Followers

Thursday, February 02, 2012

Cosmo Bag Sew A Long

Inilah hasil last minute joining sew-a-long di Group 1H1P kat FB.
Deadline on 31 Jan and I joined the Group on 30th., gara2 tengok hasil tangan kawan2 yang sungguh cantik menawan kan
Saya menggunakan fabric dari koleksi Frolic by Wendy Slotboom, sangat suka dengan warna hijau pucuk pisang ni sebenarnya.

To be honest, saya rasa inilah the hardest bag I have ever sewn. Masa menjahitnya ada rasa macam nak quit dah.. dah ler patternnya odd shape, so banyak fabric yang terbuang kalau tersalah potong.
Plus... saya salah potong pattern huwaaaaa.. almaklum, pattern tuh di scan, then print, then photostat atas kertas A3... masa menggunting tuh memang tak berapa jelas sangat.

Pocket sisi belah luar pun mokcik lupo yerrr..

Yang ni belah dalam, saya betul2 kehabisan lining fabric hijau ni, nampak tak bag bottom tuh bersambung-sambung hahaha.
Compare to the original bag size, yang pernah saya tengok di CW tak lama dulu, saiz ni agak kecil dan sesuai untuk isi telekung. Handle agak pendek, tak boleh nak letak di bahu, tapi beg ini memang comel.

Lepas ni boleh cuba lagi (ada hati nak cuba lagi tu haha), tapi mungkin saya kena guna interfacing kain, supaya bila beg diterbalikkan, ianya tidak retak seribu hehee.. I mean berkedut. Thanks for the knowledge sharing through this sew along. I learn a lot.


Regards;

19 comments:

  1. Sempat lagi tu ...hehehe cantik memang cantik ...buat handbag pun lawa apa mila ...bawa kat tangan jgn kat bahu ...heheh

    ReplyDelete
  2. tak berani nk challenge diri sendiri..huhu

    cantik kak bag tu..berkenan sungguh

    ReplyDelete
  3. tengok jelah...belum ada hati nak try buat beg...;)

    ReplyDelete
  4. cantik bag ni..tau jgk pasal sew along ni..tapi menengokkan pattern beg tu yg agak susah, tak jadi nak join..

    ReplyDelete
  5. Suzie, pattern beg ni mmg cantik, cuma tu lah.. susah banget nak buat tuh, banyak plak odd shape scrap tuh

    ReplyDelete
  6. NoEn... dimana ada kemahuan disitu ada jalan hahaha, tapi akak dah hampir2 putus asa dah buat beg ni smlm, nasib siap jugak

    ReplyDelete
  7. TQ Kak Jamilah... beg2 akak pun banyak yg cantik2 eh

    ReplyDelete
  8. Tyha, kalau first time buat mmg tak rekemen buat beg ni, buatnya putus asa sampai tobat takmo jahit beg lg dah kang hehehe

    ReplyDelete
  9. SoNice... memang susah, di akui. banyak kali belek tutorial kat FB baru boleh start cantum kain

    ReplyDelete
  10. cantiknya..teringin nk join, tapi rs mmg tak sempat. lgpun tgh takde mood jahit beg..hehe

    ReplyDelete
  11. mila blh linkkan tak tutorial beg nie.. nak try bag yg berbentuk bulatan..
    Cantik combine warna tue.. wah mila semakin aggresif ngan mesin baru ^-^

    ReplyDelete
  12. Ayu.. deadline extended to Isnin ni kalau nak join hehe.. tgk hasil tangan org lain, itu yg gigih nak join jugak tuh

    ReplyDelete
  13. Azah, Ini pattern scan dari buku Amy Butler untuk sew along...tak da link tutorial/pattern.

    ReplyDelete
  14. cantek nye ijau dia.. tapi nurul x pandai gayakan kaler2 camnie huhu.. nurul dah jahit 2nd cosmo bag, request by gf for her besday ^ ^

    ReplyDelete
  15. it was truly the hardest one I've made so far.. yg renyah nyer the small pieces.. and banyak plak tu.. nak menyambung nyer pun macam buat puzzle.. when it doesn't fit mula la rasa nak ketuk ngan hammer... hahahahaha

    BUT, biler dah siap... aaaawwwwww sejukk jek hati.. hehehe really worth all the hard work.. mula la bercadang nak buat lagi *scarry thoughts*

    ReplyDelete
  16. Nurul.. rasanya beg yg Nurul buat tuh nice jer kombinasi warnanya.. akak pun terinspirasi dengan beg nurul nih

    ReplyDelete
  17. Sue... hahhaha.. I ntah berapa kali tengok tutorial, tapi bila nak jahit mula waswas mana plak ni hahha.. rasa nak quit tp malu plak sebab org lain boleh buat kan hahaha..

    ReplyDelete
  18. kerana duk tgk bag cosmos ni kt FB...sy sanggup order buku amy butler tu kt konikuya...ha ha ha..gila sungguh...ni tgh tunggu ble buku smpi..hope this week la..

    ReplyDelete

Love your comments...