Followers

Monday, January 14, 2013

World Map Blanket.. last piece

Satu lagi siap! (imagine macam kedai mamak tuh... teh tarik siap! hihi)
All this while taking a rest from sewing telekung, kena take a rest sebab nak reload bobbin.. saya malas nak reload bobbin sahaja, so sambil jahit saya load bobbin, so bolehlah jahit blanket ni dulu, sambil2 reloading bobbin untuk benang pink...

Ianya menggunakan kekurangn untuk dapat kebaikan... kalau anda yang biasa dengan hi-speed machine mesti dah tau kan, bila rewind bobbin, jarum jahit tuh terus berjalan mcm biasa, tak macam rewind  guna portable, kita boleh jadikan jarum tuh tak bergerak... so kalau sajer2 nak rewind bobbin memang kena buanglah bobbin case tuh, so dari kekurang itu... kelebihan nya plak, boleh jer rewind masa kita sedang menjahit hihi.. the idea I got from a FB group... tapi watch out, sebab ianya tak auto stop.. dah kerap kali ter"overload"

Inilah dia, last piece world map blanket...
Toddler size, about 51x65 inch 
Dengan bantal kekabu dan quilted pillowcase
Actually ada satu lagi pillowcase yang biasa sahaja guna fabric kereta tuh tapi takde dlm gambar..

Belakangnya saya guna local flannel... terasa macam best plak sebab lembut jer bila guna flannel ni


Selimut ni dengan 2 layer of fabric sahaja, takde batting kat tengahnya, so sangat sesuai dengan cuaca di negara kita ni, kecuali kalau guna airconditioning at 18 degree lah hihi..
Kalau kat rumah saya yang guna a/c takat 24 degree (environmentally friendly lah gitu) tu pun Izzah guna selimut nipis jerr, 

Satu lagi tema vehicle in making... quilt top dah siap... tapi nak sambung jahit telekung plak dah, next week baru boleh sambung :)


Bulan ini tempahan telekung agak banyak (bagi pekerja sambilan macam saya hihi), memang agak mencabar sebab ianya bukanlah suatu yang saya minati, I mean.. I am less passionate to it, tak macam patchwork.. tapi kekadang review yang positive dari kawan2 yang dah dapat telekung tuh menjadikan saya besemangat... semangat nak buat lagi... sebab tuh selalunya bila jahit telekung saya akan doakan dalam hati semoga anak2 yang dapat telekung ini bersemangat untuk solat.. gembira nak solat bila ada telekung yang cantik... bukanlah maksud saya solat kerana telekung, tapi budak2 kan.. suka kalau ada sesuatu yang cantik yang menepati citarasa diorg
Wokey... semangat ni... malam ni jahit telekung lagi... ada 3 helai lagi untuk saiz L... horayyyy

Wassalam

Regards;
 

5 comments:

  1. oo..sambil jahit sambil rewind bobin ek? tak terpikir cara mcm tu..sbb skrg sy masih setia guna mesin vintage sy tu utk jahit lurus walau dah ada mesin portable.mesin portable khas utk sulam and quilt je setakat ni..boleh la apply tips ni...mekasih!

    ReplyDelete
  2. hihi.. kalau NV tokleh rasanya, sbb bila lekatkan bobbin automatic tak jalan dah benang tuh, kalau mesin vintage tuh tak pastilah plak.. dah lama tak pakai, tp memang best pakai mesin tuh kan, tak banyak kerenah.... hi-speed pun kekadang cerewet jugak, jarum kena ikut jenis apa, salah pasang kang tak cantik plak hihi

    ReplyDelete
  3. kalau mesin vintage tu boleh jgk rasanya.sbb bila rewind bobin , jarum pun sama bergerak.kira boleh la tu kot kan..nanti nk cuba..

    ReplyDelete
  4. cuba try test ler nanti yer... rasanya lg ok sebab ianya auto stop kan, saya kekadang tuh terpaksa lilitkan dari bobbin ke bobbin lain jugak sbb dah overloaded, satu kerja plak dah kakaka...

    ReplyDelete
  5. boleh eh cam tu ....suka tengok mila dapat jahit macam-macam ,i hope i have my time to do my hobby ni

    ReplyDelete

Love your comments...