Followers

Tuesday, October 30, 2012

Its "RE" = repurpose-redo-recycle-refashion

Sewing is my therapy
or
therapy sewing
What everrrrr

Bila saya dah tension dengan macam2 hal, saya tend to doing something without rule.. but not breaking any rule or breaking into somebody house yerr hihi
Its sewing without rule..

Here are another batch of hubby's XXL shirt, telah di lunyaikan (opsss bukan tension kat hubby tau)...
I cut it into 9 1/2 inches square ..
and
Turn into..... ezy pezy blanket... single size (kut) 55x80 inch

Backing with 2 meters of fabric, mitered corner without binding..

I love this method soo much, easy, jimat fabrik dan cepat tapi still nampak cantik dan sangat kemas. 
Ada saya tengok tutorial, tapi kat mana ntah, nanti kalau jumpa balik saya letak link kat sini ok.


Thinking of giving this to my mum in law.. 
bebila dia teringatkan anak lelaki dia tuh, bolehlah pakai selimut ni hihihi... 
or else.. 
bebila dia pakai selimut ni, mesti dia ingatkan anak lelaki dia tuh.. boleh tak camtuh?

Bila cakap kat Izzah camtuh.. dia pun pelik.. "aikkk ayah kan dah besar, napa nenek nak ingat2 lagi?"



My answer... "No matter how old you are, as a mother, you will always be my baby" betul tak kawan-kawan? 
Kekadang saya terfikir.. kita mungkin berjaya dalam kerjaya or apa sahaja yang kita lakukan, dan ada masanya kita menyangka itu adalah atas daya usaha kita sendiri, tapi pernah tak terfikir, mungkin ianya adalah berkat doa dari ibu bapa kita, or ibu mertua dan bapa mertua kita, but doa tuh.. once we lose it, we will lose it forever.... so sementara mereka masih ada sepatutnya lah kita gembirakan hati meraka.
Hihi just a note to myself...

Till another story... Wassalam

Regards;
 


10 comments:

  1. salam mila.. setuju sangat..
    bila da jadi ibu mmg faham sangat la perasaan tu.. kekdg rasa xmo kasi dorang membesar.. hahah
    moga apa yang kita buat kebajikan pada ibubapa dan ibubapa mertua begitu la hendaknya anak2 kita buat pada kita, kan...

    ReplyDelete
  2. great idea for recycle sew project.

    ReplyDelete
  3. Kak Mila, cantum-cantum baju lama macam tu, Yati teringat selimut kereta, kak. Hehe..
    Tapi kak Mila buat lebih cantik, ada backing dan jahit tepi lagi.
    Betul-betul, sobs.. sobs.. sedih pula teringat mama & papa tinggal 2 orang kat kampung.

    ReplyDelete
  4. cantik ...best kalau dapat ni ...heheheh
    Yelah kalau ada lagi orang tua jagalah ...bila dah tak ada mmg rasa hilang sangat

    ReplyDelete
  5. good idea utk recycle t shirt lama2 kan...tq k mila..ahaa...btul2..kasih ibu nie sepanjang hayatt..bila dah jd ibu tau lah cemana kan..

    ReplyDelete
  6. husband akak suka warna2 lembut gitu... hihihi.. jadi blanket tu pun sejuk mata memandang.. memang idea recycle yg hebat!! cuma husband saya bersize M, maka lambat la dapat single size.. ekekeke...

    ReplyDelete
  7. idea yang bagus.. banyak jugak baju2 lama yang tak boleh pakai. nak bg orang pun dah lusuh.. kalau buat patchwork takde la membazir dari buang gitu je..

    ReplyDelete
  8. betoi tu..sy pun rasa anak sy yg sekarang ni baru 11 bulan mcm cepatnya besaq...tingat masa dia kecik2 lg...sy rasa sedih cket bila dia tak muat pakai baju dia.padahal masa kita beli,kita beli dgn penuh kasih sayang.seolah-olah harap dia leh pakai ni sampai bila2.hehehe....nk bljq menjahit jugakla..leh jahit utk anak nnt...

    ReplyDelete

Love your comments...