Followers

Wednesday, October 03, 2012

Masih hangat walaupun dah suam2 kuku

Subjek taxation ni memang satu subjek yang banyak meninggalkan kenangan manis pahit..
Masa dia Univ, taxation adalah satu2 nya subjek yang saya kena repeat, kantoi first attempt beb. saya pun tak taulah kenapa bengap sangat otak saya dengan taxation ni, tambah plak lecturer yang mengajar masa tuh ala2 ganas skit.. terus kantoi.
Wokeyyy itu cerita lama.. dulu2 sebut pasal subjek taxation jer mesti semua gerun.

Dan bila dah tua bangka ni (adoiii ayat untuk kesedaran diri tuh), subjek tax ni sangat sinonim dalam kehidupan harian. Nak beli buku jangan lupa minta resit.. boleh claim tax. Awal tahun.. jangan lupa buat tax filling, dan jeng jeng.. bila pembentangan bajet, mata ni dok zoom kat individual income tax rate jer.. kalau takde apa2 perubahan, maka sungguh keciwa gitu. Oklah this year ada sedikit perubahan dengan rate bagi sesetengah kelompok income.

Maka hari ini.. saya dengan rasa yang teramat ingin nak tahu, agak2 kita punya tax rate ni dok taraf mana kalau kat Asean country niii...

So comparison ni saya dapat dari KPMG Global



 Nampak macam kita nyer rate ni ok ok je lah kan....

ok jom kita tengok detail skittttt je lagi...


Oooooo... ceiling taxable income yang berbeza rupanya.. ini buat saya tak puas hati ni, ini dari website yang sama, tapi detail info skit..

Saya buat exchange rate conversion, kita tengok in RM je lah


Aishhh tak puas hati jugak ni, why not kita tengok kalau those yang taxable incomenya lebih kurang RM100k, agak2 kat tempat lain berapa diorg kena tax

Aiyakkkkk
We are the highest.. unbelievable. Horayyyy we are the champion. 
Wokey.. I refer to this site untuk detail rate tuh
For Singapore here 
Thailand  here  
Yet we pay double the price for Honda, Toyota or what ever the equivalent.. even higher than the corporate tax.. bravo higher income individual in Malaysia.. Jasa mu di kenang
Tapiiiii.. saya dah malas nak tengok in detail apa yang diorg allow for deduction to derive to the taxable income, buang maso den ajo

Ohhhhh.. the system down so as my mind body and soul ahak!
Please.. dont ever use my calculation here as a reference. This is just a calculation made by a tax failure student hahaha... pst pst.. I did passing my tax exam for the second exam with not so flying colour


Regards;
 

12 comments:

  1. Saya taklah belajar taxation. Tapi faham sikit-sikit entry ni. Saya rasa pengajarannya adalah, kita tidak boleh menilai sesuatu hanya pada dasarnya. Maksud saya statistik itu boleh menipu mereka yang tidak tahu macam mana ia 'derived'. Jadi selaku rakyat biasa yang tak ada ilmu taxation, dah pasti sangka semua ok. Namun hakikatnya, itulah...Malaysia boleh! Bagus juga pendedahan Cik Mila ni.

    ReplyDelete
  2. adilla... Saya pun taklah pandai sgt, mungkin jugaklah calculation saya ni ada lack kat mana2 kut. Just sharing...

    ReplyDelete
  3. erk..sy memang xtahu ape2 pun pasal tax2 ni..tp buat masa ni xperlu byr tax lagi...hehe

    ReplyDelete
  4. Noen... ianya akan jd ur concern bila dapat gaji/bonus skit jerrr lepas di tolak tax... mesti dok pikir camna nak dpt balik duit tuh hihi

    ReplyDelete
  5. Sib baik ada kawan mahir pasal tax...alhamdulillah....ada ilmu yang dikongsi....TQ Mila

    ReplyDelete
  6. saya pun tak suka belajar tax masa kat uni dulu.. napa ntah.. mmg tak masuk kepala den ni ha.. tapi saya suka finance.. konon nak keje bank.. hahaha... ;)

    ReplyDelete
  7. saya dah start kena tax hujung thn lepas..thn ni x sempat declare kt LHDN sbb dlm pantang lg..thn depan la harap2 boleh dpt refund balik(dpt ke?)..pasni kena simpan la segala resit2 buku and majalah..huhuh

    ReplyDelete
  8. Tyha... kawan tyha ni tak berapa pandai sgt pun... teringat madam siti yg ngajar tax ni dulu hihihihi.. wonder whether dia masih kat UIA ke eks

    ReplyDelete
  9. MamaD... akak cukup tak suka sbb bnyak sgt kena faham assumptionnyer.. berbelit2 plak tuh, cer cuba direct jer mcm kita calculate tax utk company, kan senang hahaha

    ReplyDelete
  10. Shiedah.. ikut pengalaman suami masa mula2 minta refund, dia kena submit semua backdated data, tp masa tuh baru 2 tahun rasanya, sebab first 2 years tak kena tax deduction. Saya plak dah tau awal2 so mmg every year buat submission, walaupun x kena tax. Now dah senang, semua buat depan PC jerr...

    ReplyDelete
  11. Adusss, mmg xphm psl tax ni..tau byr je :P..mmg hebat k.mila smpai blh ingt lg .. :P

    ReplyDelete
  12. maksud nya kalau over the sea tu gaji mahal bebeno baru kena income tax ye.... saya sejak kerja tak pernah lagi tak kena income tax, tahun pertama kerj aje terus jadi penyumbang kpd LHDN

    ReplyDelete

Love your comments...