lengthy and wordy tutorial.Beli buku berhinggit2!Tapi tk berapa nak paham...kakaka.Thanx for sharing the tutorials ya..You are getting terribly creative lah.I like to go to your website to hunt for easy tutorials.Keep on sharing ya!

    ReplyDelete
  4. comellah granny bag tu..suka ngan fabric dia :)

    ReplyDelete
  5. fabric yang sangat chantekss...

    tetiba dapat semangat nak jahit beg lagi malam ni :)

    ReplyDelete
  6. mila, you did a great job!! jelesnya!! huhu..cantik2 pulak tu..huhu (sekali lagi)

    ReplyDelete
  7. Sue.. tengok gambar jer pon dah pahamkan.. walaupon sebiji huruf tu pon takde satu pon yg faham haha.
    translate guna google mmg best, mcmana nak sebut pon ada.. itu yg seronok mencari tutorial n pattern tuh

    ReplyDelete
  8. yati.. TQ, cuti lama arituh, kena catch up balik apa yg tinggal hehe

    ReplyDelete
  9. Kak Ros.. selamat menjahit guranibaggu yer

    ReplyDelete
  10. Noen.. mmg comel sgt begnya, nak masuk telekung pon tak muat, wajib besarkan pattern

    ReplyDelete
  11. Ibu Muda.. nah ambik skit semangat akak ni yer.. akak ni kalau tengok TV selalu rasa ngantuk jer, tp kalau menjahit, mata cerah manjang.. sedar2 dah kul 12 mlm aduhaiii

    ReplyDelete
  12. Aimila.. TQ TQ.. U too.. I admire ur cupcake bag yg chomel tuh tau

    ReplyDelete
  13. wah! cantiknya...suka betul tengok corak fabric tu.

    ReplyDelete
  14. Milaa.. thanks for sharing the tutorial, sy mau ikut jejak Mila nih.. bikin Tas cantik spt itu.. tp bisakah hasilnya cantik spt buatan Mila?.. I doubt it.. hehe..

    and your pouch... waaaah.. I'm so envy with your creativity and energy..

    ReplyDelete
  15. akak cantiknya..fabric pun mengancam habis..akak guna no. berapa ek NV50 tu kuar jahitan beralun macam tu?

    thanks

    ReplyDelete
  16. hema.. suka mencantum kain nii.. terasa puas hati gitu

    ReplyDelete
  17. Tini.. akak guna no.35.. dah ingat jahitan ni sbb suka sgt guna camni, terutama utk quiting n cloth pad making.

    ReplyDelete
  18. Mila...banyaknya projek...bz la nak jahit baju raya .tak boleh nak try-try buat bag....hmmmmm

    ReplyDelete
  19. wow... so many bags.. you are so fast... i wonder if your NV50 sew quicker than mine, LOL. :)

    Thanks for sharing the links.. satu hari nanti i do. :)

    ReplyDelete

Love your comments...