Followers

Tuesday, June 04, 2013

Cendawan goreng telur BEST!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Takde entry craft nampaknya dua tiga hari ni yerr...
Mokcik ni malas tahap gaban.. baru jer siapkan sehelai baju sekolah Izzah, nampaknya urgent nak kena jahit baju kurung dia, baju lamanya yang 2 helai tuh dah singkat benor.. Baju kena ada 5 helai sebab umi ni malas nak membasuh tengah2 minggu hihi... Lagipun kos buat baju kurung sekolah ni taklah banyak mana pun. 3 meter kain boleh dapat 2 helai baju--- kos tak sampai pun RM20.00 kan.

Kita buat entry pasal makan2 ler plak hihi..
Kat atas tajuk lain.. gambar tajuk lain... gitu ler bila bukan blogger food & recipe kan...

Asal puasa jer mestilah "ter"masak lebih huhu.. buka puasa ke melantak tuh hahaha

Ini siakap kukus campak2 jer apa yang ada dalam peti ais tuh hahaha...
Siakap, lemon, cauliflower, tomato, nenas, carrot, fish sauce, garam, halia, serai n bawang putih... nasiblah fridge tuh cukup besar.. tokleh masuk sekali dalam kukusan kuikui

Dan ini plak rendang pucuk ubi kayu dan cendawan goreng telur...
rendang tuh takat panaskan jer.. mak yang masak, first time makan, memang sedap!
Yang best tuh cendawan goreng telur tuh... dapat resepi dari JB. Cari2 kat cik goggle, tak jumpa plak resepi yang serupa... lebih kurang adalah..
Ok ok.. tak perlu minta resepi, saya terus tulis kat sini.. sebagai peringatan di kemudian hari..

BAHAN : 
Cendawan - basuh & disiat2, 
Bawang besar - di hiris halus, 
Cilipadi - hiris jer, 
garam & kunyit, 
Olive oil, 
Sebiji telur - dipukul sedikit dgn garfu.

*Cendawan di gaul dengan garam & kunyit. 
*Masukkan kedalam kuali dan keringkan ainya
*Ketepikan cendawan tuh (kat tepi kuali tu je pun), masukkan sedikit minyak -saya guna olive oil- then tumis bawang n cilipadi, sampai naik bau.
*Then ketepikan bawang tadi, dan masukkan telur.. kacau2 skit jadi mcm scramble egg
*Campurkan cendawan, bawang n telur n masak sampai kering skit, garing skit ler
*Sila gunakan non-stick pan supaya tak melekat yer...

Digandingkan plak dengan brown rice (for the first time!)
Selama ini takut nak beli brown rice sebab ada terbaca kat forum kata tak sedap... but SEDAP rupanya.. takde beza pun dengan nasi putih biasa tuh

Ok... tutuplah citer pasal makan2 ni..
Jom dengar Tafsir Surah AlFath ni.. banyak pasal perjanjian Hudaibiyah



Moga bermanfaat yer kawan-kawan
Wassalam..

Regards;



6 comments:

  1. Kakak suka masak yg pantas dan ringkas tapi disukai keluarga - mudah.

    Perjanjian hudaibiyah nampak macam berat sebelah tapi dari situ jelas kewibawan baginda terserlah..

    ReplyDelete
  2. selalu masak camni kalau beli cendawan...simple :)

    ReplyDelete
  3. Bagus dapat resepi cendawan kalau x asyik sup je

    ReplyDelete
  4. Kakzakie.. banyak pengajaran dari perjanjian Hudaibiyah tuh kan.. yang mana kalau kita fikir secara logik memang berat sebelah, tapi kemenangan tetap jua di pihak yang benar

    Aku Ibu Muda.. saya first time jumpa, rasa best sgt sbb sedap n cepat

    Suzie.. saya pun samalah.. sup memanjang.. nak goreng tepung tuh hubby kureng skit bila terendam dalam minyak camtuh

    ReplyDelete
  5. meleleh dh air liur saya pg2 ni..Ya Allah kuatkan iman ku ..pose..pose..pose.. :D

    ReplyDelete

Love your comments...