Followers

Tuesday, June 18, 2013

Old T turn into a rag blanket (with tutorial)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

At last... siap juga rag blanket saya niii
Tak boleh nak tangguh2.. sebab bilik jahit saya tuh macam di langgar garuda rupanya... bersepah dengan plastik2 t-shirt ni. Nak kemas kena tunggu siap dulu.. so takdelah tetiba nak buka balik plastik tu kan..

As promise.. kat sini saya letak simple tutorial on how to do it, harap boleh bagi sedikit idea pada kawan2. Bolehlah kita recycle t-shirt2 lama yang layaknya dibuang itu kepada something yang berguna...

What you need are your old t-shirts.... kecil-besar... semua jalan jerr hihi


Lay your shirt in 2 ply and cut a 8.5 inch square.
Yang ini saya ambik bahagian lengan baju, gabungkan lengan kiri & kanan dan potong 8.5" square. Boleh jer kalau nak buat saiz lain, ikut sesuka hati, dan juga tak perlu betul2 accurate, just lebih kurang... selebih nya "you are free to cheat" :-P (these are all stretchy fabric, you can always adjust it when sewing)

Sew 2 pieces squares (4 plies all together)... and continue with all the squares. Make sure to use a correct needle size, you are going to deal with 4 to 6 ply of fabric most of the time. I am using my hi-speed machine with needle size 14.

I made 48 pieces of 8.5 inches square ( finished 6x8 squares all together)
Then grab a good pair of scissors (opsss truely..the one in the picture was too small to cut that 4 plies of fabric... setakat jadi model gunting jer tuh hihi)
Snip the seam allowances... ikut suka hati besar mana ok.

Ok.. dari t-shirt yang kita potong2 tadi.. mesti ada remaining fabric yang tak muat 8.5 inch square tuh kan? Dont worry, anda tidak akan membazirkan part itu... just potong jer 2 inch stripe dan cantum2kan, make it as your binding fabric.
Just lay flat (kalau binding biasa tuh kita lipat dua kan..) and sew to the main blanket like a normal binding..

Just fold the binding fabric to the other side and sew at the back.. do not fold the other side of the binding fabric.. hope you understand by looking at the 2nd picture above. Just snip the binding seam allowances.. 

Tadaaaa...
Sudah siap...
At back memang nampak smooth jer, so sangat sesuai lah di gunakan, cuma bahagian atas jer ada rambu-ramba tuh.

Tumpang jap kat katil Izzah yang berselerak tuh.. (opsss itu bolster kekabu baru dengan bolstercase on her own fabric choice). 
Finished blanket about 48 inch x 64 inch.. just nice untuk jadi selimut Izzah, even kalau adult pun boleh jer pakai as blanket.

Huhuhu ini another timbunan t-shirt lama belongs to Izzah, and I am thinking of a memory t-shirt quilt for her... hihihi..
Most of them are her favourite Ts.. so memang dah agak lunyai, nak didermakan pun tak layak kut. 

Jom kawan2 kita rajin2kan diri untuk recycle barang2 lama jadi sesuatu yang berguna dan kurangkan beban kepada bumi ini untuk melupuskannya. Jadikan diri anda sedikit kedekut untuk spend on new things... 

Till another story...
Wassalam

Regards;
 

5 comments:

  1. Suka boleh tiru. T- shirt husband mmg banyak. Saya punya sikit dan pakai sampai lunyai.

    ReplyDelete
  2. caya lah kak...boleh kot buat dgn t-shirt yg xbest pakai...kalau tshirt yg best sy pakai sampai lunyai...

    ReplyDelete
  3. As salam mila,

    Nak tau satu rahsia? Sy mmg tak reti guna mesin jahit, apatah lagi menjahit baju @ apa shj... yg saya tahu jahit tangan jelujur je...hehehe... teringin sbnrnya nak belajar menjahit..w.pun pwgang mwsin jahit pun tak reti! hehehe ;))

    ReplyDelete
  4. Good idealah mila. Kakak selalu t-shirt lama tak pakai buat lap-lap tangan atau cuci kereta. Sekarang nak buat selimutlah mesti softkan..

    ReplyDelete

Love your comments...