Followers

Wednesday, January 02, 2013

2013 Opening... On top of the world : A toddler blanket

Selamat Tahun Baru
Happy New Year..

Projek 1 January saya... 
Order paling lama yang disiapkan hihi setahun tuh... 
hihi order in 2012, siap in 2013 kan kan.... 

A toddler blanket dengan world map panel

Backing dengan flannel... dan ini flannel dari Kamdar yang saya dah prewash, selalunya saya jarang prewash, tapi kali ini terpaksa prewash sebab depan guna cotton biasa, belakang guna flannel. takut flannel shrinking more than the cotton, tak cantik plak nanti kan...


Toddler kekabu pillow... 14x20 inch..
dengan quilted pillowcase.. nampak tak bias binding tuh.. bila guna checkers print untuk binding memang "have to" potong bias, kalau idok... nampak sangat herot sana sini nanti..

OPss... this is extra.. saya buatkan satu pillowcase yang simple, bolehlah tukar bebila perlu, almaklum budak2 kan.. kekadang pillowcase ni paling cepat kotor...

In one set...


Fuh dalam bizi2 nak buka sekolah ni sempat jugak nak settlekan satu order customer... 
Walaupun anak dah besar, tapi kalau kita tak mulakan, dia asyik bertangguh jer, nak sampul bukulah.. nak tulis nama, nak susun buku etc etc...

Tak sangka, hari ni dah masuk Tahun 5 pun anak ummi yang comel ini..
Serba baru niiii.... kecuali beg sekolah.. sebab beg sekolah baru order.. order ngan sapa? order ngan ummi lerr kikiki

Dan alhamdulillah... tahun ini dah matured skit.
Asalnya awal cuti sekolah arituh kami nak hantar ke kem cuti sekolah, untuk bagi motivasi skit kat dia, terutama dari segi nak jaga solat... tapi banyak benor alasannya, at last hantar balik kampung jer selama sebulan. Dan alhamdulillah... sebulan di kampung, dah kena "brainwash" oleh Mak dan Tam.. akhirnya anak ummi ni dah senang nak bangun solat subuh, dah pun menjaga solat 5 waktu, dah tak penakut nak tidur malam dalam bilik sendiri....dan dah banyak berdikari.. syukur kepada Allah dan terima kasih pada Mak dan Tam.

Wassalam

Regards;
 

10 comments:

  1. Kena hantar jugak najmi balik kg ni...biar rasa kena brainwash ngan Pak Longnya...ngn mama abah ni x menjadinya...alih2 mama abah yang tension...hahahaha

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. tyha, mmg tension jadinya bila kita suruh solat dia dok cakap kejap2.. pastu langsung tak buat. Tapi alhamdulillah, now dah ok, harapnya selamanya.

    Satu lagi petua kalau anak agak kurang dengar kata, ini saya dapat dari ikim... selalu hadiahkan alfatihah untuk anak, dengan doa agar dia lembut hati..
    satu lagi kalau berpisah or bertemu dgn anak ucapkan Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.. full.. dengan doa dlm hati moga anak dapat salam, rahmat, barakah dari Allah...

    ReplyDelete
  3. melor pun pening dgn dara sorang tuh. belum matang lagi. sedangkan ibunyer nak anak cepat matang. boleh la tolong ibunyer. Kena hantar kg jugak la akhir tahun 2013 nanti

    ReplyDelete
  4. cantik kak
    dh besar dh ank dara sorang tu

    ReplyDelete
  5. Melor.. sampai masanya insyaAllah.. kekadang kalau kita push sangat, diorg tension plak kan. apa pun.. suka dengar motivasi kat ikim.. sebelum anak berubah, mak ayah kenalah berubah dulu...

    ReplyDelete
  6. Noen... ha ah.. dah makin besar, rasanya masih baru jer.

    ReplyDelete
  7. Mila...dulu2 tyha selalu buat...setiap kali nak tido akan sedekahkan al-fatihah untuk anak2, masa tu dok ingat anak2 x pandai baca...so mama tolong bacakan on behalf untuk derang...hehehehe, pelik je bunyikan.Now x buat lagi sebab anak2 dah baca sendiri.Maybe kena practice balik...;).X sangka pulak amalan tu sebenarnya boleh dtgkan manfaat yang besar...tq tipnya ye mila.

    ReplyDelete
  8. ..as usual, hasil kerja tangan kak mila mmg tip top.. :)

    izzah dh msk thn 5..waaa dh besar ye..thn dpn dh nk upsr la..

    ReplyDelete
  9. Izzah sebaya sopiya.Dulu ada waktu saya rasa mcm malas nak suruh budak2 ni solat sebab selalu je kena ingatkan .rasa macam merajuk tapi bila fikir balik kalau kita awal2 dah mengalah nanti dah besar lagi susah nak lentur .So sekarang wafi sofiya ok dah tak payah nak suruh2 lagi tetapi selalu juga tanya kot terleka main atau tengok tv .Sekarang tengah berjiwa la pula nak ajar widad pula .Ini lagi teruk sebab dia sorang2 .Suka sangat berangan ....huhuhu

    ReplyDelete
  10. Tyha... tu lah kan.. kekadang mende simple jer, tp kita yang tak tau, sebab tuh saya selalu dengar ikim.fm, banyak ilmu baru dapat.

    Zira... betul tuh, tahun depan UPSR, eh ada lagi ke UPSR yerrr

    Suzie.. kiranya cepatlah sopiya boleh ingat n ikut waktu solat yer... bagus... Izzah baru nak start this year, before this ok kalau kat taska, kalau kat rumah tuh yg payah skit

    ReplyDelete

Love your comments...