Followers

Friday, February 10, 2012

Time for scrap clearance

Bila dah siap banyak projek, bermakna timbunan scrap pun bertambahlah. Dari satu kotak kasut tuh, dah melimpah ruah, takde tempat nak letak dah.

So its time for scrap clearance..
Kita mulakan dengan heavy cottonlah yerr
Dah dapat 5 pieces, pelbagai saiz, placemat (belum binding process lagi nii)

Saya suka guna placemat macam niii.. terutama kalau nak hidangkan makanan panas (boleh jadi pelapik masa nak bawa makanan or lapik kat meja makan) or jadi alas jag air yang berais, jadinya air yang menitis dari jag akan di serap oleh placemat ni. Tapinya kena rajin basuhlah kan, kalau setahun tak berbasuh, berkarat sudahhhh hahaha.

Bukan takat fabric scrap jer... tapi batting pun guna scrap 

Kebiasaannya saya zigzag stitch dulu batting scrap ni. Rasanya pernah tengok idea zigzag stitch tuh kat blog Sue MyBotang, tapi cari-cari tak jumpalah plak linknya.
Tapi yang ni mmg banyak yang odd shape, dan saya pun agak malas nak buka my NV50 untuk guna zigzag stitch, what I did was... just rearraged the batting on top of the lining fabric


Then letakkan fabric kat atasnya.. kiranya batting tadi dah jadi sandwich..


Then quilt it.. kena hati2 sebab kain belah bawah mungkin akan tersenget benget jugak..

Tinggal nak binding jer lagi..
Binding pun saya plan nak guna scrap binding. Semua lebihan kain untuk binding saya letak satu tempat, so just sambung jer mana yang sama saiz.

Happy Friday..


Regards;
 

20 comments:

  1. sis, bestnya tengok hasil kreativiti awak. tahniah, sgt menarik & boleh jana income nie.. how i wish i could sew..

    ReplyDelete
  2. akak nanti tunjuklah cara nakwat binding tu..ehehe..tini baru nak belajar

    ReplyDelete
  3. kalau dah banyak tu pakai buang pon aci kot...hehehehe...x yah basuh2...;)

    ReplyDelete
  4. ish ish rajinnye..nurul nye kain bersepah2 x lipat, nk wat mcm nie lagi la malas huhu

    ReplyDelete
  5. ayu pun tgh teringin nak buat placemat ni tp masih tak sempat2. Idea utk zigzag batting tu baguslah. Nanti boleh ikut :) tq for sharimg kak.

    ReplyDelete
  6. Bagus Kak Mila, takde yang membazir, semua digunakan. :)

    ReplyDelete
  7. brilliant idea.. especially impressed with they way you recycling even small batting pieces. i have to organise my scrap better..

    ReplyDelete
  8. rajin sungguh....saya pun macam mila tak jahit zigzag letak je macam tu...scrap saya dah banyak jadi brooch dek si wida n si aina tu so selamat ...

    ReplyDelete
  9. Love this, so clever! And useful too, great tips Mila thanks for sharing! :)

    ReplyDelete
  10. love this kak mila..scrap kecik2 je..tpi akak cn really sew them neatly...best!

    ReplyDelete
  11. xpnh tau pn batting lbh2 tu blh bt cm ni..nsb baik x buang lg hehe..

    kn sy dh ckp, mmg byk ilmu sy dpt dr blog ni..

    ReplyDelete
  12. so nice......bila nak recycle nih......dah brape kontena dah nih :O

    ReplyDelete
  13. Salam,

    Cantik-cantik hasil kerja tangan Mila.

    ReplyDelete
  14. Puan Hazel.. insyallah kalau ada minat boleh jer menjahit ni

    Tini... akak dah buat tutorial yer... sila2 lah tnegok, kalau tak berapa paham boleh jer tanya

    Tyha... aduhaiii.. dari buang sajer baik saya bg as gift kat kawan2 n sedara mara haha

    ReplyDelete
  15. Melor.. TQ

    Nurul.. sesekala lepas tension jahit camni best tau

    Ayu.. cer tengok blog sue, rasanya dia ada bg idea zigzag ni tp nak link kan tak jumpa ler plak.

    Yati.. tak membazir n sedikit kedekut hahhaa

    ReplyDelete
  16. Anic, I think its double work if I were to sort it later, so masa lepas jahit I sort it out, even kekadang lepas gunting terus masuk box, so bila nak buat clearance niii tgk mana box paling penuh, start with that.

    TQ Dila

    Suzie... bestlah ada org tolong clearkan scrap. nak kena train Izzahlah pasni. silap2 gaya buat menyepahkan scrap ade ler haha

    Zura, you are much welcome. lama tak nampak, bizi study yerr

    Lisa... mesti lisa lagi banyak scrapkan.. laju jer projek wristlet/pouch akhir2 ni hehee...

    Ziraziz.. uih... jgna sekali2 buang. buang kat rumah akak bolehlah hahaha

    ReplyDelete
  17. Mamikelate... wahhh banyak tuh sampai berkontena... hantar ler satu kontena kat saya hahaha

    Kunang2.. TQ & welcome to my blog

    ReplyDelete
  18. wahhh jimat belanja..double2 kan batting leh guna balik kan..gud job..recycle...

    ReplyDelete

Love your comments...