Followers

Monday, August 16, 2010

Suatu hari di bulan Ramadhan...

Welcoming my new tools.. Covered Button Set.. Best sangat dapat tools ni. Butang2 yang dah siap tuh untuk jubah MIL yang dah nak siap except nak lekatkan butang dan handcuff jer lagi..

Its already in the sixth day of Ramadhan... Alhamdulillah, belum lagi ponteng sahur. Izzah pun setiap hari bangun bersahur walau pun dah 2 hari tinggal puasa. We take a stand to encourage her to fast, but in case dia penat sangat or tak larat memang akan suruh berbuka sahaja. Teringat pesan arwah abah, dia cukup tak setuju kalau dengan ibu bapa yang memaksa anak berpuasa habis sampai sebulan. Dan di  sertai dengan tawaran duit raya yang agak lumayan. For him, tak salah mengajar anak2 berpuasa, tapi bukan memaksa dan sebab berpuasa mestilah kerana Allah. Bagi dia, ada hikmahnya Allah tidak wajibkan berpuasa kepada kanak2.... maka mengapa pulak kita sebagai manusia mewajibkannya kepada anak2 kita. Persoalan yang selalu arwah abah utarakan bila ada orang yang dengan bangganya mengumumkan anak mereka habis sebulan puasa... so I take that as a reminder to me also.

Weekend yang best.. sebab dapat berbuka puasa bersama dengan mak dikampung... sempat merasa rambutan yang dah hampir nak gugur kebumi.. ahhh waktu siang mcm sedap sgt rambutan tuh.. malam, nak habiskan 10 ulas pon tak larat hahaha.

Sempat jugak ke surau untuk bersolat terawih.. mengimbau kembali zaman kecik2 dulu.. saf di surau tu penuh 3 or 4 barisan. Tapi kini, hanyalah 1 saf sahaja. Satu demi satu wajah yang aku kenali di jemput Ilahi.. ada sesetengah yang masih ada dah tak mampu nak ke surau, manakala generasi muda, sibuk agaknya dengan persiapan raya dan sibuk dengan anak2 di rumah. Ramai jugak yang merantau (aku pon) sesekala jer balik... Insaf....

Ok.. selamat meneruskan ibadah puasa semua... moga ibadah kita di terima Allah.

Regards;
 Mila@Rimbun with LOVE

7 comments:

  1. Selamat meneruskan ibada puasa, Mila dan selamat meneruskan segala yang diminati. :)

    ReplyDelete
  2. uhuhu..merindu mak di kampung la ..jeles ngan cik rimbun..nak balik!!!

    ReplyDelete
  3. Salam..biler baca crita u ke surau..berterawih...sama kenangan dgn myself masa balik kampung ritu..surau yg dulu penuh kini lengang...ramai yg dah xder...yg da terlalu tua..ish kenangan zaman dulu indahnyer

    ReplyDelete
  4. your fabric buttons look great... :)

    spending time at kampung with mother, a very fruitful weekend indeed (with or without rambutan.. :) )....

    ReplyDelete
  5. salam,

    selamat berpuasa juga utk akak.

    rindu mak jugak..tp mak saya kat KL, bukan kat 'kampung' ^^

    ReplyDelete
  6. kakcik.. thanks

    tomei..yg bestnyer bila balik kampung niii mcm2 menu nak makan hihihi..

    dizcomel..betul tuh... rasa sedih n insaf sgt. Pastu dulu2 penuh dengan budak2 belajar solat terawih.. now dah takde sgt.. maybe ibu bapa sekarang dah tak encourage anak kesurau kut..emm

    anic.. agree with you haha. a very fruitful moment in ramadhan

    Lynn.. jom balik KL haha.. so raya kat KL ke tahun ni?

    ReplyDelete
  7. tak kot kak, mak saya nk blk umah MIL dia (sob..sob..sob..). saya kat gopeng ni je kot :(((

    ReplyDelete

Love your comments...