Followers

Monday, August 09, 2010

A Pocket Tutorial

I was thinking of a pocket tutorial for Baju Melayu. A very simple tutorial, may be useful for a beginner ( not really like me.. I am not a beginer neither an expert hahaha I am in the middle). I started to learn and sew baju melayu for my brothers since I was 15. I learned it from my cousin, Embong. She is really an expert in making baju melayu, and she really love to do it because there is no need to handstich, everything sew by machine. Not like Baju Kurung, we need to sembat, jahit leher etc.

First, you need a pocket template.
Mine is 6.5 ich x 7 inch untuk poket bawah, poket atas 5.5inch x 6.5 inch. The size depends on the body size.
Lukis template tersebut di atas fabrik dan gunting. Tambahkan 2 inci bahagian atas poket untuk dilipat.

Kemudian, jahit lipatan bahagian atas pocket













Selepas itu jahit di bahagian bawah, keliling poket dengan jarak jahitan yang besar. Saya menggunakan jarak 4.0 untuk NV50 saya. Pastikan benang tersebut boleh di tarik selepas di jahit, jadi tidak perlu matikan jahitan di awal atau diakhir jahitan.

Then tarik sedikit benang tersebut, biarkan corner poket tu berkedut sedikit. Ini bagi mendapatkan corner yang melengkung dan cantik







Gosokkan sabun buku pada sudut poket, ini bagi mendapatkan pocket yang tajam dan terletak.
Alternatif kepada sabun, boleh jugak guna gam kertas. sapukan sedikit gam di setiap corner... Ini petua yang saya dapat dari adik masa dia belajar menjahit di Dian Fesyen arituh..











Gosok poket tersebut. Make sure you get a sharp corner.
Selepas itu, gunakan template untuk tandakan bahagian poket pada badan baju. Normally untuk poket bawah saya tinggalkan 2.5 - 3 inci tp bergantung pada labuh baju. Ada yang suka baju labuh, so poket tuh kena ke atas skitlah, kira ngam2 bole masuk tangan bila berdiri.











Sekarang bolehlah jahit poket tadi ke badan baju. Gunakan langkah yang agak rapat, slow dan jangan sekali angkat footer semasa kat corner. Kalau angkat footer, ianya akan menyebabkan poket tersebut nampak bersegi instead of smooth corner.






Now here is the finished pocket. i add up a decorative stitch in it. (Kes malas nak buat sulam cabut niii tp hajat besar, nak jugak ada sulam)
OK.. inilah dia the finished product. Teramatlah happy sebab tak de sessi tetas menetas untuk buat baju ni walaupon dah 2 tahun tak buat kolar cekak musang nii... deep in side my heart I was thinking.. maybe because of I wanted to share my knowledge with others, so Allah permudahkan urusan ku.. Alhamdulillah
emmm.. Baju ni untuk my nephew (anak my SIL).. berumur 13 tahun..

Hope you can learn something frome here. In case I missed something, please let me know or else if you wanted to share any tips please share it in the comments.

Regards;
Mila@Rimbun with LOVE

19 comments:

  1. salam,

    first time ni dgr pakai sabun buku. agaknya utk buat lain2 projek yg nk kena terlipat sharp mcm poket tu, boleh agaknya guna tips ni kan..

    thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  2. thanks kem...saya tengah tercari-cari petua yang paling elok buat poket...sebelum ni saya gosok dulu kain ngan template..Hasilnya kat bucu bawah poket x cantik sangat...

    ReplyDelete
  3. Lynn.. rasanya boleh jer.. cuma kalau poket beg tuh herot2 skit still ok lg, tak nampak sgt, kalau poket baju melayu nii kang nampak sgt herotnya, so kenalah guna what ever tips yg ada

    Nieyza.. actually kalau jahit dulu n kemudian gosok pon ok jugak(tak guna sabun).. yg penting jahit untuk dapatkan kedut2kat bucu tuh. Sabun or gam gam tuh cuma untuk lebih senang masa menjahit nnt jer

    ReplyDelete
  4. very useful tutorial. ;D

    mila, dalam banyak2 baju, baju melayu lelaki la yang saya paling tak berani jahit. cik abang bukan nak pakai sebarang baju melayu, pakai pun setahun sekali je.. so saya tunggu dapat baby boy la nak guna ur tutorial ni hiks..

    ReplyDelete
  5. great tutorial mila! teringin nak jait for my cik abe siap beli buku i ni tapi tetap terasa takut2 huhu...suka that sabun trick, first time dengar will try nanti. thanks for sharing! :)

    ReplyDelete
  6. nai.. cik abang saya pon pakai time raya jer.. tp kalau raya kat kuching sampai raya ke7 pakai baju melayu siap ngan samping lg, so ok ler baju melayu banyak.

    zura..welcome to my humble blog hihi. jgn takut.. just do it. only then you know kat mana nak kena improvised.
    rasanya kan.. most tailor mesti ada their own trick ler.. cuma kekadang diorg tak share with others.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. bagusnye tips pakai sabun tuh.. nnti bleh try. hari tu ms 1st time jahit baju melayu amatla seksa tang poket tuh especially corner! tp nak tanye laa.. jahitan besar dlm step 2 tu utk apa ye?

    ReplyDelete
  9. mis, jahitan besar tuh supaya lepas tuh boleh tarik benang tuh and kedutkan tepi poket tuh. So ianya akan terbentuk ler bila iron..

    ReplyDelete
  10. Mila....disebabkan tutorial poket mila nilah Tyha rasa confident nak jahit baju sekolah agama Najmi..harap2 hasilnya memberangsangkan.Tq untuk tips...;)

    ReplyDelete
  11. Tyha.. like to hear that. nnt dah jadi share2 ler yer hahaha. yg penting jgn malas nak menggosok poket tuh b4 nak lekatkan ke baju...

    ReplyDelete
  12. Tyha.. like to hear that. nnt dah jadi share2 ler yer hahaha. yg penting jgn malas nak menggosok poket tuh b4 nak lekatkan ke baju...

    ReplyDelete
  13. Mila...herm...memang keje gosok poket je semalam.Heheheh Larat buat 2 poket je...x cun.Asal jadi.X leh lawan Mila ...kemas betul...;)

    ReplyDelete
  14. salam.. tq sudi kasi komen kat blog saya.. iye la... bagus gak tips sabun nie... ok nanti saya try.. ok sat nak link kan tips nie kat my blog..

    http://girlynicknack-twins.blogspot.com/2011/06/wip-day-5-undo-my-stictched.html

    emmm pandai la u buat cekak musang tu.. tekde nak buat tutorial ke?? pasal lepas nie putera1 nak baju melayu cekak musang lak.. uhuhuh...

    ReplyDelete
  15. wah, bagusnya tutorial ni, sy pernah buat bju melayu kt cik abg, tp sekali jela..xsempat..

    ReplyDelete
  16. akak.... huhuhu... suzie da try wat... tapi tak jadi sangat.. susah tang nak wat lekuk.... nanti suzie upload dalam blog suzie... nak amik gamba tuan badan pakai baju tu dulu... huhuhuhuhu... sedey.... nak repeat balik la... baru leh jadi terror cam akak...hehehehehe...

    ReplyDelete
  17. Saya plan jahit baju melayu suami tapi tunda berbulan-bulan sebab berpikir & cari tutorial cam mana nak buat poketnyer. Alhamdulillah.. tima kasih berkongsi tip ni.

    ReplyDelete
  18. thanks u banyak2 sis.mmg dah lama tercari2 cara nak wat poket ni..Moga Allah murahkan rezeki sis..amiin..:-)

    ReplyDelete

Love your comments...