Followers

Thursday, July 21, 2011

Jom cantikkan baju raya kita... (tutorial)

Sekarang dah jarang orang buat baju kurung yang ada "tulang belut" kan.. or even "mata lalat" pon. Ramai yang berpendapat tak perlu pun sebab takde orang tengok kan.. dok terperuk dalam tudung jer.

Ok kalau anda dah tempah baju tanpa "tulang belut" or "mata lalat", ataupon beli baju yang dah siap jer, why not kita cantikkan skit baju kita dengan jahitan "pucuk rebung" dan manik niii... terutama kalau baju anak2 kecik yang masih belum pakai tudung tuh, mesti bertambah manis kan kalau jadi camni.. (panjangnyer ayat pembuka bicara tutorial saya kali ni hihihi.. sesungguhnya tutorial ini bukanlah untuk otai2 tailor, cuma untuk beginner and amateur mcm saya jer yerr)


Yang kita perlukan adalah benang, jarum, gunting dan manik bulat yang agak besar.
(Boleh jugak menggunakan benang biasa tapi 2 lapis)
Kita menggunakan basic blanket stitch jer yerr.. senang gitu..
Harap gambar di bawah clear enough.. saya tak pandai nak mengarang ayat nak explain in detail..

So camna? senang tak?
buat kat baju melayu Teluk Belanga pon cantik tau.

Dan saya sungguh gembira sekali hari ini kerana baju ni dah siap sepenuhnya... sorry takde gambar baju sepenuhnya yerr

Kepada tuan punya baju, harapnya berpuas hati yerr

Till then byeeeee

Regards;
 

13 comments:

  1. tq kak share!~ pasni rainna nak try ^_^

    tulang belut ni sama ke dgn mata lalat? rainna tingin sgt nak buat mata lalat tp xreti..

    -omeiomel-

    ReplyDelete
  2. cantik2..tapi tak paham..mungkin kena ada penerangan kot..tgk je tak paham..mata lalat, saya blh buat..

    ReplyDelete
  3. hahaha, betul tu Mila... Untuk baju saya memang xde nak ber'solek' la kat bhgn leher tu, malas nak buat pun yea... Baju anak2 lak,kalau rajin buatla mata lalat tu, tapi rasanya dah lama x buat sb saya punya handiwork x brp kemas dan saya memang x brp suka sgt handstitch gitu, baju melayu suami pun gitu jugak... Cuma last year htr kat org buat tulang belut, tapi emm x brp puas hati sebab kasar (dia guna 2 lapis benang instead of 1, huhuhu)... Tahun ni dok plan jugak kalau rajin blh la nak buat,,,

    ReplyDelete
  4. mata lalat n tulang belut tak sama..
    kulit kerang bermanik pun ok gak..
    simple tp cantik..

    ReplyDelete
  5. Suka juga dengan tahi lalat ,senang.Tulang belut 10x belajar pun tak dapat padahal arwah mak dulu pakar ...heheheh.sekarang masuk bias tape jer....

    ReplyDelete
  6. Nicenyer....
    Sayang tak pandai...kalu jait kat bwah pk gak..coz pakai tudung tak nampak

    ReplyDelete
  7. omeiomel.. tak sama tulang belut n mata lalat.. trylah pucuk rebung nii mmg senang sgt sbb guna blanket stitch jerr

    ReplyDelete
  8. Yaati.. akak tak pandai nak terangkan in words.. cecuba tenung lama2 gambar tuh. basically cuma blanket stitch jer pon

    ReplyDelete
  9. Bieha.. saya dah lama jugak tak buat tulang belut, tp mmg cantik guna selapis benang jer, mata lalat plak saya tak berapa pandai, selalu fail bab sambung benang. Kalau pucuk rebung niii selalu buat sbb cepat siap hehe

    ReplyDelete
  10. tney.. kulit kerang bermanik tuh camna eks.. mcm menarik plak cer citer cer citer hehe

    ReplyDelete
  11. Suzie.. saya plak mata lalat mmg sentiasa fail, tp ok dengan tulang belut hehehe terbalik plak kita

    ReplyDelete
  12. mami.. betul tuh.. duduk bawah tudung jer, selalunya saya buatkan untuk baju anak jer

    ReplyDelete
  13. mila: jahit aje mata lalat tu the tambah manik sebelum mula mata lalat baru.

    ReplyDelete

Love your comments...