Followers

Monday, January 21, 2013

Miscellaneous a.k.a merapu

Assalamualaikum kawan-kawan,
Kita dah pun masuk ke minggu ke4 tahun 2013 kan.. cepat jer masa berlalu, saya ni masih lagi terkonpius... kekadang masih tersasul tulis 2012

Sepanjang minggu lepas langsung takde update kat sini kan.. bizi.. too bizi, menyiapkan 9 pasang telekung tempahan pelanggan. Dan masih lagi ada 2 pasang telekung saiz dewasa yang perlu saya siapkan. yang kanak2 7 pasang tuh tinggal pouchnyer sahaja...nama pun dah di sulam..

Hari sabtu arituh kami ke Pejabat Imigresen Wangsa Maju... renew passport.. aiyaaaaaa... tension kan. Datang pukul 9 pagi, dapat nombor 228... Pukul 12.45 baru siap bayar.. dan ambil passport esok harinya. Rasa mcm nak pengsan menunggu tanpa buat apa2 selama.. 1 2 3... almost 4 jam. Alangkah bestnyer kalau boleh buat passport yang validitynya seumur hidup kikiki, or else boleh pakai sampai habis all the pages kan.... mood berangan. Kali ni saya buat terus 5 tahun, Izzah pun sama, so that dia boleh ambik kesempatan dapat 50% at RM150.00 shj.

Dari Wangsa Maju, kami singgah lunch di Sup Island kat Taman Melati... tempat feveret Izzah. suka benor dengan sup daging (tapi dagingnya dia tak makan kiki) makan dengan telur dadar. Boleh licinlah sepinggan nasi dan di tambah separuh nasi dari pinggan umi huhuhu...
Lepas lunch, balik rumah dan bersiap2 untuk g swimming, sempatlah rehat2 jap...

Swimming session di Cheras sahaja, ambil sessi pukul 6 petang, Last week ke Shah Alam, agak selesa di sana, tapi kesuntukan masa plak dah. Kalau arituh saya dok kira berapa round boleh buat kan, last sekali boleh buat 26 round, equivalent to 1.3km. Tapi sekarang saya dah tak kira, tapi try berenang to & from continuously, means 100 meter continuously, hihihi...

Ahad plak masa untuk menjahit, masa untuk mengemas rumah, masa untuk memasak.. tapi disebabkan nak g ambil pasport, lunch kat luar jugaklah nampaknya. Kami ni jenis yang tak biasa continuously makan di kedai, so terasa macam dah tak tau nak makan apa bila seharian makan di luar...rasa macam nak jugak makan di rumah walaupun taklah sesedap mana pun... jeng jeng.. setelah penat mengemas bilik jahit saya
Berjaya jugak buat laksam.. kegemaran Izzah.. kalau zooom dekat skit, yang nampak ada lobang2 tuh sebab terlebih minyak hahaha.. resepi tanya pokcik google, rasanya resepi Yani MyResepi.. saya ni copy paste n print, pastu dah tak ingat dari mana.

Update bilik jahit skit... Minky fabric from Korea... dapat last week lagi, bestlah dengan minky ni, lembut sangat, sangat sesuai buat selimut, tapi saya tak mo buat selimut hihi.. nak buat cloth pad, terasa mcm nak pakai cloth pad baru plak hahaha...
Minky ni kalau tengok kat kedai memang mahal, rasanya YeeButton ada jual at RM80++ semeter. Sebab tuh saya pilih untuk beli online sahaja, yang ni in average RM35 jer per yard. Rasanya yang hijau tuh boleh consider buat selimut untuk Izzah kut, yang tuh lebih panjang bulunya... lebih gebuz gitu.

Saya kan mengemas bilik jahit, nak tunjuk gambar malu, sebab taklah sekemas mana pun. Tapi sekarang all in one room. Rasany saya ni kena belajar camna nak mengemas bagi sekemas2nya... alahai... barang besar mcm fiber, kekabu, batting semua tuh memang makan space n bulky, camno ntah nak disorokkan, kena ada store khas kut. Kalau tengok sewing room minah2 salleh tuh kan.. cantik dan kemas jer.. camno eks nak buat camtuh?.. aishh mampu verangan jer.. or else, campak segala UFO tuh masuk tong sampah jer.. ada berani?phewwwwww keputusan yang tak terjangkau dengan fikiran wakakaka

Awatlah saya tulis panjang2 ni? naper eks.. sebab saya tension. Tension sebab pagi2 kelam kabut. Harini anak dara tuh tak susun buku, sebab semalam buat homework sampai late at night.. aiskkk camno nak disiplinkan budak sorang tuh yer... Seharian dia dok mengadap buku cerita jer, in 2 days boleh habis baca 2 novel, tapi homework lupa yerrr...

Wokeylah kawan2.. harini sajer nak merapu... malam ni sambung jahit telekung, harapnya by tomorrow dah boleh pos mana yang takde kaitan dengan telekung dewasa. Yang ada telekung dewasa tuh maybe next weeklah baru siap ok...

Regards;
 

6 comments:

  1. pandai gak la tu bole buat laksam.

    ReplyDelete
  2. Mila...saya buat di kajang, pergi pukul 830 cam tu 1030 boleh dah ambil.Passport siap dalam sejam .Lambat betul kat Wangsa Maju tu ....huhuhu sedap laksam

    ReplyDelete
  3. inazamri... trial n error.. nasib menjadi :)

    Suzie... rasanya memang sebab terlalu ramai orang kut. buka kul 8 kan, in one hour pun dah 200++ number. Arituh Imigresen sebelah opis jer kat Pusat Bandar Damansara, boleh g pagi2, by 10 memang dah siap. Now diorg dah pindah ke Jln Duta, so kena g weekend jugaklah.

    ReplyDelete
  4. salam kak mila,

    sup island kt taman melati tu kat mane ye?
    sama dgn sup meletop ke ek?

    :)

    ReplyDelete
  5. Mama Asyfa.. sup meletop tuh kat mana eks... yang ni berhadapan dengan kedaijual kekabu, kalau dari LRT, masuk kanan n terus jer sampai lepas loji kumbahan tuh, atas skit kat tepi jalan.

    ReplyDelete
  6. ooo haa same la tuh.
    hehe, sy xpnh g makan, tp ade kawan pernah belikan.
    rase sedap la pulak, die ckp kalau nak cari kedai tu tanye je org kedai sup meletop. tak tahu plak ade nama lain. :)

    ReplyDelete

Love your comments...