Followers

Monday, October 22, 2012

Panduan Belajar Quilting & Patchwork Sendiri

Salam kawan2 semua..
Dah lama rasanya tak berkongsi ilmu di sini, tutorial pun dah lama tak buat kan. Lately ni saya banyak dapat pertanyaan, samada di FB ataupun di email... soalan apakah itu? Soalan cepu emas, macamana nak jahit quilt. Ada yang minta buatkan tutorial, ada yang minta adakan kelas, ada yang minta nota, ada yang minta macam2 lah, saya pun dah tak ingat dah.

Nak buat tutorial???? rasanya seharian menaip, mengedit gambar etc.. pun belum habis kut hahhaa
Nak adakan kelas???? fuhhhh saya selalu memikirkan how much should I charged, where to start, where to organise it, how, etc etc, etc.. semua ni sebab saya sendiri tak pernah attending any quilt class so far
Nak beli nota??? Perlukah? sedangkan banyak notes kat internet for free

Oklah, let me share some knowledge on how to learn quilting by yourself.. tapi kat sini just tips je yer.. anda carilah sendiri, kerana my Google is the same as yours kan..

Quilting Tools - Rotary cutter, self healing mat, ruler etc etc. Quite costly. tapi kalu takde pun tak per, you can still use scissors dan normal ruler tuh. But avoid complicated patchwork pattern, pening nanti nak potong bila saiz tak betul2 sama.

Quilt top - boleh cari "free quilt pattern" and choose pattern that suit your level. Kalau rasa2 diri beginner, adalah lebih baik try simple patchwork sahaja. Kalau anda browsing Moda Bakeshop blog, banyak free pattern yang dah ada label whether beginner, intermediate atau pun advanced, bajet berapa banyak kain pun ada sekali. Dan kalau betul2 nak senang, gunakan sahaja panel fabrik. Kalau guna panel ni, you can focus on  quilt learning rather than patchwork

Basting - good article on basting here http://blog.lisacall.com/2005/11/basting-a-quilt-a-definition-and-how-to/, normally saya jelujur sahaja. or kalau guna bating nipis, saya spray guna adhesive spray

Quilting - Do your own search on tutorial/article pasal Quilt in the ditch, Stippling, Free Motion Quilt, Trapunto, hand quilt.. macam2 teknik ada. Tools : walking foot, darning foot, quilt guide

Binding - Search binding tutorial, mitered corner binding, pillowcase binding, quilt without binding, you will see sooooo many tutorial there.

Saya pun ada tulis sedikit panduan untuk draw our own patchwork pattern, plus how how to calculate each piece of fabric di sini

Saya harap benar lepas ni takdelah yang email saya tanya macamana nak quilt yer. Ataupun tanya quilt in the ditch tuh macamana? ataupun Free Motion Quilt tuh macamana... letihlah saya nak jawab sebenarnya. Saya ni kalau blogwalking dan jumpa sesuatu yang baru, saya akan copy that wording and paste to google, immediately boleh dapat jawapan. Tapi kalau soalan specific, contoh berkaitan quilting menggunakan NV50, or mana nak dapat supplies.. boleh jer tanya, silakanlah. I sew I share and I also sell hahaha...



Regards;
 

10 comments:

  1. tq kak mila..info yg cukup mmbantu utk beginner spt saya nie..

    ReplyDelete
  2. wah...bagus entry ni..
    sy pun dah start belajo dr youtube je..
    betul..tak yah beli buku pun..
    tutorial free melambak je..cuma nak panaskan enjin je ni..berangan mcm2 nak buat nak buat table runner la, quilted microwave cover la ..ahahaha..foot semua dah ada...
    cuma nak confirm satu je(walau dh dipesan tak bertanya lagi psl quilt...wakakaak) darning foot = free motion foot, kan?

    ReplyDelete
  3. Mila nk no akaun maybank. Nak bayar panel.

    ReplyDelete
  4. Shiedah.. hihi.. saya ni kalau org tanya tak sampai hati tak jawab hahaha.. betul tuh, free motion foot sama jer ngan darning foot, cuma ianya banyak jenis jugak, ada yg open toe, ada yg closed (bulat), ada yg plastik dan ada yg besi

    ReplyDelete
  5. Ada mesin jahit khas ke kalau nk buat quilting ni? Ke boleh guna mesin jahit biasa je? Jahit tgn ke? Nak buat utk my son..tp xreti menjahit sgt..hee..apa nma material kain nk buat quilting ni? Kat kedai kain mcm jakel 2 ada jual x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry.. tak perasan dengan komen ni

      Depends nak buat quilt macamana, kalau nak quilt straight line or ditching boleh guna hi-speed or kalau guna portable tukar walking foot

      Kalau nak free motion, asalkan mesin boleh turunkan feet dog, then bolehlah guna untuk quilt. Cuma saiz agak terbatas lah sbb throat kecik kan... jenuh nak pusing2 kain nanti

      Delete
  6. Tq sis..byk info dan tips dapat ni...lps ni ble la cari bhn buat quilt sdri...

    Jom singgah blog saya..

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete

Love your comments...