Followers

Monday, October 24, 2011

Hanya kerana benang?

Happy Monday everybody..

Dah lunch hour pon, perut rasa macam nak makan tapi mata kata 'take a nap pliz', but hati kata update blog lah hahhaha.. (so saya ikut kata hatilah ni yerr)

Last few days, I kept on sewing the baby quilt, quilting and binding.. and still binding in progress, handstitch the binding.

As usual I am learning.
Last week when I binded Izzah's quilt, I noticed that the longer you sew the thin was the thread(handstitch). Macam terhakis jer. At the end, benang tuh akan putus jer. Begitulah nasib orang yang malas nak sambung benang selalu, so sekali sambung panjang berdepa haha....
Any solution to that???
Then I remembered one thing.. I had puchased one spool on Quilting Thread before

Cari punya cari.. inilah dianyerr
Ohhhh memang oklah guna benang niii. Ianya tak berbulu dan tak terhakis walaupon selepas beberapa inci. Very good quality.
Anddd very "good" price also hahaha
RM12.00 for 137 meters fuhhhh.. ahkak lap peluh jap yerrr

Agak2 kalau saya order quilt and the seller kata quilt dia mahal sebab pakai benang mahal, does that makes any different yer? Kalau mahal sebab guna US cotton tuh boleh dikatakan tangible kan... nampak kualiti dan corak nya yang jauh berbeza, tapi kalau hanya kerana benang kui kui kui....

Me? : Lepas ni proceed machine binding je lah.. senang dan cepat gitu. No more thread issues.

Regards;

19 comments:

  1. mengikut kata opismate sy yg biasa buat quilt ni, katanya kalau nak tahan lama better pakai benang quilt instead of benang biasa tu..benang biasa ni mudah putus..agaknya mungkin benang biasa ni tak thn tension bila jahit tebal2 ni..agaknya la kot..sebab teman pun tak penah buat quilt pun..tapi penah jgk nak cari benang ni..dan harganya mmg bukan harga benang biasa...huhuhu

    ReplyDelete
  2. Kak rozi.. tukar header jer, nama blog tetap sama

    ReplyDelete
  3. ShidaSonice... kalau machine quilting rasanya ok je pakai benang biasa, tak pernah plak terputus2. tapi hand quilt mmg kena special benang camnilah, mmg tahan. Kalau buat quilting untuk sendiri and self satisfaction oklah guna benang mahal ni, tapi kalau untuk orders, unless customer yang mmg value the quality, susah nak explain on pricing nnt. (saya ni cakap macam order banyak sangat pon wakaka)

    ReplyDelete
  4. k mila, untuk quilting, kene spesel benang ka..... saya baru tau......

    ReplyDelete
  5. masa belajar kat Eapal dulu quilt gna benang quilting macam tali tangsi.Mahal juga 29.90.hehehehe tapi mcm syg nak guna

    ReplyDelete
  6. hoho....pasal2 quilt ni mmg tak tahu lor..

    ReplyDelete
  7. 1 spool thread dpt bape quilt @ 1 quilt bape spool thread gune... ;-) if up to me..i choose quality...

    ReplyDelete
  8. Kak Mila.. saya biasa beli benang untuk quilting kat CP or SS2.. tapi tak ingat la yardage dia.. dia kecik2, tak silap dlm RM9.00. saya suka beli macam2 kaler.. pink,cream,grey,white.. pastu saya baca, benang kena simpan dalam tempat bertutup.. :)
    happy quilting kak.. :)

    ReplyDelete
  9. kalau guna benang yg mcm tali tangsi tu ok tak? tgh dok pk nak buat mitered binding, sebelah mesin sebelah handstitch, tapi saya ni kalau handstitch ni berchenta skit...

    ReplyDelete
  10. Nizacraft.. mmg ada special thread tp setakat ni akak guna jer benang biasa tuh, but bila handstich jer benang biasa tuh cepat putus, makin nipis jerrr.. itu yg akak explore guna quilting thread

    ReplyDelete
  11. Suzie.. mak aiii dekat nak 30 hengget tuh, berapa panjangnyer? ketaq tangan nak guna hahaha.. tetiba kena menetas plak mak aiiii.. setiap tetasan berharga tuh

    ReplyDelete
  12. NoEn.. akak pon baru belajar2 niii... itu yg share2.. kut org lain bole share2 jugak.. knowledge exchange gitu

    ReplyDelete
  13. Nisa.. emmm kalau betul2 nak guna benang ni mmg kena buat detail costing betul. untuk mengelak dari rugi or overchanged customer kan.... fuh.. mana eks calculator ku itew hihi

    ReplyDelete
  14. Zila... rasanya akak ada nampak jugak arituh. dah lama tak kesana. rasanya yg akak beli ni besar skit dari yang kat CW tuh... nnt2 nak ke CW lagilah

    ReplyDelete
  15. Zila.. tetiba nak menyambung plak.. kena letak dlm bekas tertutup untuk mengelak masuk angin ka? tp logik jugak kan.....panas lembab selalu ofcos cepat rosak jugak

    ReplyDelete
  16. Bieha... saya pon ada benang tangsi tuh tp berchenta nak guna... dah ler tak berapa nampak sgt, susah nak sambung, pastu selalu berbelit2.. tp good idea jugak ni.. murah je pon kan.
    mmg berchenta klau handstitch nii.. saya ada satu lagi kat rumah tuh belum siap, baru separuh

    ReplyDelete
  17. Yati ada nampak orang jual benang ni. Dan Yati rasa pun memang patut mahal, sebab benang tu tak macam benang biasa, good quality. Kalau guna, kena la naikkan harga quilt kak Mila tu, kan. Tapi kalau customer faham, mesti dia tak kisah, mahal sikit. :)

    ReplyDelete
  18. mahal juga harga benang tu ye. kain2 tu semua beli mana ye? order ke?

    ReplyDelete

Love your comments...